Management

Branche
it-kort

IT-kort, o.a.: Musk belooft betere bescherming data Tesla-rijders

Kort IT-nieuws van vandaag.

17 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Google en Apple halen verkiezingsapp Navalni uit appstores

Apples App en iTunes Store
© Shutterstock

Google en Apple hebben de verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexej Navalni uit hun appstores verwijderd op de dag dat de Russische verkiezingen beginnen. De techbedrijven liggen al enige tijd in de clinch met de Russische media- en internetwaakhond Roskomnadzor, die dreigde met een boete als de app niet weggehaald zou worden. Rusland beschuldigde Amerikaanse techbedrijven van bemoeienis met de Russische verkiezingen.

Aanleiding voor de botsing van Roskomnadzor met Google en Apple is dat de organisatie van Navalni in juni als extremistisch is verklaard en dus verboden. Ook beweerde Rusland dat de Navalni-app gelinkt zou zijn aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Naasten van de oppositieleider vinden de actie van Google en Apple belachelijk en spreken van "schandalige politieke censuur". Google en Apple hebben nog niet gereageerd.

De app hoort bij de "Smart Voting"-campagne van Navalni, die momenteel naar eigen zeggen een politieke celstraf uitzit. Hiermee wilde de oppositieleider kiezers aansporen om tactisch te stemmen en de grootste partij, Verenigd Rusland, uit haar machtspositie te verdringen. Verenigd Rusland is mede opgericht door president Vladimir Poetin. Momenteel roept Navalni op om te stemmen voor de Communistische Partij, de op één na grootste partij in het Russische parlement.

Vrijdag tot en met zondag kunnen de ruim 100 miljoen Russische stemgerechtigden naar de stembus. De verwachting is dat Verenigd Rusland opnieuw de grootste partij van het land wordt. Poetin heeft in de aanloop naar de verkiezingen alles op alles gezet om Kremlin-critici de mond te snoeren. (ANP)

 


 

Musk belooft betere bescherming data Tesla-rijders

Musk, Tesla
Elon Musk © Tesla

Elon Musk gaat zich hard maken voor een betere samenwerking met lokale autoriteiten als het gaat om gegevensbeveiliging van Tesla-rijders. Hij wil daarvoor lokale datacentra opzetten, onder meer in China.

Musk kwam met deze plannen in een videoboodschap die werd getoond op het World New Energy Vehicle Congress, dat plaatsvindt op het Zuid-Chinese eiland Hainan. De Tesla-CEO leek in de boodschap vooral te proberen de negatieve stemming rond het bedrijf weer om te keren. Tesla kreeg de aflopen maanden flinke kritiek vanwege een aantal technische problemen met de auto's die in China waren geleverd. Ook hebben de Chinese autoriteiten Tesla opgedragen meer aandacht te besteden aan de veiligheid van de auto's.

Tesla heeft in in China te maken met fellere concurrentie van lokale start-ups op het gebied van elektrisch rijden, waaronder Xpeng, Li Auto en Nio. Musk prees echter zijn concurrenten in de videoboodschap: Chinese automakers zijn de meest concurrerende in de wereld, stelde hij. De Chinese markt heeft bovendien een groot potentieel voor elektrische auto's. De vele Chinese autobedrijven zijn belangrijk voor het aanjagen van technologieën die elektrisch rijden mogelijk maken, voegde hij toe.

Tesla is vooralsnog de enige buitenlandse autoproducent die volledig eigenaar is van zijn lokale activiteiten in het land. De automaker ontving ook omvangrijke steun vanuit Peking voor de realisatie van zijn Chinese Tesla-fabriek.

Zijn toezegging gegevens van de in China verzamelde gegevens van Tesla-rijders lokaal op te slaan was ook een verzoek van de Chinese overheid. (TDO/ANP)

 


 

Facebook verwijdert accounts tegenstanders Duits coronabeleid

facebook logo
© Facebook

Facebook heeft een serie accounts verwijderd van mensen rond de Duitse beweging 'Querdenken' die zich tegen het coronabeleid in Duitsland keert. Het Amerikaanse socialemediabedrijf kondigde aan harder op te treden tegen gebruikers die het platform of de maatschappij schade kunnen toebrengen. De accounts van Querdenken zelf blijven in stand.

Het gaat vaak om netwerken van gebruikers die het beleid van Facebook systematisch schenden, aldus een woordvoerder. Er zou onder meer sprake zijn van desinformatie rond gezondheid en aanzetten tot geweld. Het aantal verwijderde accounts op Facebook en Instagram is kleiner dan 150.

De aangescherpte aanpak kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop politieke en sociale bewegingen Facebook kunnen inzetten voor hun zaak.

Teams van het bedrijf zijn sinds een paar maanden bezig "gecoördineerde sociale schade" als gevolg van posts op het platform in kaart te brengen.

De Querdenken-beweging, bestaande uit uiterst rechtse activisten, virussceptici en tegenstanders van vaccinatie, verzet zich sinds vorig jaar zomer tegen vrijheidsbeperkende maatregelen die het coronavirus moeten indammen. In Berlijn en andere steden hebben aanhangers geregeld gedemonstreerd. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.