Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Nederland wint meerdere Webby Awards, de 'Oscars van internet'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

President Biden stelt besluit over zwarte lijst China uit

Joe Biden
© White House

De Amerikaanse president Joe Biden neemt twee weken later dan gepland een besluit over de zwarte lijst van Chinese bedrijven waar Amerikaanse ondernemingen niet in mogen investeren. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën op de website. Investeerders hebben daarmee twee weken langer de tijd om stukken te kopen of verkopen. Eerder was de deadline nog gesteld op 27 mei.

De regering-Biden onderzoekt momenteel een aantal aspecten van het Amerikaanse beleid voor China, waaronder de investeringsban. Onder meer technologieconcern Huawei, betaalapp Alipay van Ant Group en de grootste chipfabrikant van China SMIC staan op de zwarte lijst van Washington. Smartphonemaker Xiaomi spande een rechtszaak aan, waarop het Amerikaanse ministerie van Defensie besloot het bedrijf er weer van af te halen. Er staan nog tientallen Chinese bedrijven op.

De lijst is een erfenis van de regering-Trump, die een verbod instelde op investeringen in bepaalde Chinese bedrijven die volgens de Amerikanen banden hebben met het Chinese leger. De Verenigde Staten verwijten Chinese bedrijven al langer dat ze gevoelige informatie doorspelen aan de overheid. De Chinese Communistische Partij zei eerder dat het zich niet bezighoudt met industriële spionage. (ANP)

 


 

Baidu vaart goed op cloud en AI

Baidu

Het Chinese techbedrijf Baidu heeft zijn herstel van de coronacrisis doorgezet. Het bedrijf boekte een hogere omzet, die steeds meer te danken is aan andere diensten en minder aan reclames bij zijn zoekmachine. De winst steeg ook, mede geholpen door waardestijgingen van bedrijven waar het bedrijf geld in investeerde.

Baidu, dat ook wel het Chinese Google wordt genoemd, is al enkele jaren bezig om meer te worden dan alleen een bedrijf dat zoekdiensten levert. Net als zijn Amerikaanse branchegenoot legt het bedrijf zich bijvoorbeeld toe op clouddiensten en investeert het in zelfrijdende auto's. Ook kunstmatige intelligentie (ai) is een van de aandachtsgebieden van Baidu.

Bij die nieuwe gebieden ging de omzet met de helft omhoog ten opzichte van een jaar eerder. De opbrengsten van advertentieverkopen bleef voor het tweede kwartaal op rij vrijwel vlak. Baidu heeft veel last van de zogeheten 'superapps' van techbedrijven Alibaba en Tencent waar gebruikers vrijwel alle diensten in kunnen vinden en zelden meer het open internet op hoeven.

Alles bij elkaar kwam de omzet een kwart hoger uit op 28,1 miljard yuan, omgerekend zo'n 3,6 miljard euro. De nettowinst kwam met 25,7 miljard yuan bijna even hoog uit. Baidu profiteerde onder meer van de succesvolle beursgang van Kuaishou (sociale media-app). (ANP)

 


 

Nederland wint meerdere Webby Awards, de 'Oscars van internet'

webby
webby statue © Webby awards

Nederland heeft dit jaar meerdere prijzen in de wacht weten te slepen bij de Webby Awards. Dit zijn de 'Oscars van het internet'. De prijs werd voor de 25e keer uitgereikt.

Het Van Gogh Museum won een award voor zijn website. Zowel de jury als het publiek riep de pagina van het museum uit tot beste site van een culturele instelling.

Het Rijksmuseum kreeg in dezelfde categorie een eervolle vermelding. Dat museum was ook genomineerd voor een Webby voor de app Masterpieces, waarmee mensen virtueel langs bijvoorbeeld De Nachtwacht kunnen wandelen, maar ook die prijs ging naar een andere instelling. De app Rembrandt Reality van het Mauritshuis kreeg ook geen Webby. Met de app kunnen mensen naar het jaar 1632 afreizen en 'live' meekijken met de door Rembrandt geschilderde anatomische les van Nicolaes Tulp.

Ook The Ocean Cleanup viel in de prijzen. Het project van Nederlander Boyan Slat wil plastic uit de wereldzeeën en rivieren halen. De website kreeg de Webby Awards van zowel jury als publiek in de categorie "beste website over duurzaamheid en milieu".

Het Amsterdamse marketingbureau MediaMonks kreeg een award voor The Uncensored Library, een project waarbij gecensureerde boeken en nieuwsberichten uit landen als Saudi-Arabië en Rusland worden aangeboden via de populaire game Minecraft. In de game is een bibliotheek gebouwd, waar gamers de censuur in hun land kunnen omzeilen.

De virtuele bibliotheek kreeg een Webby in de categorie "activisme en maatschappelijke impact in games" en ontving daarnaast een aparte onderscheiding, als "bijzondere prestatie". Ook ontving de Uncensored Library een eervolle vermelding in een andere categorie. Het Nederlandse reclamebureau Dept kreeg een Webby voor 'Live Eet', een virtueel benefietdiner voor de voedselbank.

De openbaarvervoersapp 9292 was genomineerd voor een Webby in de categorie "beste reisapp", maar dit leverde geen award op. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.