Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Markt voor smart-hometoepassingen fors gegroeid'

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 juni 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'Markt voor smart-hometoepassingen fors gegroeid'

IKEA Symfonisk
Symfonisk lamp met smart speaker © IKEA

De Nederlandse markt voor 'slimme' thuistoepassingen als verlichting, speakers en beveiliging is afgelopen jaar flink gegroeid. Vergeleken met 2019 was er een groei van 400 miljoen euro. Dat is een stijging van 18 procent, meldt marktonderzoeker Multiscope in zijn Smart Home Monitor, gebaseerd op onderzoek onder ruim 5200 Nederlanders.

Gezamenlijk hebben de Nederlandse huishoudens voor 2,9 miljard euro aan slimme producten in huis, aldus Multiscope. In de meeste gevallen bezitten mensen slimme verlichting of schakelaars, gevolgd door speakers.

De helft van de huishoudens bezit nu een of meerdere slimme toepassingen. In 2020 was dat 42 procent en in 2018 36 procent. Het bezit van slimme verlichting is het hardst gestegen, stelt Multiscope. Vorig jaar had 21 procent van de huishoudens een dergelijk product, nu is dat 27 procent. (ANP)

 


 

Ook Duits onderzoek naar marktmacht Apple

Apple App Store
© Apple

De Duitse antitrustwaakhond is een onderzoek begonnen naar techconcern Apple. Gekeken wordt naar de marktmacht van de onderneming in een breder onderzoek naar het "digitale ecosysteem" van het bedrijf. Volgens het Bundeskartellamt richt het onderzoek zich specifiek op de App Store en op de vraag of Apple met zijn iPhone en besturingssysteem iOS een dominante marktpositie heeft gecreëerd.

"De onderzoeken zullen zich vooral richten op de werking van de App Store, omdat Apple op allerlei manieren invloed kan uitoefenen op de zakelijke activiteiten van derden", aldus Andreas Mundt, het hoofd van de toezichthouder. Volgen hem zal ook uitgebreid worden ingegaan op de omvang van de technologische en financiële middelen van Apple. Ook de toegang tot gegevens door Apple zal worden onderzocht. De Duitse antitrusttoezichthouder kreeg begin dit jaar nieuwe bevoegdheden om op te treden tegen zogeheten digitale platforms die een cruciale rol spelen in de online-economie.

Het Bundeskartellamt overweegt ook aanvullende procedures naar aanleiding van klachten uit de reclame- en mediasector. Deze hebben onder meer betrekking op geplande privacybeperkingen voor de manier waarop adverteerders gebruikers volgen en op de werkwijze van Apple om eigen diensten op zijn apparaten te plaatsen. De toezichthouders kunnen ook kijken naar het verplichte gebruik van de in-app-betalingsdienst van Apple, die ook onderwerp is van een onderzoek door de Europese Commissie.

Apple zegt in een reactie dat de App Store een motor is voor innovatie en het scheppen van banen, en dat de "iOS-app-economie" in Duitsland meer dan 250.000 banen oplevert. De App Store zou alle Duitse ontwikkelaars, hoe groot ze ook zijn, dezelfde kans gegeven om hun "passie en creativiteit" te delen met gebruikers over de hele wereld, aldus het bedrijf. Apple zegt uit te zien naar een open dialoog met de toezichthouder over eventuele bezwaren. (ANP)

 


 

'Nederland nog koploper in recycling, maar vooruitgang stagneert'

elektronica-afval
© Shutterstock

De Nederlandse industrie is nu nog koploper in Europa als het gaat om afvalreductie en recycling. Maar de vooruitgang op dit vlak lijkt te stagneren en hoewel per gemaakt product steeds minder materiaal nodig is, groeit het totale materiaalgebruik in absolute zin nog altijd. Ook de totale hoeveelheid afval neemt de laatste jaren toe, waarschuwen economen van ING in een nieuw rapport.

Nederland recyclet volgens hen bijna driekwart van al zijn zogeheten niet-minerale afval. Er is geen Europees land dat beter presteert qua circulair materiaalgebruik, maar de groei is eruit. Tussen 2010 en 2016 nam het aandeel hergebruikte materialen toe van ruim 25 naar 28,5 procent. Maar tot en met 2019 heeft Nederland vervolgens geen vooruitgang meer geboekt. In andere Europese landen was dat wel het geval, vooral in België.

Volgens ING zijn fabrikanten van minder complexe producten, zoals bouwmaterialen en producten van kunststof, hout en papier, het meest circulair. Producenten van bijvoorbeeld hightechmachines en -apparaten of transportmiddelen scoren nog minder goed. Dit komt onder meer doordat minder bewerkte materialen doorgaans gemakkelijker te hergebruiken zijn. Complexe, samengestelde producten moeten eerst uit elkaar worden gehaald als je ze wilt recyclen.

De deskundigen bij ING stellen dat gericht overheidsbeleid nodig is om circulair produceren echt van de grond te krijgen. Financiële prikkels zouden nu nog vaak ontbreken en consumenten hebben volgens de economen over het algemeen geen extra geld over voor gerecyclede producten. Daarom zouden bedrijven zich ook meer op het voorkomen van afval moeten richten en op het verlengen van de levensduur van hun producten. In het rapport wordt ook opgemerkt dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) begin dit jaar constateerde dat de levensduur van bijvoorbeeld kleding, wasmachines en laptops de laatste jaren afneemt. (ANP)

 


 

China voert strijd tegen 'minen' cryptomunten op

Chinese vlag

China voert de strijd tegen het delven van cryptomunten zoals bitcoins verder op. In de zuidwestelijke provincie Sichuan is een verbod opgelegd voor het zogenoemde 'minen' van digitale munten. In die provincie zijn veel producenten van cryptomunten te vinden omdat er een groot aanbod is van goedkope stroom uit waterkrachtcentrales en het minen veel energie verbruikt.

De lokale autoriteiten in Sichuan hebben energiebedrijven opdracht gegeven te stoppen met het leveren van stroom aan miners van digitale munten. China is goed voor ongeveer driekwart van het delven van alle cryptomunten in de wereld. Sichuan is hiervoor een zeer belangrijk gebied, net als de regio Binnen-Mongolië. Ook daar is het delven van de crypto's sterk aan banden gelegd en worden burgers aangemoedigd illegale miners bij de autoriteiten aan te geven.

Peking treedt de laatste tijd op meerdere terreinen harder op tegen digitale munten, mede vanwege financiële risico's die met de handel in crypto's zijn gemoeid. Het grote energieverbruik bij het minen staat tevens haaks op de duurzame ambities van China. Volgens China worden cryptomunten vaak gebruikt voor zwarte handel, witwassen van geld, wapensmokkel, gokken en drugshandel.

De Chinese centrale bank heeft maandag een verbod opgelegd aan de grote betalingsdienstverlener Alipay en zes binnenlandse banken op de handel in digitale munten en diensten voor transacties met crypto's. De prijs van de bitcoin zakte maandagochtend bijna 8 procent tot onder de 33.000 dollar. Ook de prijzen van andere digitale munten zoals de ether stonden flink onder druk.

De bitcoin werkt op basis van blockchaintechnologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de 10 minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen met grote rekenkracht en dus veel energieverbruik daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins. (ANP)

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.