Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Microsoft geeft topman Satya Nadella meer macht

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Microsoft geeft topman Satya Nadella meer macht

Nadella
Microsoft.

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft geeft zijn topman Satya Nadella meer macht. Hij is benoemd tot voorzitter (chairman) van het bestuur. De benoeming is een teken van vertrouwen in de 53-jarige Nadella die sinds februari 2014 leiding geeft aan Microsoft als opvolger van Steve Ballmer.

Nadella neemt de functie van chairman over van John Thompson, die op zijn beurt in 2014 de vervanger was in die rol van medeoprichter Bill Gates. Onder leiding van Nadella heeft Microsoft zich bijvoorbeeld sterk toegelegd op clouddiensten, dienstverlening via het internet. Mede daardoor wist hij Microsoft staande te houden tegen andere grote techbedrijven als Google, Amazon en Apple in een steeds meer digitale wereld. Microsoft is 's werelds grootste producent van software zoals Windows en Office.

Onder het leiderschap van Nadella, die van Indiase afkomst is, is de beurskoers van het in 1975 opgerichte Microsoft meer dan verzevenvoudigd. De marktwaarde van het in Redmond in de staat Washington gevestigde bedrijf bedraagt bijna 2 biljoen dollar. (ANP)


'Moederbedrijf TikTok verdubbelde omzet in 2020'

TikTok
TikTok

ByteDance, het Chinese bedrijf achter de populaire video-app TikTok, heeft zijn omzet vorig jaar meer dan verdubbeld. In totaal kwam er 34,4 miljard dollar aan inkomsten binnen bij het techbedrijf, meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van een interne memo van het bedrijf.

Naast TikTok is ByteDance ook actief met de Chinese tegenhanger Douyin. De apps zijn vooral populair onder jongeren, die er grappige en aanstekelijke muziekvideo's van hooguit een minuut mee maken. Daarnaast heeft ByteDance een veelgebruikte app voor nieuws. Het bedrijf schat dat zo'n 1,9 miljard mensen maandelijks een van zijn apps gebruiken.

Op de fiks hogere omzet leed ByteDance wel verlies. Het operationele resultaat, waar bijvoorbeeld geen rentebetalingen of eenmalige kosten of baten worden meegerekend, was volgens The Wall Street Journal 2,1 miljard dollar negatief. Een jaar eerder rapporteerde ByteDance nog een operationele winst van 684 miljoen euro.

ByteDance en TikTok zijn niet onomstreden. Zo zijn er zorgen over de omgang met privacygevoelige gegevens van vooral jonge gebruikers van de apps. Onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump dreigden de Verenigde Staten zelfs met een verbod op TikTok, maar rechters hielden dat tegen. De regering-Trump beweerde dat zeer persoonlijke gegevens van Amerikanen via ByteDance bij de Chinese overheid terecht kunnen komen. De huidige president Joe Biden schrapte een reeks maatregelen die tegen TikTok waren gericht.


Onderzoek verzekeraars: slimme rijhulp maakt verkeer veiliger

auto

De meeste rijhulpsystemen dragen aanzienlijk bij aan de veiligheid tijdens het autorijden. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars na onderzoek door zijn eigen data-analysecentrum naar verkeersongelukken. Bepaalde systemen verkleinen de kans op ongelukken met zelf ruim twee derde, aldus de verzekeraars.

Het effectiefste systeem om auto-ongelukken te voorkomen is de zogeheten Lane Keep Assist. Deze technologie helpt de bestuurder binnen de witte belijning op de wegen te blijven, door actief mee te sturen. De kans op een ongeluk als je dit systeem niet gebruikt, is volgens het Verbond van Verzekeraars tot drie keer zo groot.

De koepelorganisatie is ook enthousiast over systemen die waarschuwen voor een botsing door achteropkomend verkeer. Die zouden de kans op een ongeval met de helft terugdringen. Sensoren en lichtjes die waarschuwen voor andere weggebruikers in de dode hoek verminderen volgens verzekeraars het risico op een ongeval met 33 procent.

Onderzoekers van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars keken onder andere naar bijna 950.000 verkeersongelukken waarbij twee bestuurders betrokken waren. Dat combineerden ze met gegevens over welke rijhulpsystemen aanwezig zijn in auto's en andere data. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.