Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Macht Zuckerberg niet gebroken

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Gedragscode voor Big Tech moet scherper, vindt Brussel

Vera Jourouva
Věra Jourová © EU - Mauro Bottaro

De Europese Commissie wil dat Google, Facebook, TikTok en Twitter voortaan laten zien hoe ze bepalen wat hun gebruikers te zien krijgen. Zo wordt zichtbaar of deze platforms serieus werk maken van de strijd tegen nepnieuws en desinformatie of die juist versterken. Ook moeten ze bijvoorbeeld gebruikers beter informeren waarom zij bepaalde advertenties voorgeschoteld krijgen.

Over de algoritmes die grote internetplatforms gebruiken om berichten, filmpjes en ander materiaal te rangschikken is al langer veel te doen. Ze zijn erop gericht de aandacht van gebruikers zo lang mogelijk vast te houden. Daarom krijgen die vaak materiaal opgediend dat sensationeel is en hun opvattingen bevestigt, en treffen ze zelden nuance en tegenspraak.

De commissie maakte in 2018 al afspraken met Big Tech en online-adverteerders, maar die vrijwillige gedragscode volstaat niet. Nepnieuws nam in de coronacrisis een grote vlucht en bleek levensgevaarlijk, zegt verantwoordelijk commissaris Věra Jourová. Zo werd het gezag van de coronaregels en het vertrouwen in vaccins ondergraven.

De code moet daarom worden aangescherpt, vindt de commissie. Die loopt dan vast vooruit op de wetgeving voor internetplatforms waaraan het dagelijks bestuur van de EU werkt. Het kan nog wel een jaar of twee duren voor die van kracht wordt. Komend najaar moet er een eerste ontwerp van de nieuwe gedragscode liggen. (ANP)

 


 

Vraag naar gamingchips stuwt cijfers Nvidia naar recordhoogte

Gaming
© CC0/Pixabay License

Nvidia heeft het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar afgesloten met een recordomzet van 5,7 miljard dollar. Dat betekende op jaarbasis een stijging met 84 procent, geholpen ook door de grote vraag naar de gamingchips van het bedrijf. Topman Jensen Huang sprak van een fantastisch kwartaal voor het bedrijf.

Bij de divisie Gaming steeg de omzet in de drie maanden tot en met 2 mei met 106 procent naar 2,8 miljard dollar, een recordresultaat. Verder werd ook meer geld verdiend met chips die worden gebruikt in datacenters. Daarnaast is het bedrijf actief op het gebied van professionele visualisatie en met chips voor de auto-industrie.

Voor het huidige kwartaal rekent Nvidia op een omzet van circa 6,3 miljard dollar. Dat is meer dan waar kenners in doorsnee op rekenden. (ANP)

 


 

Iran: crypto-minen in de zomer verboden

Hassan Rouhani
Hassan Rouhani © Shutterstock - saeediex

Iran heeft het 'minen' van digitale munten zoals bitcoins de komende maanden verboden vanwege het hoge energieverbruik van computers bij die processen. Met het verbod wil Iran voorkomen dat tijdens de zomerperiode stroomtekorten ontstaan.

Het verbod gaat per direct in en duurt tot 22 september, aldus de Iraanse president Hassan Rouhani. Hij zei dat ongeveer 85 procent van het minen van digitale munten in het land zonder vergunning plaatsvindt. Om illegale activiteiten met computers in huizen en moskeeën op dit gebied op te sporen worden zelfs spionnen ingezet door de Iraanse overheid.

Volgens kenners is Iran goed voor ongeveer 4,5 procent van het minen van bitcoins in de wereld. Iran kampt verder met problemen voor waterkrachtcentrales vanwege droogte, met geregeld stroomuitval in grote steden als gevolg. In de zomerperiode ligt het stroomverbruik in Iran hoger dan normaal, bijvoorbeeld door airconditioners tegen hitte.

De bitcoin werkt op basis van blockchain-technologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de 10 minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins.

Tesla-topman Elon Musk bekritiseerde onlangs nog het hoge energieverbruik bij het minen van bitcoins. (ANP)

 


 

'Europese Commissie start formeel onderzoek tegen Facebook'

EC-ingang
© EC

De Europese Commissie opent volgens de Britse zakenkrant Financial Times een formeel onderzoek tegen Facebook. Het socialemediabedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie om zijn eigen dienst Marketplace te promoten. Daarmee zou het concurrenten op de advertentiemarkt benadelen. Een officiële aankondiging kan binnen enkele dagen gedaan worden volgens de krant.

Eerder stuurde de commissie al vragen aan Facebook en branchegenoten om zich een beeld te vormen van de situatie. Marketplace is een dienst waarop gebruikers persoonlijke advertenties kunnen plaatsen, bijvoorbeeld als ze spullen zoeken of juist willen verkopen. De circa 2 miljard gebruikers van Facebook zullen door de aanprijzingen van het bedrijf mogelijk eerder voor die dienst kiezen dan voor concurrenten als eBay, Marktplaats of Craigslist.

Facebook is tot nu toe de enige van de grote Amerikaanse techbedrijven waar Brussel nog geen officieel mededingingsonderzoek naar doet. Tegen Microsoft, Amazon, Google en Apple gebeurde dat wel al. De Europese Commissie wilde het bericht van Financial Times niet bevestigen. (ANP)

 


 

Macht Zuckerberg niet gebroken

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg © Shutterstock - Frederic Legrand - COMEO

Het bestuur van Facebook heeft een tweetal voorstellen verworpen die de macht van topman Mark Zuckerberg zouden inperken. De uitkomst op de aandeelhoudersvergadering was niet geheel verrassend, maar evengoed teleurstellend voor degenen die zich zorgen maken over de invloed van de topman.

Ten eerste werd tijdens de jaarvergadering van Facebook een voorstel om een onafhankelijke voorzitter te benoemen verworpen. Zuckerberg hanteert sinds 2012 de voorzittershamer en controleert ongeveer 58 procent van de stemgerechtigde aandelen, zo staat in documenten.

Ten tweede haalde ook het voorstel om een speciale klasse aandelen met superstemrecht te schrappen het niet. Het zijn juist dit soort aandelen die Zuckerberg een controlerend belang geven in het bedrijf.

Volgens het plan zouden beleggers één stem per aandeel hebben gekregen. Het door Zuckerberg gecontroleerde bestuur heeft in het verleden al soortgelijke voorstellen verworpen.

Verscheidene aandeelhouders vinden dat Zuckerberg te veel macht heeft in een tijd dat het bedrijf juist baat zou hebben bij meer onafhankelijk toezicht. Zeker nadat het bedrijf te maken had gekregen met een reeks schandalen rond privacy en publieke controverses. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.