Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: LinkedIn beschuldigd van in stand houden netwerkmonopolie

Kort IT-nieuws van vandaag.

17 januari 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

LinkedIn beschuldigd van in stand houden netwerkmonopolie

linkedIn

Socialmediaplatform LinkedIn zou zijn enorme schat aan gebruikersgegevens en geavanceerde technologie gebruiken om een monopolie op de zakelijke socialmediamarkt in stand te houden. Dat komt naar voren in een rechtszaak die tegen het bedrijf is aangespannen in de Verenigde Staten. LinkedIn noemt de claims in een reactie ongegrond.

Het proces is aangespannen namens drie gebruikers die zeggen dat de monopoliepositie LinkedIn in staat stelt te veel te vragen voor zijn premium service. Daarbij zou LinkedIn het volgens de klagers ook op een akkoordje hebben gegooid met Facebook, dat eerder plannen had om met een zakelijk platform te komen. Die plannen werden echter nooit doorgezet.

De gebruikers vragen onder meer om een schadevergoeding en willen ook dat de rechter LinkedIn zijn "onwettige en concurrentiebeperkende gedrag" stopt.

LinkedIn, dat onderdeel is van techconcern Microsoft, zegt zich tegen de beschuldigingen te zullen verdedigen.

 


 

Google beschuldigd van misleiden adverteerders en uitgevers

Google-CEO Sundar Pichai
Sundar Pichai © Google

Google heeft adverteerders en uitgevers jarenlang misleid bij de veilingen voor zijn advertenties. Dat staat in een aanklacht van meer dan tien Amerikaanse staten, die vrijdag helemaal openbaar is geworden. De zaak speelt al sinds eind 2020.

Google inde het verschil tussen wat het adverteerders en uitgevers vertelde wat een advertentie kostte. Met dat geld manipuleerde het bedrijf dan weer nieuwe veilingen, staat in de aanklacht. Google ontkent de beschuldigingen.

De manier waarop advertenties op internet worden verhandeld is een complex proces. Daarin speelt Google een heel grote rol als beheerder van de veilingen maar ook als deelnemer. Het is ook eigenaar van platforms zoals YouTube, waarop consumenten worden bereikt. Zo kan het concurrenten uitsluiten, zeggen critici.

In de aanklacht staat ook dat Google-topman Sundar Pichai en Facebook-topman Mark Zuckerberg in 2018 toestemming hebben gegeven voor een deal waarin werd afgesproken dat Facebook een bepaald percentage van de veilingen zou winnen, wat ook wordt ontkend door Google. Klanten van Facebook zouden door de deal meer advertenties kunnen plaatsen dan klanten van andere Google-partners. De twee bedrijven zouden ook afspraken hebben gemaakt over de hoogtes van prijzen voor advertenties, aldus de klacht. En Facebook zou ermee hebben ingestemd om zich terug te trekken uit de ondersteuning van software van concurrenten van Google.

Eind 2020 werd al bekend dat een aantal Amerikaanse staten, waaronder Texas, Google voor de rechter sleepten vanwege vermeend machtsmisbruik met zijn reclamediensten. De rechtszaak tegen Google volgde op een afzonderlijke claim van het ministerie van Justitie in de VS. Die beweert dat Google illegaal een monopoliepositie heeft verkregen met zijn zoekmachine. Dit deed Google door concurrenten te weren van belangrijke distributiekanalen. (ANP)


 

VR-bedrijf Oculus onder loep van Amerikaanse toezichthouder FTC

Oculus Go
Oculus Go © Walmart

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en meerdere Amerikaanse staten doen onderzoek naar Oculus. Het bedrijf dat virtualrealitybrillen maakt, net als Facebook een dochteronderneming van Meta, zou zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentiepraktijken. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Medewerkers van de Amerikaanse concurrentiewaakhond hebben de afgelopen maanden gesproken met ontwikkelaars die apps maken voor Oculus. De appstore voor de virtualrealitybrillen van het bedrijf zou mogelijk programma's die Oculus zelf heeft ontwikkeld voortrekken. Ook beschuldigen sommige ontwikkelaars het bedrijf ervan veelbelovende ideeën te kopiëren en het voor sommige apps van derden moeilijker te maken om goed te werken op het platform.

De FTC wilde ook meer weten over de verkoopstrategie van Oculus. De headsets van het bedrijf zijn een stuk goedkoper dan die van concurrenten als het Taiwanese HTC.

Het onderzoek van de FTC zou de plannen van Meta met de zogeheten metaverse kunnen frustreren. Topman Mark Zuckerberg wil zijn socialmediabedrijf omvormen tot een digitale ontmoetingsplaats waar bijvoorbeeld gesprekken, spelletjes en winkelen dankzij VR-headsets levensecht lijken. Volwassenen in de Verenigde Staten en Canada kunnen nu al terecht op Meta's platform Horizon Worlds om games te spelen in virtual reality.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram, WhatsApp en Oculus veranderde dit najaar zijn naam in Meta om het geloof in de metaverse te onderstrepen. Het internetconcern maakte eerder al bekend fors meer te moeten investeren om een digitale wereld te creëren die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Meta, toen nog Facebook, kocht Oculus in 2014 voor 2 miljard dollar (1,8 miljard euro). (ANP)

 


 

Apple zegt extra betaalmogelijkheden voor datingapps toe

meeting
© CC0 - Peggy und Marco Lachmann-Anke

Apple staat het makers van datingapps in de Nederlandse App Store toe om andere betaalsystemen te gebruiken dan alleen dat van de iPhonemaker zelf. Het techbedrijf heeft dat laten weten aan ontwikkelaars. Daarmee voldoet Apple aan een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die die wijziging had opgelegd.

Met de nieuwe betaalsystemen ontlopen de datingapps de commissie van tussen de 15 en 30 procent die ze over iedere betaling aan Apple af moeten staan. Apple benadrukt echter dat het eigen betalingssysteem van het Amerikaanse bedrijf ook nog gebruikt kan worden en gebruikers van Apple-apparaten voordelen biedt. Zo kunnen zij gemakkelijker geld terugvragen, hun abonnementen beheren en hun betalingsgeschiedenis terugvinden.

Dat Apple voldoet aan de uitspraak van de ACM, betekent niet dat het techconcern zich er ook bij neerlegt. Apple is in beroep gegaan tegen de uitspraak "omdat we niet geloven dat die in het belang is van onze gebruikers". "We maken ons zorgen dat deze wijzigingen de gebruikerservaring kunnen verslechteren en nieuwe bedreigingen voor de veiligheid van de privacy en data van gebruikers kunnen betekenen.

Apple had van de ACM tot zaterdag de tijd gekregen om aan de uitspraak te voldoen. Anders kon de toezichthouder boetes tot 50 miljoen euro opleggen. De ACM laat weten kennis te hebben genomen van het wijzigen van de Apple-voorwaarden. "We kijken de komende tijd of ze zich aan onze uitspraak houden", aldus een woordvoerder. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.