Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'meer kans op CEO-fraude tijdens coronacrisis'

Kort IT-nieuws van dinsdag 12 mei 2020.

Kort IT-nieuws van dinsdag 12 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 12 mei 2020:

 

 


Website NRC slachtoffer van ddos-aanval

De website van het NRC is sinds dinsdagochtend het doelwit van een ddos-aanval. Dat meldt de krant op Twitter. Door de aanval laadt de website langzaam of in sommige gevallen helemaal niet, aldus de krant.

NRC zegt te "werken aan een oplossing". Eerder op de dinsdagochtend meldde de krant dat de website vanwege technische problemen minder goed bereikbaar was.

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met dataverkeer. Andere apparaten worden allemaal tegelijk naar de server van het doelwit gestuurd, die onder de druk bezwijkt en moeilijk bereikbaar wordt. (ANP)

 

 


IJsland over corona-app: 'Geen gamechanger'

Corona app

De corona-app in IJsland heeft nog weinig bijgedragen aan de strijd tegen de coronacrisis. Dat zegt Gestur Pálmason, die bij de politie in het land verantwoordelijk is voor het contactenonderzoek, tegenover MIT Technology Review. "De techniek is min of meer... ik wil niet nutteloos zeggen. Maar het is de integratie van de twee (de app en handmatige traceertechnieken, red.) die resultaten geeft. Ik zou zeggen dat de app in sommige gevallen nuttig is geweest, maar het is geen gamechanger geweest."

De app, genaamd Rakning C-19, werd begin april geïntroduceerd in IJsland en is door 38 procent van de bevolking geïnstalleerd. Het land telt een bevolking van 364.000 mensen.

Pálmason zegt dat er wel situaties waren waarbij de data die uit de app kwam nuttig was, maar dat de impact van geautomatiseerd traceren overdreven is door mensen die graag technologische oplossingen willen vinden voor de pandemie. "Dat is te begrijpen, want een app is iets wat je kunt kopen. Maar ik wil heel duidelijk maken dat handmatig traceren niet minder belangrijk is." (EME)

 

 


Harde schijven met patiëntgegevens UMC Utrecht gestolen

Uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn harde schijven met medische gegevens van zo'n zevenhonderd patiënten gestolen. Op de harde schijven staan niet alleen medische dossiers, maar ook burgerservicenummers en namen. Het ziekenhuis heeft de patiënten en de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd en aangifte gedaan bij de politie.

De diefstal gebeurde op 18 april, laat het ziekenhuis dinsdag weten. Bij de polikliniek interne geneeskunde en de polikliniek allergologie werden in totaal tien computers opengebroken. De harde schijven, processoren en geheugenbanken werden uit de computerkasten gehaald en meegenomen. Twee computers waren noodcomputers, waar artsen gebruik van kunnen maken als de gebruikelijke computersystemen uitvallen. Volgens het ziekenhuis konden de behandelingen van de patiënten gewoon doorgaan. De gegevens zijn afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. (ANP)

 

 


Diversiteit Google neemt licht toe

Vrouw in IT

De diversiteit bij Google is het afgelopen jaar iets toegenomen, blijkt uit het jaarlijkse Diversity Report van het bedrijf. Zo was 32 procent van het wereldwijde personeelsbestand in 2019 vrouw, tegenover 31,6 procent een jaar eerder. Onder het leiderschap is 26,7 procent nu vrouw, terwijl dat in 2018 nog 26,1 procent was. 

Ook onder andere minderheden bij het bedrijf is sprake van een minieme toename. Zo was vorig jaar 41,9 procent van de werknemers van Google in de VS van Aziatische afkomst, terwijl dat een jaar eerder nog 39,8 procent was. Het aantal Afro-Amerikaanse werknemers nam toe van 3,3 procent naar 3,7 procent en het aantal latino werknemers nam toe van 5,7 procent naar 5,9 procent.

