Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Microsoft zit eigenlijk achter zaak tussen Epic Games en Apple'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


Washington wil helpen bij uitwisselen informatie tegen chiptekort

Chip
© Shutterstock

De Amerikaanse overheid wil gaan helpen bij de aanpak van het wereldwijde chiptekort door betere uitwisseling van informatie tussen chipbedrijven en afnemers over de distributie van halfgeleiders. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo gezegd na overleg met een aantal chipbedrijven en belangrijke klanten. Volgens Raimondo is er nu te weinig transparantie in de toeleveringsketen van chips.

Ze zei dat de overheid een rol kan spelen bij het vergroten van de onderlinge informatie over distributie van chips, wat kan helpen het tekort tegen te gaan. Raimondo had gesprekken over het chiptekort met bestuurders van een reeks grote bedrijven, waaronder Apple, Google-moeder Alphabet, autoconcerns Ford Motor en General Motors (GM), telecombedrijven AT&T en Verizon en de chipproducenten TSMC, Qualcomm, GlobalFoundries en Samsung.

Verder drong Raimondo erop aan dat het Amerikaanse Congres snel instemt met de investeringsplannen van president Joe Biden in chipproductie in de Verenigde Staten. Biden wil meer dan 50 miljard dollar uittrekken om de binnenlandse productiecapaciteit van chips te vergroten om zo minder afhankelijk te worden van met name Aziatische leveranciers. Door de tekorten hebben grote autobouwers in de VS fabrieken tijdelijk moeten stilleggen.

Raimondo heeft vrijdag een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse minister van Handel, Industrie en Energie om te praten over de problemen bij de toelevering van chips. Naar verwachting zullen ook bestuurders van Zuid-Koreaanse chipbedrijven bij dat gesprek aanwezig zijn. Biden ontvangt in het Witte Huis de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. (ANP)

 


'EU heeft chipfabrikant meer dan alleen geld te bieden'

chipproductie
© ASM International

De Europese Unie heeft grote chipmakers meer dan alleen miljardensubsidies te bieden als het gaat om het opzetten van een grote halfgeleiderfabriek. Het landenblok herbergt genoeg werknemers, onderzoeksinstituten en bedrijven met waardevolle kennis om grote chipbedrijven uit Azië of de Verenigde Staten te lokken. Dat zei Eurocommissaris Thierry Breton voor Industrie tijdens een bezoek aan chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Breton heeft zich ten doel gesteld de Europese halfgeleiderindustrie weer prominent op de wereldkaart te zetten. In plaats van de huidige 10%, moet de EU binnen een decennium goed zijn voor 20% van alle chips die ter wereld worden gemaakt. Daarvoor moet een grote halfgeleiderfabriek in de EU komen en op termijn moeten op Europese bodem de geavanceerdste chips worden geproduceerd. Ook streeft hij een Europese alliantie voor de chipindustrie na.

"We willen alles in Europa doen, om autonomer te worden. Sorry voor de vergelijking, maar we hebben bij coronavaccins gezien hoe belangrijk dat is", zei Breton, die ook verwees naar de chipschaarste waar autofabrikanten al maanden onder lijden. "Je hebt hier de ecosystemen en de competenties. Gelukkig hebben we dat, want je kunt niet uit het niets een halfgeleiderfabriek opzetten."

Een grote troef is volgens de Fransman ASML, dat als enige in staat is de meest geavanceerde machines voor de productie van chips te maken. Ook het Belgische onderzoeksinstituut Imec prees hij als een van de belangrijkste organisaties voor de chipsector ter wereld. "Voor het herstellen van de machtsbalans, hebben we hier de juiste munitie."

ASML heeft zich volledig achter de Europese chipalliantie geschaard, zegt topman Peter Wennink. De markt zal in waarde verdubbelen en veel van de rekenkracht zal verschuiven naar verbonden apparaten en machines, waardoor nog krachtigere chips nodig zijn. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat je voor de geavanceerdste technologie toch echt een fabrikant van buiten de EU moet binnenhalen, omdat de benodigde kennis hier niet aanwezig is. "Natuurlijk wil je hier deel van uitmaken. We willen meer geografische spreiding mogelijk maken."

Feit blijft volgens Breton dat de EU grote sommen geld moet investeren in de komst van een grote chipfabriek. Die zijn ook beschikbaar. Alleen al door het opzetten van een zogeheten belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang, waardoor lidstaten innovatieprojecten gemakkelijker kunnen steunen, komt volgens hem 7 miljard euro vrij voor de chipsector. Ook via andere instrumenten zijn er miljarden te besteden. "We moeten inderdaad subsidies verstrekken. Het is een dure industrie, maar onmisbaar", zei hij. (ANP)

 


Google gaat eigen winkels openen, eerste in New York

Google
© Flickr/Open Grid Scheduler

Techbedrijf Google wil zijn producten als Pixel-telefoons en slimme thermostaten en deurbellen van Nest nu ook in eigen, fysieke winkels aan de man gaan brengen. De eerste van die winkels moet deze zomer de deuren openen in New York. Het is nog niet duidelijk hoeveel winkels Google in totaal voorziet en of die ook buiten de Verenigde Staten komen.

Behalve de telefoons en Nest-producten gaat Google ook computers en Fitbit-fitnesstrackers in de winkels kopen. Daarnaast kunnen er bestellingen worden opgehaald en producten ter reparatie worden gebracht. Ook wil Google technische ondersteuning voor zijn producten aanbieden in de winkel.

Google volgt met de eigen winkel het voorbeeld van Apple dat wereldwijd honderden eigen winkels heeft. Ook Microsoft had een aantal jaar eigen winkels, maar dat bedrijf besloot daar weer afscheid van te nemen. Nu heeft het bedrijf nog vier zogeheten 'experience centers' in Londen, New York, Sydney en thuisstad Redmond bij Seattle.

 


Apple: Microsoft zit eigenlijk achter zaak Epic Games

Het is niet Epic Games dat wil dat Apple zijn beleid rond de App Store aanpast, maar Microsoft. De techreus zou Epic als dekmantel gebruiken, claimt de iPhonefabrikant in de rechtszaak die Apple momenteel uitvecht met het gamesbedrijf, dat onder meer het populaire spel Fortnite maakt. Epic riep namelijk evenveel getuigen op die iets met Microsoft te maken hadden als eigen werknemers.

Tegelijkertijd hield Microsoft afstand, zodat Apple geen documenten van dat bedrijf kon opvragen, luidt het verwijt. Ook zou Microsoft met Epic hebben overlegd over de beslissing van het gamesbedrijf om het betalingssysteem van Apple te omzeilen en zo tegen de regels van de App Store in te gaan.

Apple wil dan ook dat de getuigenis van Lori Wright wordt geschrapt. Zij werkt bij de Xbox-tak van Microsoft en werd door Epic als getuige opgeroepen. Epic laat in een reactie weten dat de getuigenis van Wright geen verrassingen kan hebben opgeleverd voor Apple en stelt dat ze net zo weinig documenten aan Epic had gegeven als aan de iPhoneproducent.

Het is overigens geen geheim dat Microsoft de strijd van Epic tegen de App Store-regels van Apple ondersteunt. Het bedrijf klaagde eerder al over de commissie van 30% die aan Apple moet worden betaald. Vlak voordat de rechtszaak van start ging, verlaagde Microsoft bovendien de commissie die het in zijn eigen Windows Store vraagt naar 12%. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.