Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Metaverse-investeringen gaan winst Facebook drukken

Kort IT-nieuws van vandaag.

26 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


KPN toont na jaren weer groei op telecommarkt voor mkb-bedrijven

KPN
© KPN

KPN is er afgelopen kwartaal voor de tweede periode op rij in geslaagd om meer omzet te halen uit mobiele diensten voor particulieren. Ook deed het telecombedrijf goede zaken op de zakelijke markt met zijn KPN EEN-aanbod voor kleine en middelgrote bedrijven. Dat laatste is belangrijk omdat KPN in de markt voor mkb-ondernemers jarenlang te maken had met een dalende omzet.

In het tweede kwartaal was er voor het eerst sinds lange tijd al sprake van groei bij de particuliere klanten voor mobiel internet. Dat succes was vooral te danken aan abonnementen voor ongelimiteerd dataverbruik, aangezien mensen na de vele lockdowns gewend zijn geraakt aan videobellen en andere dataslurpende activiteiten.

De virusuitbraak heeft inmiddels amper meer negatieve impact op de resultaten van KPN. Alleen de inkomsten uit roaming zijn nog niet terug op hun oude niveau. Dat komt omdat er nog steeds weinig verre buitenlandse reizen worden gemaakt.

KPN EEN

Topman Joost Farwerck is in een toelichting vooral positief over de klantenaanwas met KPN EEN. Daarmee kan een bedrijf bijvoorbeeld een internetverbinding combineren met vaste telefonie of televisie. Doordat er meer mkb-klanten bijkwamen ging er bij dit onderdeel voor het eerst in jaren een kleine omzetgroei in de boeken.

"Daarmee lopen we voor op onze belofte om voor het einde van het jaar de mkb-omzet te stabiliseren", stelt Farwerck. In de zakelijke markt als geheel, waarbij ook de dienstverlening aan grotere bedrijven is meegenomen, was nog wel sprake van krimp. Maar de KPN-topman heeft er vertrouwen in dat zijn bedrijf op de goede weg is om de trend voor het gehele zakelijke marktsegment te doen keren.

Glasvezel

KPN zet de laatste tijd daarnaast sterk in op glasvezel en Farwerck vindt dat daarmee ook vooruitgang is geboekt. "De glas-uitrolmachine draait op volle snelheid", laat hij weten. Extra inkomsten uit glasvezel hielpen de omzet van KPN eveneens vooruit.

Alles bij elkaar stegen de opbrengsten van KPN afgelopen periode op jaarbasis met 1 procent tot 1,3 miljard euro. Ook ging er meer winst in de boeken dan een jaar geleden. Onder de streep hield de onderneming 185 miljoen euro over, tegen een nettoresultaat van 132 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar. KPN houdt verder vast aan zijn eerder gestelde financiële verwachtingen voor het hele jaar. Ook bevestigt de onderneming haar doelstellingen voor komende jaren. (ANP)

 


Tesla nu ook biljoen dollar waard na megaorder Hertz

Elon Musk
© Tesla

Het aandeel Tesla stijgt maandag zo hard op de beurs dat het bedrijf nu meer dan 1 biljoen dollar waard is. Dat is duizend miljard dollar en komt omgerekend neer op zo'n 860 miljard euro. Tesla is pas het vijfde Amerikaanse bedrijf dat die mijlpaal slecht. Aanleiding voor de grote plus was een miljardenorder van verhuurbedrijf Hertz dat 100.000 elektrische auto's zou hebben besteld bij Tesla.

Het aandeel Tesla steeg na dat nieuws een kleine 10 procent op de beurs en dat was genoeg om de grens van 1 biljoen dollar te doorbreken. Daarmee gaat Tesla techbedrijven Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet achterna. Sinds begin dit jaar werd een aandeel Tesla al ruim 40 procent meer waard. De producent van elektrische auto's passeerde onlangs Facebook al in beurswaarde waarmee het het op vier na waardevolste beursgenoteerde bedrijf uit de Verenigde Staten is geworden.

Voor topman Elon Musk betekent de koersstijging van maandag dat zijn vermogen verder toeneemt. Eind vorige week werd zijn vermogen al op meer dan 250 miljard dollar geschat door persbureau Bloomberg. Zakenbank Morgan Stanley voorspelde al dat Musk de eerste biljonair zou kunnen worden. Dat zou vooral komen omdat zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX nog veel meer waard kan worden, al wordt Tesla dus ook nog steeds meer waard. De tweede miljardair op de lijst met rijkste mensen, Amazon-oprichter Jeff Bezos, is volgens Bloomberg minder dan 200 miljard dollar waard. (ANP)

 


Samsung-topman beboet voor gebruik kalmerend middel

Lee Jae-yong
© Samsung

De topman van Samsung heeft van een Zuid-Koreaanse rechtbank een boete gekregen voor het illegaal gebruik van een kalmerend middel. Lee Jae-yong bekende eerder al dat hij het middel propofol, een verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij anesthesie, vaak toegediend had gekregen.

