Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Nederlandse corona-app heet CoronaMelder

Kort IT-nieuws van woensdag 8 juli 2020.

Kort IT-nieuws van woensdag 8 juli 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:
 

 

 


RIVM wil Infectieradar in september weer in de lucht hebben

Infectieradar

De coronawebsite van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat waarschijnlijk in september weer in de lucht. Dan moet een nieuwe versie van die Infectieradar klaar zijn. Op de site kunnen mensen doorgeven of ze klachten hebben die kunnen wijzen op een coronabesmetting. "In het najaar steken verkoudheidsvirussen weer de kop op", zegt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht van de NOS.

De Infectieradar was begin juni offline gehaald na een datalek. Het was mogelijk om de ingevulde vragenlijsten van anderen te zien door iets te veranderen in de adresbalk. Een beveiligingsdeskundige ontdekte dat en waarschuwde een journalist van de NOS. Behalve die twee personen heeft niemand anders gegevens ingezien, zegt het RIVM.

De Infectieradar werd op 17 maart gelanceerd. De deelnemers vullen elke week een vragenlijst in, waarin ze aangeven of ze bijvoorbeeld koorts hebben, niezen en hoesten. Toen de site uit de lucht werd gehaald, deden ongeveer 60.000 mensen mee. Wie zich niet heeft afgemeld, kan automatisch meedoen aan de nieuwe versie. Op termijn wil het RIVM dat er 100.000 mensen meedoen aan de Infectieradar. (ANP)

 

 


Facebook-topvrouw: we werken aan weren haatdragende teksten

Sheryl Sandberg
Facebook-COO Sheryl Sandberg

Facebook werkt er naar eigen zeggen aan om haatdragende berichten van het sociale netwerk te weren. Volgens operationeel directeur Sheryl Sandberg doet het bedrijf dat "niet om financiële redenen of om druk van adverteerders, maar omdat het juist is om te doen", zo heeft ze geschreven op haar Facebook-pagina.

De hoge bestuurder benadrukte dat Facebook al langer een duidelijk beleid heeft tegen haat. Ook heeft de onderneming volgens haar veel geld geïnvesteerd in technologie met kunstmatige intelligentie. Daarmee kunnen haatberichten op grote schaal worden verwijderd. "We hebben in de loop van de jaren echte vooruitgang geboekt, maar dit werk is nooit af en we weten wat een grote verantwoordelijkheid Facebook heeft om beter te worden in het vinden en verwijderen van haatdragende inhoud."

De opmerkingen van Sandberg komen op een gevoelig moment. Het socialmedia-imperium kreeg de voorbije weken veel kritiek, omdat het te weinig zou doen om haatzaaien, racisme en nepnieuws op de platforms te bestrijden. Een steeds grotere groep bedrijven en merken kondigde aan voorlopig niet meer te adverteren op Facebook of dochteronderneming Instagram. Onder andere het Brits-Nederlandse Unilever, Coca-Cola, Starbucks en Pepsico gingen tot zo'n boycot over.

Sandberg sprak dinsdag samen met topman Mark Zuckerberg ook met met burgerrechtenorganisaties hierover. "Hoewel we niet elke wijziging aanbrengen waar ze om vragen, zullen we binnenkort meer van hun voorstellen in de praktijk brengen", is alles wat ze hierover kwijt wilde.

Actie gaat door

Een van de burgerrechtenorganisaties leek na afloop niet erg onder de indruk. "Facebook benaderde onze bijeenkomst vandaag alsof het niets meer was dan een pr-oefening", zo reageerde een bestuurder van Free Press. Volgens haar kwam het bedrijf tijdens de ontmoeting met weinig nieuws. Ook zou Facebook zich niet willen binden aan heldere deadlines om bepaalde zaken snel geregeld te krijgen.

Een actiegroep heeft dan ook aangekondigd door te gaan met de boycotactie. Volgens de groep is er geen vooruitgang geboekt in de videomeeting met Zuckerberg. Facebook zou niets wezenlijks hebben gedaan om de stroom haatboodschappen in te dammen. De activisten van #StopHateForProfit coalition zeggen niets te hebben gehoord dat ze ervan heeft overtuigd dat Zuckerberg en zijn collega's maatregelen nemen. Ze willen dat Facebook met een tijdgebonden aanpak komt om haat en desinformatie op Facebook uit te roeien. (ANP)

 

 


Waarschuwingsapp gaat CoronaMelder heten

De coronawaarschuwingsapp waaraan het kabinet werkt, krijgt de naam CoronaMelder. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Of Nederland de app inderdaad gaat gebruiken, beslist het kabinet volgende week. Daarnaast hebben Haagse bronnen na berichtgeving van het AD aan het ANP bevestigd dat de app uit de coronanoodwet wordt gehaald en in een aparte wet wordt behandeld.

De naam van de app, die een seintje kan geven als je dicht bij iemand bent geweest die het virus onder de leden heeft, zong al rond. Het Rijk bleek bijvoorbeeld al een website te hebben vastgelegd met deze naam.

De app wordt op het moment getest door enkele honderden inwoners van Twente. Uit die proef moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Onderzoekers kijken ook hoe proefpersonen reageren als ze te horen krijgen dat ze zijn besmet of dat ze gevaarlijk dicht in de buurt van een drager van het virus zijn geweest.

De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Geen app in coronanoodwet

Haagse bronnen bevestigen tegenover het ANP dat de app uit de coronanoodwet wordt gehaald. De app wordt op een later moment in een aparte app behandeld. Daarnaast zal de politie niet de bevoegdheid krijgen een huis binnen te treden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook zal de wet minder lang van kracht worden. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.