Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. NAM getroffen door groot datalek

Kort IT-nieuws van vandaag.

10 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

NAM getroffen door groot datalek, 19.000 persoonsgegevens gestolen

pijplijn
© Shutterstock - corlaffra

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is getroffen door een groot datalek, meldt de NAM. Daardoor zijn persoons- en adresgegevens van de schadeafhandeling rond de aardbevingen in Groningen van ongeveer 19.000 personen gelekt. In totaal zijn er van 120 mensen privacygevoelige gegevens zoals e-mailadressen, telefoonnummers of bankgegevens gelekt.

De mensen van wie bankgegevens zijn buitgemaakt zijn gebeld door de NAM. "Dat zijn een handvol mensen. We hebben met deze mensen persoonlijk contact gehad", zegt een woordvoerder. De rest van de groep is per brief op de hoogte gesteld. Het overgrote deel van de gegevens die van deze groep gelekt zijn, zijn NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats), aldus de woordvoerder.

Het betreft een beveiligingslek in de software van het bedrijf Accellion, dat de NAM gebruikt om grote informatiebestanden beveiligd te versturen. De NAM gebruikte deze software op verzoek van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) om informatie te versturen over de afhandeling van claims over waardedalingen naar aanleiding van de aardbevingen.

Volgens de NAM is er geen andere informatie van de betreffende schadeclaims gestolen. Deze wordt op het netwerk in een afgeschermd gedeelte bewaard. Hackers hebben geen toegang gehad tot de IT-systemen van de NAM.

Door het lek is wereldwijd bij "vele bedrijven en instanties allerlei informatie" ontvreemd, aldus de NAM. Het lek is inmiddels hersteld door Accellion. Mensen die vragen hebben, kunnen via de website van de NAM contact opnemen.

De NAM werd eind vorige week op de hoogte gesteld van het lek. Het datalek is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De NAM zegt tot dusver niet te weten wie verantwoordelijk is voor de hack. De NAM doet verder nog onderzoek naar de situatie en dat loopt nog. (ANP)

 


 

Mogelijk nòg een Franse aanklacht tegen Apple

smartphone eiffeltoren
© Shutterstock - Ekaterina Pokrovsky

Apple wordt in Frankrijk mogelijk opnieuw aangeklaagd. Deze keer gaat het om zijn reclametool die wordt gebruikt om geld te verdienen met een aantal van zijn apps. Apple zou namelijk geen toestemming vragen van gebruikers voor het ontvangen van gepersonaliseerde advertenties.

Een Franse lobbygroep die start-ups en durfkapitalisten vertegenwoordigt zou dinsdag een klacht hebben ingediend bij de Franse toezichthouder CNIL, meldt persbureau Bloomberg, dat de aanklacht heeft ingezien. Het bezwaar richt zich op de functie Personalized Advertising, die advertenties toont in de App Store, bij Apple News en de Stocks-app, gebaseerd op gebruikersgegevens.

De klacht tegen Apple komt op het moment dat het techbedrijf een software-update voor iPhones en iPads voorbereidt. Die update moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid verzamelde gegevens van advertentiesystemen van derden, zoals Facebook, worden gelimiteerd. In tegenstelling tot die functie, is Apple's gepersonaliseerde advertentiesysteem standaard ingeschakeld.

Gebruikers zijn volgens de klagers, France Digitale, "onvoldoende geïnformeerd over het gebruik en de verwerking van hun persoonlijke gegevens". Volgens de lobbygroep heeft Apple te veel macht in handen omdat het kan bepalen wie een "partner" is en wie een "derde partij" en dat dit in de loop van de tijd kan wijzigen zonder dat Apple daarvoor de gebruiker inlicht. Volgens Apple zijn de aanklachten "duidelijk vals".

Eerder diende een groep Franse adverteerders al een klacht in bij de mededingingsautoriteit in Frankrijk. Zij willen voorkomen dat Apple wijzigingen doorvoert in de manier waarop het bedrijf gegevens van iPhone-gebruikers verzamelt. Daarbij zou Apple in strijd met Europese regels handelen.

Ook privacy-activist Max Schrems kwam eerder in geweer tegen Apple. Met zijn lobbygroep Noyb diende hij klachten bij de Duitse en de Spaanse privacywaakhonden in. Dit omdat Apple in zijn ogen onrechtmatig een dienst heeft geïnstalleerd op zijn apparaten en apps waarmee het techbedrijf het gedrag van gebruikers kan volgen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.