Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. KPN klaagt in Texas over octrooibreuk door Ericsson

Kort IT-nieuws van vandaag.

2 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Russische rechtbank legt Twitter boete op

Twitter
© Twitter

Een rechtbank in Rusland heeft Twitter een boete opgelegd van 3,2 miljoen roebel (ruim 35.000 euro) omdat het Amerikaanse bedrijf berichten die volgens Moskou verboden zijn niet van zijn platform heeft verwijderd. Het gaat onder meer om berichten waarin tieners worden opgeroepen mee te doen aan verboden protesten.

De Russische autoriteiten vertraagden vorige maand de internetsnelheid bij het gebruik van Twitter en dreigden de berichtendienst in de ban te doen. Internetwaakhond Roskomnadzor stelde dat de Twitter had nagelaten illegale content te verwijderen. Er zouden verhalen over bijvoorbeeld kinderporno en drugsmisbruik circuleren.

Twitter heeft nog niet gereageerd op het vonnis. Het bedrijf zei eerder bezorgd te zijn over de impact van de Russische maatregelen op de vrijheid van meningsuiting en ontkende toe te staan dat het platform wordt gebruikt om gedrag dat in Rusland illegaal is te bevorderen.

Naar schatting 3 procent van de Russen gebruikt Twitter. Onder hen Kremlincriticus Aleksej Navalni en zijn bondgenoten. (ANP)

 


 

Chipmaker TSMC trekt 100 miljard uit voor oplossen chiptekort

TSMC chipfabriek Taiwan
TSMC chipfabriek Taiwain © Shutterstock - JoyW

Het grote Taiwanese chipconcern TSMC, een belangrijke leverancier van bijvoorbeeld Apple en autofabrikanten, trekt komende drie jaar ongeveer 100 miljard dollar uit om zijn capaciteit voor het maken van chips uit te breiden. Omgerekend gaat het om zo'n 85 miljard euro. Met dit volgens kenners duizelingwekkend hoge bedrag hoopt de chipmaker de flink toenemende vraag naar chips aan te kunnen.

Autobouwers kampen de laatste tijd met grote chiptekorten. Steeds meer partijen moeten daardoor noodgedwongen hun productie terugschroeven. Zo zet Ford de productie van lucratieve pick-uptrucks tijdelijk stil. Onlangs kwamen andere autobouwers, waaronder General Motors, Volvo, Nissan en het fusiebedrijf van Fiat-Chrysler en Peugeot al met soortgelijke aankondigingen.

TSMC had dit jaar al een recordinvestering van 28 miljard dollar gepland. Maar omdat er steeds meer vraag naar chips bijkomt, ziet de marktleider zich genoodzaakt om nog meer investeringen aan te kondigen. Naar eigen zeggen werken de Taiwanezen nauw samen met klanten. Er worden ook duizenden nieuwe werknemers aangenomen en er zijn meerdere nieuwe fabrieken in aanbouw.

Moderne auto's bevatten talloze chips, die functies ondersteunen die uiteenlopen van remsensoren en parkeercamera's tot slimme navigatie- en audiopanelen. De coronapandemie legt extra druk op de chipsector. Nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten is de vraag naar elektronica als pc's, smartphones, televisies en spelcomputers namelijk erg hard gestegen. Daarnaast vereist de overgang naar thuiswerken snellere internetverbindingen en extra servers, en daarvoor zijn ook geavanceerde chips nodig. Onlangs verergerde een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas, die veel levert aan de auto-industrie, de schaarste. (ANP)

 


 

Microsoft haalt miljardencontract Amerikaans leger binnen

AR-headset
Hololens © Microsoft

Microsoft heeft een miljardencontract binnengesleept van het Amerikaanse leger. Het bedrijf gaat de komende tien jaar augmented reality-headsets met scherm leveren, waarop het werkelijke beeld door technologie live kan worden aangevuld met elementen. De opdracht heeft een waarde van bijna 22 miljard dollar.

De headset, gebaseerd op de commercieel verkrijgbare HoloLens die digitale beelden op de echte omgeving kan plakken, zal het werk van soldaten volgens Microsoft veiliger en effectiever maken. Het display dat door soldaten wordt gebruikt voor gevechten en training maakt gebruik van sensoren voor nacht- en thermisch zicht. Daarnaast wordt via de headset informatie verstrekt om te helpen bij het aanvallen van doelen en het nemen van tactische beslissingen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie sloot een productieovereenkomst voor vijf jaar met een verlengingsoptie. Daarmee zou de waarde van het contract nog hoger kunnen zijn.

Het Pentagon zei eind vorig jaar dat het vasthield aan zijn beslissing om een contract voor cloud computing, het via een netwerk op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, van 10 miljard dollar aan Microsoft te gunnen. Dit ondanks beweringen van rivaal Amazon dat voormalig president Donald Trump zich op ongepaste wijze met het aanbestedingstraject bemoeide.

Het contract toont volgens kenners aan dat Microsoft geld kan verdienen aan zijn augmented reality-aanbod bij het leger. Daarbij is de deal die nu is gesloten waarschijnlijk een voorbode van een uitgebreider gebruik van de techniek door zowel privébedrijven als consumenten.

Microsoft lanceerde onlangs een platform genaamd Mesh, waarin collega's op grote afstand kunnen samenwerken alsof ze in dezelfde ruimte zijn, met behulp van een augmented reality-bril en door gebruik te maken van cloud computing. Naast Microsoft investeren onder andere ook Apple, Google en Facebook in dit soort 'reality'-systemen. (ANP)

 


 

KPN klaagt in Texas over octrooibreuk door Ericsson

vrouwe justitia
© Pixabay Licence - Mohamed Hassan

Telecomconcern KPN heeft de Zweedse maker van netwerkapparatuur Ericsson voor de rechter gesleept. KPN diende een klacht in wegens octrooibreuk bij een arrondissementsrechtbank in Texas, liet Ericsson weten. De kwestie draait om de vermeende inbreuk door Ericsson op vijf KPN-patenten voor verschillende draadloze netwerkfuncties.

In de gerechtelijke documenten staat dat KPN had aangeboden om Ericsson licenties te verstrekken voor de geschonden patenten, maar dat het Zweedse bedrijf daar geen gebruik van heeft gemaakt. "We onthouden ons van verder commentaar aangezien dit een lopende juridische zaak is", zei een woordvoerster van Ericsson. KPN wil een geldelijke vergoeding voor de geschonden patenten. Het telecomconcern geeft geen verdere details omdat het om een lopende zaak gaat.

Rechtszaken over royaltybetalingen zijn niet ongebruikelijk in de technologie-industrie. Ericsson spande in december in de VS nog een rechtszaak aan tegen Samsung in een octrooigeschil.

Ericsson waarschuwde eerder zijn aandeelhouders al dat vertraagde royaltybetalingen en mogelijke juridische kosten flink op de bedrijfsinkomsten kunnen drukken vanaf het eerste kwartaal van 2021.

KPN is al meer dan tien jaar klant van Ericsson voor telecomapparatuur en heeft het Zweedse bedrijf vorig jaar nog een contract gegund om kernelementen van zijn nieuwe mobiele 5G-netwerk te bouwen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.