Beheer

Branche
IT-kort: o.a. Apple opnieuw beschuldigd van machtsmisbruik

IT-kort: o.a. KPN wijst twee 'ongevraagde' voorstellen af

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

KPN wijst twee 'ongevraagde' overnamevoorstellen af

KPN heeft 2 "ongevraagde" overnamevoorstellen van investeerders afgewezen. Het Nederlandse telecombedrijf kreeg onder meer een gezamenlijk voorstel van het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak, waarover zakenkrant Financial Times eerder op zondag berichtte. Ook werd KPN benaderd door het Amerikaanse KKR.

De voorstellen zijn zorgvuldig afgewogen, laat KPN weten. Maar het bedrijf denkt niet dat ze zullen bijdragen aan de door KPN ingezette strategische koers. Daarom koos het bestuur van KPN ervoor om nee te zeggen. Met de genoemde partijen hebben ook geen onderhandelingen plaatsgevonden.

Volgens de Financial Times betrof het voorstel van EQT en Stonepeak een bod van zo'n 18 miljard euro, inclusief schulden. Maar KPN ontkent dat de investeerders al een bedrag hadden genoemd. Of KKR al een concreet bod zou hebben gedaan, wil een woordvoerster van KPN niet zeggen. Ook laat ze zich er niet over uit of het bedrijf over de voorstellen al contact heeft gehad met de overheid.

Er klinken al langer overnamegeruchten rondom KPN en er wordt veel gespeculeerd over een verdere consolidatie in de telecomsector. Maar wie KPN wil inlijven kan dat eigenlijk alleen doen in samenspraak met de onderneming zelf en de Nederlandse staat. De overheid, die de telecomsector onder de kritieke infrastructuur rekent, kan voor een overname gaan liggen als de nationale veiligheid of het publieke belang bij een overname wordt geschaad.

Of KPN geïnteresseerd is om in handen van een ander bedrijf te komen, is ook nog maar de zeer vraag. KPN-topman Joost Farweck zei eerder in zijn algemeenheid dat KPN het financieel goed voor elkaar heeft en de hulp van investeerders niet nodig heeft. Wel zou hij elk eventueel bod op KPN goed willen wegen, om hierover een besluit te kunnen nemen dat in het belang is van zowel werknemers, klanten als aandeelhouders.

Het lijkt erop dat de investeerders in kwestie achter de schermen nog geen significant belang hebben opgebouwd in KPN. In de archieven van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn daarvan althans geen meldingen te vinden.

Het ministerie van Economische Zaken wil niet ingaan op dit specifieke geval. "In algemene zin" wil het ministerie wel het belang benadrukken van Nederlandse marktpartijen die "actief investeren in een goede digitale infrastructuur". Een woordvoerder van het ministerie zegt dat er nu partijen zijn die hier aan bijdragen, waardoor Nederland "op topposities" prijkt in internationale vergelijkingen. "En dat willen we graag zo houden."

Daarom is er sinds 2020 de wet Ongewenste Zeggenschap Telecommunicatie (WOZT), die ervoor zorgt dat overnames in de telecomsector van tevoren getoetst kunnen worden, bijvoorbeeld om de nationale veiligheid te garanderen. "Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de overnemende partij nauwe banden heeft met een staat waarvan vermoedens bestaan dat deze de telecommunicatiepartij wil beïnvloeden om misbruik van de dienstverlening mogelijk te maken", aldus het ministerie. In de meeste gevallen zou dit niet aan de orde zijn. (ANP)

 


 

Maker Fortnite en Apple staan tegenover elkaar in rechtszaal

rechter hamer

Epic Games, de maker van schietspel Fortnite, en Apple staan tegenover elkaar in de rechtszaal. Maandag begint in de Verenigde Staten een proces dat waarschijnlijk weken zal duren. De gamesontwikkelaar beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30% van alle opbrengsten afdragen.

Het gaat volgens kenners om een van de belangrijkste rechtszaken in de Amerikaanse techwereld in jaren. Dat komt omdat hierin een verdienmodel van grote techbedrijven als Apple en ook Google ter discussie staat.

Sinds vorig jaar zijn Epic en Apple in een strijd verwikkeld, nadat Epic eenzijdig besloot een eigen betalingssysteem in zijn iPhone-app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en zette de programma's van Epic daarom uit de App Store. De kwestie kwam eerder al voor de rechter. Een federale rechter in Oakland in de Amerikaanse staat Californië verwierp in oktober de eis van de spelletjesproducent om het geschrapte spel voorlopig weer op te nemen en Epic toe te staan zijn eigen betalingsoptie te gebruiken.

Epic kwam ook al met klachten tegen Apple in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Australië. Tegelijkertijd is Epic niet het enige bedrijf dat protesteert tegen de handelswijze van Apple. Zo loopt muziekstreamingdienst Spotify al enige tijd te hoop tegen de voordelen die Apples eigen muziekdienst Apple Music volgens de Zweden geniet.

Die laatste klacht leidde er afgelopen week toe dat Apple een waarschuwing kreeg van de Europese Commissie. Volgens Brussel hindert Apple de concurrentie op de muziekstreamingmarkt door te eisen dat andere muziekstreamingdiensten gebruikmaken van Apples eigen betalingssysteem. Ook het feit dat apps die in de App Store staan geen melding mogen maken dat het afsluiten van een abonnement goedkoper is buiten de App Store om, vindt de marktwaakhond zorgwekkend. De aanklacht van de Europese Commissie is een eerste stap op weg naar een mogelijke boete voor Apple. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.