Lee kreeg het middel volgens zijn advocaten in een periode van vijf jaar 41 keer toegediend op doktersrecept. Hij was in behandeling gegaan na de ziekenhuisopname van zijn vader in 2014, die toen topman was van Samsung. De rechter legde Lee een boete op van 70 miljoen won, omgerekend ruim 50.000 euro.

Het personeel van de kliniek waar Lee het kalmeringsmiddel toegediend kreeg heeft ontkend iets verkeerd te hebben gedaan. Zij worden afzonderlijk berecht, omdat volgens de Zuid-Koreaanse wet zowel de ontvanger van een illegaal toegediend middel als degenen die het toedienen aansprakelijk gesteld kunnen worden.

De leider van Samsung zit al jaren in juridische problemen. Hij kwam in augustus nog voorwaardelijk vrij nadat hij was veroordeeld in een omkoopschandaal. Lee kan nog steeds in de gevangenis belanden als hij wordt veroordeeld voor andere aanklachten. Zo wordt zijn betrokkenheid bij financiële misdrijven nog onderzocht in verband met een fusie van twee filialen van Samsung in 2015.

Lee bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zijn vader Lee Kun-hee was tot zijn dood, iets meer dan een jaar geleden, de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie. (ANP)

 


Metaverse-investeringen gaan winst Facebook drukken

Zuckerberg presenteert VR-brillen Oculus
© Facebook

De investeringen die Facebook komend jaar wil doen in virtual reality (vr) en de metaverse zullen een flinke hap nemen uit de winst van het bedrijf. Dat kondigde Facebook aan bij de presentatie van zijn cijfers over het derde kwartaal. Het socialemediabedrijf kondigt al enige tijd aan dat de metaverse, een vr-wereld waar gebruikers terechtkunnen voor alles van sociale media, spelletjes tot onlinewinkelen, belangrijk wordt voor de toekomst van het bedrijf. Dat belang komt onder meer tot uiting in het feit dat Facebook twee divisies opzet: één voor diensten als sociale media als Facebook en Instagram en chatapp WhatsApp en één divisie voor de metaverse en virtual reality.

De investeringen van het bedrijf gaan dan ook hard omhoog. Dit jaar bedragen die nog 19 miljard dollar, omgerekend ruim 16 miljard euro. Volgend jaar wordt dat tussen de 29 miljard en 34 miljard dollar. De operationele winst zal daardoor met 10 miljard omlaag gaan.

Die investeringen moeten worden gedragen door de socialemediatak die voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk is van reclame. De omzet daarvan steeg weliswaar met een derde, maar kwam lager uit dan waar analisten op hadden gerekend. Facebook verwees daarvoor onder meer naar een wijziging die Apple eerder dit jaar doorvoerde in zijn besturingssysteem iOS. De apps van Facebook moeten gebruikers daar nu expliciet om toestemming vragen om hen uitgebreid te mogen volgen. Eerder stemden gebruikers impliciet in en moesten ze actief op zoek naar een instelling om dat te wijzigen.

Net als Snap vorige week merkt Facebook dat een deel van de gebruikers die toestemming niet meer geeft. Daardoor kan Facebook minder gegevens leveren aan adverteerders en die willen daarom minder betalen voor reclames op de sociale netwerken van het bedrijf. Het aantal dagelijks actieve gebruikers op Facebook steeg nog wel, maar met 6 procent op jaarbasis was de groei kleiner dan de afgelopen jaren. Als ook Instagram en WhatsApp mee worden gerekend heeft het bedrijf dagelijks ruim 2,8 miljard actieve gebruikers. Dat zijn er 11 procent meer dan een jaar eerder.

De totale omzet van Facebook kwam uit op 29 miljard dollar en voor het vierde kwartaal rekent Facebook op inkomsten van tussen de 31,5 miljard en 34 miljard dollar. Analisten gingen uit van haast 35 miljard dollar aan omzet in het lopende kwartaal.

De winst van Facebook steeg met 17 procent tot 9,2 miljard dollar. Die winsten steekt Facebook niet alleen in uitbreiding van zijn activiteiten. Het bedrijf gaat ook nog eens 50 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.