Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. KPN start zes rechtszaken vanwege inbreuk op patenten

Kort IT-nieuws van vandaag.

20 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Alibaba-topman Jack Ma duikt op na weken afwezigheid

Alibaba-oprichter Jack Ma
© Ali Group

Jack Ma, de topman van het Chinese webwinkelconcern Alibaba, heeft na weken van afwezigheid weer van zich laten horen. Hij sprak woensdag leraren toe tijdens een digitale bijeenkomst op Chinese sociale media en zei dat hij meer tijd wil besteden aan filantropie. Ma verscheen voor het laatst eind oktober in het openbaar en liet zich toen kritisch uit over de Chinese financiële waakhond.

In de video van 50 seconden sprak Ma rechtstreeks in de camera. De Chinese multimiljardair zei niet waar hij was en dat is ook niet op te maken uit de beelden. De afgelopen tijd werd op sociale media gespeculeerd over de verdwijning van Ma. Er werd ook gesuggereerd dat hij was gearresteerd door de Chinese autoriteiten, nu toezichthouders de duimschroeven aandraaien bij zijn bedrijven.

Ma was het niet eens met Chinese overheidsreguleringen en dat kwam hem duur te staan. De beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan. Het zou de grootste beursgang ooit zijn geworden.

Het aandeel Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong, in reactie op het opduiken van Ma.

 


 

Brussel vraagt publiek mee te denken over digitaks

Vlag Europa

De Europese Commissie heeft een publieke raadpleging geopend over een nieuwe 'digitale heffing'. Het initiatief moet volgens het dagelijks EU-bestuur leiden tot eerlijke belastingheffing in Europa en zorgen dat internetbedrijven bijdragen aan het economisch herstel in de EU. De consultatieronde duurt twaalf weken.

De commissie kreeg vorig jaar juli opdracht van de EU-leiders om in 2021 voorstellen te doen over aanvullende eigen middelen voor de EU-begroting, waaronder een heffing op digitale diensten die uiterlijk op 1 januari 2023 moet ingaan. Volgens EU-commissaris Paolo Gentiloni (Economie) is eerlijke belasting van de digitale economie door de coronacrisis nog urgenter geworden. Veel bedrijven hebben door de pandemie grote klappen opgelopen maar door de lockdowns boeren internetbedrijven juist extra goed. "Terwijl we werken aan een duurzaam herstel is het vitaal dat ook digitale bedrijven daar voldoende aan bijdragen."

In de hele wereld zoeken autoriteiten naar manieren om bedrijven die digitaal geld verdienen te belasten. De internationale belastingwetgeving, die is gebaseerd op omzet en winst die ondernemingen maken in het land van vestiging, loopt achter op de digitale ontwikkelingen van de maatschappij. Internetbedrijven als Amazon en Apple zoeken fiscaal aantrekkelijke landen om te zetelen, maar draaien enorme omzetten in andere landen. Die lopen door de vestigingsregel belastinginkomsten mis. (ANP)

 


 

KPN start zes rechtszaken vanwege inbreuk op patenten

KPN Rotterdam
KPN hoofdkantoor © KPN

Telecomprovider KPN begint zes rechtszaken vanwege het zonder toestemming gebruiken van KPN-technologie voor smartphones en andere draadloze apparaten. KPN spant de rechtszaken aan tegen smartphone- en elektronicamakers Xiaomi, Coolpad, BLU Products, Bullitt Group, Acer en u-blox. Volgens KPN schenden de bedrijven zeker twee KPN-octrooien.

KPN wil een financiële vergoeding, waarvan het bedrag in een rechtszaak bepaald moet worden. Ook wil het een gerechtelijk bevel dat verder gebruik van de technologie een halt toeroept. Dat blijkt uit stukken ingediend bij een Amerikaanse rechtbank in Wilmington, Delaware.

De patenten maakten al deel uit van rechtszaken die KPN aanspande tegen Samsung in 2014 en 2015 in een rechtbank in Texas. Samsung schikte destijds en sloot een licentieovereenkomst af met KPN.

Een ander patent heeft betrekking op methoden en apparaten voor het verzenden van gegevens waarbij fouten kunnen worden opgespoord. Dit patent maakte al deel uit van 11 rechtszaken uit 2017, blijkt uit de klacht van KPN tegen Xiaomi. Drie van deze zaken - tegen LG, HTC en Sierra Wireless - dienen in april. KPN beschuldigt Xiaomi er ook van een patent te gebruiken voor een computer die op afstand andere apparaten kan besturen.

Volgens KPN hebben eerdere pogingen om licenties af te sluiten met de bedrijven voor het gebruik van de technologieën niets opgeleverd. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.