Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Nederlandse boetes voor Apple blijven oplopen

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

YouTube tergt Russische overheid

Kremlin
© Shutterstock

De spanningen tussen Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube, en de Russische overheid lopen op. Youtube, dat vooralsnog toegankelijk is in Rusland, heeft een kanaal van het Russische ministerie van Defensie verboden, meldt persbureau Bloomberg op basis van een intern bedrijfsdocument dat het heeft ingezien. Volgens Alphabetmedewerkers zou die beslissing tot een verbod op YouTube in het land kunnen leiden.

Vorige week haalde YouTube al video's offline van het Russische leger waarin het de oorlog in Oekraïne een "bevrijdingsmissie" noemde. Enkele weken geleden besloot Alphabet al dat Russen geen advertenties meer konden kopen op Google. Het kantoor van Alphabet in Rusland is nog open, maar de afgelopen weken heeft het bedrijf stilletjes aan personeel weg verhuisd, zeggen anonieme bronnen tegen Bloomberg.

Maandag oordeelden Russische rechters dat Facebook en Instagram verboden moesten worden omdat de eigenaar van de sociale media, het Amerikaanse bedrijf Meta Platforms, extremistisch zou zijn. De toegang tot Facebook en Instagram was eerder al geblokkeerd.(ANP)

 


 

Authenticatiesoftware van Okta mogelijk gehackt

Datalek, hack
© CC0/Pixabay License

Okta, een start-up uit San Francisco die authenticatiesoftware maakt waar duizenden klanten gebruik van maken om hun platforms en applicaties te beveiligen, onderzoekt of het gehackt is.

Onder meer Amazon en Apple gebruiken de software van Okta.

Maandagavond (lokale tijd) plaatste een groep hackers die bekend staat als LAPSUS$ op Telegram afbeeldingen die de interne werkomgeving van Okta lieten zien. Okta bekijkt nu of de hackers inderdaad het systeem binnen hebben kunnen dringen. (ANP)

 


 

Nederlandse boetes voor Apple blijven oplopen

dating-app
© Tinder

Het totaalbedrag aan dwangsommen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan techbedrijf Apple is inmiddels opgelopen tot 45 miljoen euro. Het techbedrijf voldoet volgens de marktwaakhond nog altijd niet aan de gestelde eisen voor het mogelijk maken van alternatieve betalingssystemen voor datingapps.

De ACM laat weten dat Apple maandag nieuwe voorstellen heeft gedaan om te voldoen aan de eisen van de waakhond. De voorstellen worden nu beoordeeld. Ook gaat de ACM over de voorstellen in gesprek met marktpartijen. De beoordeling wordt binnenkort verwacht, aldus de waakhond.

Datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble moeten van de ACM de mogelijkheid krijgen om een ander betalingssysteem te gebruiken dan dat van Apple. De appmakers moesten daarvoor wel een aparte versie van de app maken, stelde Apple.

Ook rekent het Amerikaanse techbedrijf een commissie van 27 procent van apps die een ander betalingssysteem gebruiken dan dat van Apple zelf. Dat is maar iets minder dan de maximaal 30 procent die het bedrijf anders verlangt.

Apple stelde eerder wel al aan de eisen van de Nederlandse toezichthouder te voldoen. De ACM heeft nu al negen dwangsommen opgelegd. Elke dwangsom is 5 miljoen euro. Het maximumbedrag van de dwangsommen is 50 miljoen euro. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.