Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. nieuwe Centric-topmanager komt van IBM

Kort IT-nieuws van vandaag.

12 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Tegenvaller voor Assange in uitleveringszaak VS

assange
© Wikileaks

Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft woensdag een tegenvaller te verwerken gekregen in de beroepszaak over het uitleveringsverzoek dat de Verenigde Staten hebben lopen in het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse advocaten krijgen op een belangrijke zitting in oktober ruimschoots de ruimte om hun argumenten naar voren te brengen, oordeelde het hooggerechtshof in Londen.

Een rechtbank in Londen oordeelde in januari dat de Australische oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks niet mag worden uitgeleverd vanwege het risico dat hij zich in een Amerikaanse cel van het leven zou beroven. De VS tekenden vervolgens beroep aan.

In de zitting van woensdag zaaide de Amerikaanse kant twijfel over de onafhankelijkheid van een deskundige die de gezondheid van de 50-jarige Assange had beoordeeld. Het oordeel van de rechter dat Assange in een Amerikaanse cel zelfmoord zou kunnen plegen zou dan ook opnieuw moeten worden bekeken. De rechter honoreerde dat, evenals het herzien van het oordeel van de expert. Assange volgde de zitting via een videoverbinding.

De Amerikaanse Justitie wil Assange in de VS berechten voor het publiceren van militaire geheime documenten en voor spionage. Daar dreigt tot 175 jaar celstraf voor de in Groot-Brittannië vastzittende man. Hij heeft inmiddels ruim twee jaar doorgebracht in de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh in Londen. Eerder ontweek hij de autoriteiten door bijna zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen te verblijven.

Vorige maand bleek dat de VS het Verenigd Koninkrijk een aantal garanties hebben gegeven in de hoop dat die Assanges uitlevering dichterbij brengen. Zo komt hij in de VS niet in een zwaarbeveiligde gevangenis en mag hij na een eventuele veroordeling zijn celstraf in zijn thuisland Australië uitzitten.

De aanhangers van Assange zien hem als een onderzoeksjournalist die misstanden aan het licht heeft gebracht. Tientallen sympathisanten verzamelden zich woensdag buiten het High Court om zijn onmiddellijke vrijlating te eisen. (ANP)

 


 

Sanctielijst VS hangt boven ex-Huawei smartphonetak

Honor-smartphone, -smartwatch, -laptops
© HONOR

Republikeinse politici in de Verenigde Staten pleiten voor sancties tegen Honor, de voormalige smartphonedivise van Huawei. De Chinese maker van smartphones is eerder afgesplitst van de Chinese gigant die onder meer telecomapparatuur maakt. Dit om te overleven nadat de VS het moederbedrijf vergaande beperkingen had opgelegd.

De oproep om de Chinese smartphoneproducent ook in de ban te doen, komt negen maanden na de effectief gedwongen afstoot door Huawei. De Amerikaanse congressionele werkgroep 'China Task Force' klopt bij het ministerie voor Handel aan om Honor ook op de zwarte lijst te zetten, zo schrijft The Register

De verkoop van Honor zou slechts voor de schijn zijn gedaan, zo claimen de Republikeinen. De Chinese overheid, die ervan verdacht wordt om via Huawei's ICT-producten aan cyberspionage te doen, zou ook nog een flinke vinger in de pap hebben bij de afgestoten smartphonemaker. De vorig jaar doorgevoerde afsplitsing was nodig omdat Amerikaanse leveranciers geen chips meer mochten leveren aan Huawei, die op de sanctielijst van de VS staat. (JBA)

 


 

Nieuwe Centric-topmanager komt van IBM

Centric
© Centric

IT-dienstverlener Centric heeft een nieuwe topmanager in huis gehaald: voormalig IBM-topman Bart Fehmers. Hij wordt aangesteld als directeur van de afdeling Managed Services bij het IT-bedrijf van Gerard Sanderink, dat de afgelopen jaren onder een leegloop aan topmanagers heeft geleden.

De nieuwe leider van de IT-outsourcingtak van Centric treedt per 16 augustus aan, meldt Centric in een persbericht. Fehmers is van augustus 1990 tot en met juli 2020 in dienst geweest bij ICT-gigant IBM, waar hij uiteenlopende functies heeft vervuld. De laatste jaren van zijn loopbaan bij IBM was in leidinggevende rollen, bij ook de Benelux-tak van de dienstverlenende divisie Global Technology Services.

Na IBM is Fehmers bij IT-dienstverlener Broad Horizon gaan werken, als managing director voor cloud- en platform diensten. Nu stapt hij over naar Centric, wat de afgelopen paar jaar in woelig water is gekomen door inmenging van eigenaar Gerard Sanderink. Hij zou diverse topmanagers tegen zich in het harnas hebben gejaagd, wat mede gelinkt is aan zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek.

Sinds mei dit jaar heeft Centric weer een nieuwe CEO: Johan Taams, die ook van Broad Horizon komt. Daar was hij in augustus 2020 aangetreden als CEO, maar begin 2021 is Taams dus overgestapt naar Centric. Bij dat bedrijf van IT- en bouwondernemer Sanderink moet Taams weer rust brengen. Dat was eerder ook de bedoeling voor de toen nieuwe CFO Rianne Jans maar die was na korte tijd weer weg. Inmiddels is een flink deel van het weggevallen topmanagement bij Centric weer ingevuld door nieuwkomers bij het bedrijf. (JBA)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.