Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Nederlandse Fairphone maakt winst met 'ethische smartphones'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Industrie China worstelt met chiptekort en hoge grondstofprijzen

Chip factory
© Shutterstock

De industrie in China heeft in juni opnieuw te maken gehad met chiptekorten, vooral bij de autoproductie. Ook waren er tekorten aan grondstoffen met daardoor hoge prijzen voor materialen. Mede daardoor zwakte de groei in de omvangrijke industrie van de tweede economie van de wereld de afgelopen maand verder af.

De inkoopmanagersindex van de Chinese overheid, die de industriële bedrijvigheid meet, zakte naar een stand van 50,9 van 51 in mei. Het is de derde maand op rij dat die graadmeter omlaag gaat. Een stand van 50 of meer wijst daarbij op groei, daaronder op krimp.

Het Chinese statistiekbureau zei dat de industrie ook te kampen had met stroomtekorten en een gebrek aan steenkool. De Chinese overheid heeft maatregelen genomen om de hoge grondstofprijzen aan te pakken door strategische reserves vrij te geven aan de industrie. Daardoor zwakten de grondstofprijzen wel af. Verder had China ook nog te maken met een uitbraak van het coronavirus in een belangrijke zeehaven in de zuidelijke industrieprovincie Guangdong, waardoor de export werd ontregeld.

Er kwamen ook cijfers over de Chinese dienstensector. Die groeide in juni ook minder sterk dan een maand eerder, vanwege lokale uitbraken van het coronavirus in het land, waardoor bijvoorbeeld horeca en hotels werden geraakt. (ANP)

 


 

Nederlandse Fairphone maakt winst met 'ethische smartphones'

Fairphone 2
© Fairphone

Fairphone, een Nederlands bedrijf dat "ethische smartphones" produceert, heeft in coronajaar 2020 bijna twee keer zoveel telefoons verkocht als een jaar eerder. Ook werd voor het eerst sinds 2014 winst gemaakt.

"We zijn blij dat we het jaar met zwarte cijfers hebben beëindigd, ook al hebben we ons pre-Covid-verkoopdoel niet gehaald, deden we het veel beter dan verwacht", laat directeur Eva Gouwens weten.

Fairphone verkocht bijna 95.000 telefoons, naast accessoires, modules en reserveonderdelen, vergeleken met 53.000 telefoons in 2019. Hierdoor ging een omzetstijging van 87 procent in de boeken. Precieze bedragen noemt de onderneming niet.

Afgelopen jaar lukte het Fairphone daarbij om 18 procent van zijn verkochte telefoons te compenseren door oude apparaten in te zamelen via zijn terugnameprogramma. Dit jaar stelt het bedrijf zich ten doel om nog beter te presteren. Daarnaast wordt ingezet op het verantwoord inkopen van materialen.

Het is het bedrijf er vooral om te doen om een markt te bouwen voor ethische telefoons en andere partijen in de industrie te bewegen om ook meer verantwoord te ondernemen. Ze zouden de lat hoger kunnen leggen op het gebied van duurzaamheid en eerlijke productie. "Om een inspirerend voorbeeld te kunnen zijn moeten we laten zien dat we financieel gezond en commercieel succesvol zijn", legt Gouwens uit. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.