Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Nederlandse topman GitLab ruim 2,6 miljard waard na beursgang

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


LinkedIn stopt met Chinese versie na aangescherpte regelgeving

LinkedIn Microsoft
©Microsoft

LinkedIn houdt dit jaar op met zijn aangepaste versie in China. Het socialmediaplatform om zakelijk te netwerken of een baan te zoeken zegt dat het te moeilijk is om aan alle regels te voldoen in de Volksrepubliek, waar een strenge internetcensuur geldt.

Het dochterbedrijf van Microsoft introduceerde in 2014 een aangepaste versie voor het Aziatische land, waar leden minder vrij waren in de berichten die ze plaatsten. Nu meldt LinkedIn dat het steeds "uitdagender" wordt om actief te blijven in China. Het bedrijf wijst daarbij op strengere regels waar het aan moet voldoen.

LinkedIn ondervond naar eigen zeggen vooral moeilijkheden bij zijn berichtenfeed. Net als op Facebook kunnen gebruikers binnen hun netwerk berichtjes plaatsen of delen, waar anderen vervolgens op kunnen reageren. "We konden onze Chinese leden met succes aan een baan helpen, maar we waren minder succesvol met de meer sociale aspecten zoals delen en op de hoogte blijven", omschrijft LinkedIn de situatie op zijn blog.

Censuur heeft altijd bestaan onder het communistische regime in China. Maar onder president Xi Jinping is de controle op alle online-uitingen veel intensiever geworden, schrijft onder andere mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Andere wereldwijd bekende socialmediaplatforms, zoals Twitter en Facebook, zijn verboden in China. LinkedIn is ondanks de toegenomen censuur nog niet klaar met de gigantische Chinese markt. Binnenkort moet er een alternatief komen voor het land, dat InJobs gaat heten. Deze app helpt Chinezen ook bij het zoeken naar een baan, maar zal geen functies krijgen voor het delen van nieuws of persoonlijke berichten. (ANP)

 


Nederlandse topman GitLab ruim 2,6 miljard waard na beursgang

Sid Sijbrandij
© Sid Sijbrandij

De Nederlandse topman en medeoprichter van softwarebedrijf GitLab Sytse Sijbrandij is door de beursgang van zijn bedrijf een stuk rijker geworden. Het samenwerkingsplatform voor softwareontwikkelaars steeg na zijn beursdebuut van woensdag in New York fors, waarmee het vermogen van Sijbrandij is gestegen tot 2,6 miljard dollar.

De 42-jarige Sijbrandij richtte GitLab in 2014 op met twee Oekraïense IT'ers, Dmitri Zaporozjets en Valeri Sizov. Die laatste twee werkten al langer aan programma's waarmee het gemakkelijker moest worden om samen aan software te werken. Sijbrandij was onder de indruk van hun werk en besloot zich bij Zaporozjets en Sizov aan te sluiten, waarna het lukte grote bedrijven te strikken.

Uiteindelijk kozen de drie ervoor om in de regio rond San Francisco, waar veel start-ups en IT-talenten samenkomen, hun bedrijf verder uit te bouwen. Van de eerste ploeg medewerkers keerden er weer veel naar Europa, maar Sijbrandij bleef in de Verenigde Staten.

Sijbrandij heeft een belang van 18% in GitLab, dat op zijn eerste dag op technologiebeurs Nasdaq tientallen procenten steeg tot een marktwaarde van bijna 15 miljard dollar. Ook verkocht de Nederlander 2 miljoen aandelen bij de beursgang.

GitLab staat vooral bekend als plek waar IT'ers met verschillende taken, zoals bijvoorbeeld beveiliging en ontwikkeling, gemakkelijk samen kunnen werken. Chipbedrijf Nvidia, industrieconcern Siemens en zakenbank Goldman Sachs behoren tot de klanten. Het platform was ook bij uitstek geschikt voor de razendsnelle overstap op thuiswerken die veel bedrijven door corona noodgedwongen moesten maken. In het vorige boekjaar steeg de omzet met 87% tot ruim 152 miljoen dollar. Daarop leed bedrijf wel een nettoverlies van 192,2 miljoen dollar. (ANP)

 


ABN AMRO: digitale munten kunnen voor meer welvaart zorgen

ABN AMRO denkt dat digitale munten kunnen leiden tot een groter welvaartsniveau. Volgens de bank kunnen cryptomunten met name in ontwikkelingslanden zorgen voor een verbetering van de productiviteit en hogere economische groei omdat de financiële industrie efficiënter wordt.

De bank wijst erop dat veel centrale banken de mogelijkheid onderzoeken van een eigen digitale munt, oftewel ‘central bank digital currency’ (CBDC). Een andere nieuwe vorm van digitaal geld zijn stablecoins, crypto's die gekoppeld zijn aan een vaste wisselkoers. Wanneer gereguleerde stablecoins of CBDC’s eenmaal een betrouwbaar betaalsysteem weten te vormen, kunnen ze gebruikers toegang bieden tot bankdiensten en -producten, aldus de bank.

ABN AMRO zegt dat de blockchain-technologie waarop digitale munten draaien kan leiden tot meer economische waarde omdat informatieverstrekking efficiënter verloopt. Bepaalde diensten van intermediairs zijn niet meer nodig. Ook kunnen door die technologie grondstoffen, consumentengoederen, financiële instrumenten of juridische zaken in kleinere delen worden opgesplitst. Hierdoor wordt het volgens de bank makkelijker om financiering op te halen of erin te handelen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.