Innovatie & Strategie

Juridische zaken
IT-kort

IT-kort: o.a. Miljoenenschikking om sjoemelsoftware met ex-topmanagers

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Europees Parlement akkoord met regels voor coronacertificaat

Europese Unie, vlag
© EU

Het Europees Parlement is akkoord met de regelgeving rond het Covid-19-certificaat dat het reizen door de EU deze zomer moet vergemakkelijken. Het stemde in Straatsburg met een overgrote meerderheid voor.

Met het certificaat bewijst de eigenaar via een QR-code (op papier of digitaal) te zijn ingeënt, óf recent negatief te hebben getest, óf onlangs te zijn hersteld van de virusziekte. Op 1 juli treedt het systeem voor dit coronacertificaat in werking. De EU-regels betreffen bijvoorbeeld strikte privacygaranties.

Extra reisbeperkingen, zoals quarantaine of extra testen, gelden voor de drager van het Covid-19-certificaat in principe niet, tenzij er urgente omstandigheden zijn die de volksgezondheid bedreigen zoals een uitbraak van een hele besmettelijke variant. Het certificaat wordt door alle 27 EU-landen erkend. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het systeem.

Het certificaat is gratis en een PCR-test voor vakantiegangers die nog niet zijn gevaccineerd moet "betaalbaar" zijn. Brussel maakt tenminste 100 miljoen euro vrij om landen daarbij tegemoet te komen. Het parlement had tevergeefs aangedrongen op gratis PCR-testen maar dat wilden veel lidstaten niet. Nederland geeft één gratis test aan reislustigen die nog niet gevaccineerd zijn. (ANP)

 


 

Senaat VS stemt in met plan tegen technologische dreiging China

het Capitool, VS
© White House

De Senaat van de Verenigde Staten heeft dinsdag een innovatieplan goedgekeurd dat een toenemende technologische dreiging vanuit China tegen moet gaan. Zowel Republikeinse als Democratische Senatoren stemden in met een bedrag van 170 miljard dollar (bijna 140 miljard euro), dat moet worden besteed aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van technologie. Daarboven komt een bedrag van 54 miljard dollar om de Amerikaanse productie van en het onderzoek naar onder meer apparatuur voor telecommunicatie toe te laten nemen.

68 leden van de Senaat stemden voor het voorstel, 32 stemden tegen. Het wetsvoorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden. Het voorstel wordt gezien als een cruciaal innovatieplan om de concurrentiepositie van de VS te versterken en te voorkomen dat Peking de leiding neemt wat betreft technologische vooruitgang.

"Deze wetgeving maakt het mogelijk voor de VS om de rest van de wereld te verslaan op het gebied van innovatie, productie en concurrentie in de industrieën van de toekomst", zei de Democratische Senaatsfractieleider Chuck Schumer. (ANP)

 


 

Miljoenenschikking om sjoemelsoftware met ex-topmanagers

VW dieselmotor
© Volkswagen

Volkswagen heeft een schikking getroffen met voormalig leidinggevenden van het bedrijf in de kwestie rond het dieselschandaal. Bij elkaar wordt door de bestuurders, waaronder ex-topman Martin Winterkorn, 288 miljoen euro opgehoest om claims in verband met het schandaal af te kopen.

De overeenkomst bestaat voornamelijk uit een betaling van 270 miljoen euro uit de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Ook voormalig Audi-baas Rupert Stadler zal moeten bijdragen. De deal moet nog wel worden goedgekeurd op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 22 juli.

Volkswagen zei eind maart een schadevergoeding te zullen eisen van Winterkorn en Stadler vanwege het schenden van de zorgplicht. Als onderdeel van de deal zullen Winterkorn en Stadler respectievelijk 11,2 miljoen en 4,1 miljoen euro betalen. Voormalig Audi-bestuurslid Stefan Knirsch stemde in met een schikking van 1 miljoen euro. Oud-bestuurslid Wolfgang Hatz van Porsche draag 1,5 miljoen euro bij.

De schikking komt op het moment dat aanklagers in Berlijn meldden dat ze afzonderlijke aanklachten hadden ingediend tegen Winterkorn. De ex-topman zou voor het Duitse parlement een valse getuigenis hebben afgegeven toen hij zei dat hij niet op de hoogte was van het dieselschandaal voordat de problemen aan het licht kwamen. (ANP)

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.