Opvallend is dat Google het afgelopen jaar niet meer vrouwen heeft aangenomen. In 2019 was 32,5 procent van de nieuw geworven mensen vrouw, tegenover 33,2 procent in 2018. Wel werden er meer Aziaten en Afro-Amerikanen aangenomen in de VS: respectievelijk 48,5 procent en 5,5 procent van de nieuwe werknemers waren vorig jaar van deze afkomsten, tegenover 43,9 procent en 4,8 procent in 2018. (EME)

 

 


Vodafone profiteert van Duitse overname

Nick Read, Vodafone
Nick Read, CEO van de Vodafone Group

Het Britse telecomconcern Vodafone Group heeft in het afgelopen gebroken boekjaar hogere resultaten behaald, geholpen door de overname van de Duitse kabelgroep Unitymedia.

De omzet steeg met 3 procent tot 45 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat met bijna 3 procent groeide naar 14,9 miljard euro. Vanwege de onzekerheden door de coronacrisis geeft Vodafone geen concrete prognose voor de resultaten in dit lopende boekjaar.

Het bedrijf zei dat de inkomsten van roaming onder druk staan door de coronacrisis omdat er veel minder internationaal reisverkeer is. Daarnaast kunnen de consumenteninkomsten afzwakken op termijn als gevolg van de schade door de crisis, meldde Vodafone. (ANP)

 

 


Slack haalt metadata uit geüploade foto's

Slack verwijdert tegenwoordig de metadata van foto's die in de zakelijke chat-app geüpload worden, zo ontdekte TechCrunch. Daardoor is het lastiger om te achterhalen wie de foto gemaakt heeft. Voor journalisten en activisten kan het op die manier eenvoudiger worden om hun bronnen te beschermen. 

Digitale bestanden bevatten vrijwel altijd metadata: data over het bestand zelf. Hierin staat bijvoorbeeld door wie het bestand is aangemaakt, wanneer dat was en hoe groot het is. Bij foto's en video's is vaak ook opgenomen waar het beeldmateriaal precies is aangemaakt. Maar met die gegevens kan ook achterhaald worden wie bijvoorbeeld een anonieme bron is van een journalist of een klokkenluider is. Zelfs al verwijdert een journalist de metadata van een foto nadat deze via Slack is gedeeld, dan nog blijft de metadata mogelijk op de servers van de chat-app aanwezig. Hackers kunnen die gegevens in theorie stelen, en overheden kunnen het opvragen. 

Maar nu heeft Slack dus besloten die gegevens standaard te verwijderen uit alle foto's die geüpload worden. Waarom het bedrijf daarvoor gekozen heeft, is onduidelijk. Een test van TechCrunch wijst uit dat er nog wel wat metadata aanwezig blijft, zoals informatie over het apparaat waarmee de foto genomen is. (EME)

 

 


'Meer kans op CEO-fraude tijdens coronacrisis'

Nu er massaal thuisgewerkt wordt, zijn bedrijven kwetsbaarder voor zogeheten CEO-fraude. Daarvoor waarschuwen het Anti Money Laundering Centre (AMLC) samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en accountancykantoor PwC in het FD. Bij CEO-fraude doen criminelen zich voor als de bestuursvoorzitter en dragen ze de financiële administratie op grote geldbedragen weg te sluizen. 

"Werknemers staan op afstand, de lijnen zijn minder kort en iedereen is druk en gestrest. Bovendien kunnen criminelen makkelijker bij bedrijven inbreken via thuisnetwerken", vertelt Suzanne Visser van het AMLC, een samenwerkingsverband van politie, FIOD en Openbaar Ministerie. PwC stelt dat criminelen dit jaar meermaals toegang hebben gekregen tot mailboxen van CEO's. Via die toegang kwamen ze op de hoogte van aankomende transacties. Die kennis werd gebruikt om grote bedragen te verduisteren. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.