Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Microsoft: Geen nieuwe Halo Infinite voor Xbox komend cadeauseizoen

Kort nieuws van vandaag.

12 augustus 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


Mogelijke overname TikTok heeft geen invloed op privacyonderzoek

TikTok
© CC0 - Unsplash.com - Kon Karampelas

De onrust over de mogelijke overname van TikTok heeft vooralsnog geen invloed op het Nederlandse privacy-onderzoek naar de populaire filmpjes-app, laat een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) weten. Inmiddels groeit het aantal Europese landen dat onderzoek doet naar de privacy van de app.

De waakhond maakte in mei bekend te onderzoeken of de privacy van Nederlandse kinderen die de app veel gebruiken gewaarborgd is. Na de zomervakantie verwacht de dienst met het onderzoek in de afrondende fase te komen, aldus de zegsvrouw. Omdat het onderzoek nog loopt, kan de AP verder geen uitspraken doen.

Behalve de Nederlandse toezichthouder doen ook andere Europese waakhonden onderzoek naar de socialemedia-app. Dinsdag kondigde de Franse toezichthouder een onderzoek aan, na een melding van een klacht over de app in mei. Ook de Britse privacywaakhond is een onderzoek gestart.

Privacy heeft voor ByteDance hoogste prioriteit

De toezichthouders maken zich zorgen of het bedrijf, dat eigendom is van het Chinese ByteDance, de privacy van zijn gebruikers wel goed waarborgt. Ook spreken ze hun zorgen uit over het gebruik van bepaalde gezichtsherkenningssoftware, die waarschijnlijk niet voldoet aan de Europese privacyrichtlijn AVG. TikTok liet in een reactie eerder al weten volledig mee te werken aan de Europese onderzoeken. Het bedrijf zegt dat de privacy en veiligheid van zijn gebruikers "de hoogste prioriteit" heeft.

In de Verenigde Staten ligt TikTok al enige tijd onder vuur, vanwege zorgen dat de gegevens van Amerikaanse gebruikers in handen zouden kunnen vallen van de Chinese overheid. TikTok weerspreekt die aantijgingen. Microsoft en sinds kort ook Twitter hebben interesse om delen van TikTok over te nemen. (ANP)

 

 


Mozilla schrapt 250 banen

Firefox logo 2019

Mozilla - het bedrijf achter de Firefox-browser - schrapt 250 banen in een reorganisatie. Ook sluit het bedrijf zijn kantoren in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Nog eens 60 mensen kunnen blijven, maar worden overgeplaatst naar een andere afdeling.

Mozilla had al voor de coronacrisis aangekondigd de organisatie anders te gaan inrichten. Door de economische neergang bleek dat plan echter niet meer genoeg en moeten er nu banen verdwijnen.

Verder zegt Mozilla dat zijn huidige model om alle software gratis weg te geven voor economische uitdagingen zorgt. Daarom gaat het bedrijf onderzoeken of er manieren zijn waarop het geld kan verdienen aan zijn software zonder daarmee zijn missie van een beter internet voor iedereen te schaden. (ANP)

 

 


Qualcomm rekent geen 'onredelijke licentiebedragen', volgens rechter

Qualcomm Snapdragon 8cx
©Qualcomm

Qualcomm heeft een verbod op zijn licentiebeleid in een beroepszaak van tafel gekregen. Dat verbod was door een lagere rechter opgelegd in een door marktwaakhond FTC in 2017 aangespannen zaak. Het is nog niet duidelijk of de toezichthouder in beroep gaat.

In de eerdere zaak besloot de rechter dat Qualcomm 'onredelijk hoge bedragen' vroeg voor het gebruik van zijn patenten. Bovendien zette de chipmaker toegang tot zijn producten in als drukmiddel in de onderhandelingen. Het Amerikaanse bedrijf stelde in de beroepszaak dat de manier waarop het licenties afgeeft juist de innovatie in de industrie ten goede komt. Ook hebben andere chipmakers volgens Qualcomm gewoon toegang tot zijn technologieën.

Veel protest tegen handelswijze Qualcomm

Qualcomm is door een reeks klanten, branchegenoten en toezichthouders aangeklaagd de afgelopen jaren. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd te veel geld te willen voor patenten die essentieel zijn voor bepaalde technologieën, zoals wifi of 4G. Ook wordt Qualcomm er door verscheidene telefoonmakers van beschuldigd dat het bedrijf een vergoeding wilde hebben voor zijn patenten op basis van alle verkochte telefoons door die maker, zelfs als die deels of geheel chips van een andere chipmaker gebruikt. Dat gebeurde zelfs als de andere chipmaker al een licentie had genomen bij Qualcomm.

De meeste zaken wist Qualcomm in beroep alsnog te winnen, of schikte het bedrijf. In de zaak tegen de FTC wist Qualcomm het Amerikaanse ministerie van Justitie aan zijn zijde, dat aanvoerde dat de uitspraak in de oorspronkelijke zaak schadelijk zou kunnen zijn voor het Amerikaanse leiderschap. Doorgaans staan FTC en het ministerie van Justitie, die beide een toezichthoudende rol hebben, aan dezelfde kant. (ANP)

 

 


Microsoft: Geen nieuwe  Halo Infinite voor Xbox komend cadeauseizoen

Halo, Xbox, game
©Microsoft

Microsoft heeft de komst van het schietspel Halo Infinite voor zijn spelcomputer Xbox uitgesteld tot volgend jaar. De vertraging, die ontwikkelaars van het videospel via Twitter bekendmaakten, is mede het gevolg van de wereldwijde coronapandemie.

Voor Microsoft is de vertraging een tegenvaller, omdat de nieuwste game in de Halo-serie was bedoeld om de verkopen van de nieuwste Xbox aan te jagen. Die Xbox X is vanaf november beschikbaar, als de voor de verkoop van spelcomputers belangrijke feestdagenperiode begint.

Volgens het team achter Halo Infinite bemoeilijkte de coronacrisis de totstandkoming van het spel zodanig dat dit een zware wissel trok op de makers. "Het is niet houdbaar voor het welzijn van ons team en het succes van het spel om de game de komende feestdagenperiode af te leveren." (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.