Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Microsoft vecht gunning overheidscontract VS aan Amazon aan

Kort IT-nieuws van vandaag.

13 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Samsung-bestuurder voorwaardelijk vrijgelaten uit gevangenis

Samsung

Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is vrijdag (lokale tijd) voorwaardelijk vrijgelaten uit de Zuid-Koreaanse gevangenis waar hij al achttien maanden vastzat. Reden voor zijn voorwaardelijke vrijlating zijn onder meer goed gedrag tijdens de detentie en de druk van de publieke opinie.

"Het spijt mij", zei Lee bij het verlaten van de gevangenis tegen verslaggevers. Hij werd in een zwarte limousine afgevoerd. De bestuurder werd in eerste instantie veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege omkoping en verduistering, maar kreeg uiteindelijk een celstraf van dertig maanden. Zijn voorwaardelijke vrijlating was begin deze week al aangekondigd door justitie in Zuid-Korea.

De afgelopen tijd kwam er in Zuid-Korea steeds meer steun voor de vrijlating, zowel in de politiek als onder het publiek. Dat kwam met name door de groeiende bezorgdheid dat belangrijke strategische beslissingen in afwezigheid van Lee niet worden genomen bij de Zuid-Koreaanse techgigant. De bestuurder moet onder meer nog een beslissing nemen over de locatie van een Amerikaanse fabriek ter waarde van 17 miljard dollar voor de productie van geavanceerde chips.

Lee bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zijn vader Lee Kun-hee was tot zijn dood de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie.(ANP)

Microsoft vecht gunning overheidscontract VS aan Amazon aan

rechter hamer

Techreus Microsoft gaat een beslissing van de Amerikaanse overheid aanvechten om een miljarden dollars kostend cloudcomputingproject te gunnen aan rivaal Amazon. De opdracht behelst het moderniseren van de opslag van geheime gegevens bij de National Security Agency (NSA).

Het protest van Microsoft volgt op een soortgelijke stap van Amazon bij de gunning van een ander groot cloudcomputingproject bij het ministerie van Defensie, waartegen Amazon in verweer kwam. Dat lucratieve contract werd door de vorige regering gegund aan Microsoft, maar na protest van Amazon is besloten het contract opnieuw aan te besteden.

Volgens Amazon lagen politieke spelletjes aan de basis van de beslissing van de regering-Trump om met Microsoft in zee te gaan. Bekend is dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump geen fan is van toenmalig Amazon-baas Jeff Bezos. Trump had het Amazon-bod voor de opdracht eerder openlijk bespot en de gunning uitgesteld. Ook uitte Trump geregeld kritiek op Amazon.

Een woordvoerder van de NSA bevestigde het protest van Microsoft te hebben ontvangen. Amazon weigerde commentaar. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.