Management

Branche
It-kort

IT-kort: o.a. Moederbedrijf Facebook staakt plan voor datacenter Zeewolde

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

ACM: Internetaanbieders mogen geen diensten buiten bundel houden

Ouder stel smartphone
© Shutterstock - Zoran Pucarevic

Als mensen mobiel internet gebruiken, moeten providers alle data in rekening brengen. Ze mogen geen voorrang geven aan de ene dienst of applicatie ten koste van een andere. Dat heeft de toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), donderdag gezegd.

'Zero-rating' heet de praktijk waar de waakhond zich over heeft uitgesproken. Daarbij tellen sommige diensten, zoals streamingplatforms, niet mee voor de hoeveelheid data die mensen gebruiken. Een provider die dat doet, kan daardoor aantrekkelijk zijn voor een klant.

Internetaanbieders in Europa moeten al het internetverkeer op dezelfde manier behandelen. Het idee is dat het internet zich alleen zo vrij en onafhankelijk kan blijven ontwikkelen. Dit heet netneutraliteit en is vastgelegd in de Open Internet Verordening. Dat betekent bijvoorbeeld: geen internetverkeer blokkeren en niet onnodig beperken. Bij het gebruik van zero-ratingdiensten wordt een bepaald soort internetverkeer, bijvoorbeeld voor video- of muziekstreaming-apps, niet in rekening gebracht.

De ACM schrijft dit naar aanleiding van het jaarverslag Netneutraliteit dat gisteren werd gepubliceerd. De waarschuwing van de ACM is het gevolg van aangescherpte regels die zijn opgesteld naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof in rechtszaken die in Duitsland speelden met betrekking tot 'zero-rating'. De ACM heeft het afgelopen jaar - waarin de Nederlandse toezichthouder ook voorzitter was van het Europees overlegorgaan van telecomtoezichthouders - een belangrijke rol gehad in de herziening van de regels voor open internet. De nieuwe regels zijn inmiddels gepubliceerd op de website van BEREC.

Ook de mogelijkheid voor klanten om een eigen modem of router te kiezen is onderdeel van netneutraliteit. De ACM schrijft dat Ziggo daar het afgelopen jaar nog voor op de vingers is getikt. Inmiddels heeft Ziggo de vrije keuze mogelijk gemaakt. De toezichthouder moedigt iedereen aan die signalen heeft van schending van de netneutraliteitsregels, dit te melden bij de ACM. Waar nodig zal de ACM actie ondernemen. (ANP/TDO)

 


 

Europese consumentenorganisaties klagen over misleiding Google

angry italian laptop
© Shutterstock - Krakenimages.com

Europese consumentenorganisaties menen dat Google consumenten misleidt om hen zo over te halen hun persoonlijke gegevens te mogen gebruiken. Verschillende organisaties, verenigd in de Europese koepel BEUC, hebben een klacht ingediend bij hun privacywaakhonden. Het gaat daarbij vooral om de manier waarop Google zijn aanmeldproces heeft vormgegeven.

Bij het aanmelden voor een account biedt Google meerdere keuzes voor het toestaan van datagebruik door het Amerikaanse bedrijf. De teksten die Google daarbij gebruikt zijn volgens de consumentenorganisaties echter "onduidelijk, incompleet en misleidend". De opties die meer privacy bieden worden bovendien omschreven alsof ze minder voordelen bieden. "Hierdoor wordt de consument gehinderd bij het maken van een geïnformeerde keuze."

Google bestrijdt de beschuldigingen en stelt dat de keuzes "duidelijk omschreven zijn" en "ontworpen zijn om makkelijk te worden begrepen". "We willen juist dat deze keuzes simpel en duidelijk zijn." (ANP)

 


 

Moederbedrijf Facebook staakt plan voor datacenter Zeewolde

Zeewolde
© Shutterstock - Robinotof

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet definitief een streep door zijn plannen voor een datacenter in Zeewolde. Tegen de komst van het datacenter was al langer veel verweer en het Rijk bepaalde onlangs de grond nog niet beschikbaar te willen stellen. Meta besloot de plannen eerder al voorlopig op te schorten.

"Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is", zegt het Amerikaanse concern nu. "We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten."

Tom Zonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, zegt blij verrast te zijn door het nieuws. "We hadden niet verwacht dat Meta zo snel met het besluit zou komen, maar eerder dat ze de bal bij het Rijk zouden leggen". De partij verzette zich al langere tijd tegen de komst van het datacentrum. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart wist de partij het zetelaantal te verdubbelen van vijf naar tien.

Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon eind vorig jaar nog op steun van de gemeenteraad van Zeewolde rekenen. Door de winst van de tegenstanders bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen smolt de steun weg. De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen. Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt voor critici, net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.

Dat Zeewolde eerder instemde met een wijziging van het bestemmingsplan betekende sowieso nog niet dat de bouw van het datacentrum kon beginnen. Daarvoor had Meta ook nog vergunningen van de gemeente en provincie nodig. Bovendien is een deel van het land waarop het datacenter gebouwd zou worden in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat had duurzaamheidseisen gesteld voor het gebruik ervan, voordat tot een eventuele verkoop zou worden overgegaan.

Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) verklaarde nog niet zo lang geleden dat er op dat moment niet aan de voorwaarden voor een verkoop was voldaan. "Dan gaat het om de manier waarop de zonnepanelen zijn toegepast in het ontwerp, het gaat over eisen aan duurzaamheid en energie."

Of Meta nu op zoek gaat naar een andere locatie voor een datacenter, wil een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen. Ook gaat de onderneming niet in op vragen over wat het Meta kost nu de plannen in Zeewolde niet doorgaan. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.