Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. KPN: voorlopig geen roamingkosten in Verenigd Koninkrijk

Kort IT-nieuws van vandaag.

29 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Regering Trump geeft juridische strijd met TikTok niet op

president Trump
Donald Trump © USA commerce.gov

De regering van president Donald Trump geeft haar juridische strijd met de Chinese app TikTok niet op. De overheid heeft maandag officieel beroep aangetekend tegen een gerechtelijke beslissing in het voordeel van TikTok van eerder deze maand.

TikTok had van een tweede Amerikaanse rechter gelijk gekregen in het bezwaar dat was ingediend tegen het bevel van Trump om alle Amerikaanse activiteiten over te doen aan een partij in de Verenigde Staten. Eerder gaf een andere rechter al een soortgelijk oordeel. De autoriteiten mochten van de rechters geen beperkingen opleggen aan het gebruik van TikTok in de VS om de eigen wil af te dwingen. De beperkingen zouden in de praktijk neerkomen op het stilleggen van de app, en dat gaat volgens de rechters te ver.

Trump vaardigde in augustus een presidentieel decreet uit waarmee Bytedance, de Chinese eigenaar van de razend populaire filmpjesapp met meer dan 100 miljoen Amerikaanse gebruikers, werd bevolen de activiteiten in de VS binnen 90 dagen af te stoten. Washington besloot onlangs om TikTok hiervoor geen hernieuwd uitstel meer te geven. Wel bleven de gesprekken tussen het bedrijf en de overheid over de gedwongen verkoop onverminderd doorgaan.

De app ligt al maanden zwaar onder vuur in de VS. Volgens Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via ByteDance bij de Chinese overheid terechtkomen. Hij eiste daarom dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht. In september ging hij akkoord met een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht. Maar TikTok blijft zich tegen de Amerikaanse overheidsbemoeienis verzetten. (ANP

 

 

KPN: voorlopig geen roamingkosten in Verenigd Koninkrijk

Britse underground
© CC BY SA 2.0 - Flickr.com - Per Gosche

Telecombedrijf KPN gaat vanaf 1 januari geen extra roamingkosten voor bellen en internetten in rekening brengen bij Nederlandse reizigers in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de brexit kunnen de kosten voor roaming in Groot-Brittannië in principe veranderen. Maar veel telecombedrijven komen nog niet met aanpassingen.

"Voorlopig verandert er niks voor onze klanten. Wij blijven Roam Like Home toepassen in het Verenigd Koninkrijk net zoals we dat ook toepassen in EU-landen", zegt een woordvoerder van KPN. KPN koopt roaming in bij mobiele operators in het Verenigd Koninkrijk en "die afspraken blijven voorlopig gewoon gelden."

Telecombedrijven mogen geen extra kosten rekenen aan klanten die in een ander EU-land sms'en, bellen of surfen op het internet. Maar voor Groot-Brittannië verandert de situatie: op 1 januari komt er een einde aan de overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Telecombedrijven kunnen dan in theorie tarieven voor roaming gaan rekenen. Roaming betekent dat een telefoon verbinding maakt met een buitenlands netwerk.

Belgische providers wijzigen hun roamingtarieven voorlopig ook niet. En Britse aanbieders hebben al aangegeven dat ze omgekeerd, voor Britten die naar de Europese Unie reizen, ook geen roamingkosten gaan rekenen. Het is niet duidelijk hoe lang deze situatie zal standhouden. Andere Nederlandse telecombedrijven zoals T-Mobile en VodafoneZiggo hebben nog niet laten weten of er iets gaat veranderen. Zij onderzoeken momenteel nog wat de gevolgen zullen zijn voor hun klanten. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.