Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Kabinet houdt begin 2022 tweede veiling 5G-frequenties

Kort IT-nieuws van vandaag.

18 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Unilever gaat in VS weer adverteren op Facebook

facebook

De Amerikaanse tak van Unilever gaat weer adverteren op Facebook, Instagram en Twitter na een boycot van bijna een half jaar. In juni wilde het bedrijf niet meer samenwerken met Facebook, omdat dat bedrijf te weinig zou doen om racisme en haat op zijn platforms te bestrijden.

Bedrijven als Coca-Cola, Starbucks en Pepsico sloten zich in de zomer net als Unilever aan bij de campagne ‘Stop Hate for Profit’. Die was geïnitieerd door verschillende burgerrechtenorganisaties na de dood van George Floyd. De zwarte Amerikaan kwam om het leven door politiegeweld.

Unilever zal naar eigen zeggen de aankomende tijd de resultaten van Facebook nauwkeurig beoordelen op basis van de tijdlijnen van de verschillende platforms en de toezeggingen van het bedrijf. Facebook kijkt ernaar uit om weer samen te werken met Unilever en zegt zich te blijven inzetten om schadelijke informatie te bestrijden. (ANP)

 

 

Brussel akkoord met overname Fitbit door Google

fitnesstracker
©Fitbit

Google mag maker van stappentellers Fitbit overnemen. Volgens de Europese Commissie brengt de deal de concurrentie niet in gevaar, omdat de activiteiten van Google en Fitbit elkaar maar beperkt overlappen. Wel stelt Brussel strenge voorwaarden aan de deal, zodat Google alle gegevens die Fitbit-horloges registreren niet voor de verkeerde doeleinden kan gebruiken.

Google kondigde eind vorig jaar aan Fitbit over te willen nemen voor 2,1 miljard dollar. Dat Amerikaanse bedrijf maakt onder meer fitnesstrackers en smartwatches waarmee niet alleen tijden van hardlooprondjes worden bijgehouden, maar bijvoorbeeld ook de hartslag.

Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie nog een diepgravend onderzoek in naar de overnameplannen van Google. De mededingingswaakhond in Brussel was bezorgd dat de transactie de al dominante positie van het Amerikaanse techconcern op de onlineadvertentiemarkt zou versterken door de enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens die Fitbit kan leveren.

Eisen

Om de zorgen te ondervangen heeft Google een hele lijst aan toezeggingen moeten doen. Zo mogen de door Fitbit vergaarde data niet zomaar ingezet worden voor bijvoorbeeld advertenties. Ook moet Google de Fitbit-gegevens opslaan in een aparte 'datasilo', zodat de data niet per ongeluk vermengd raakt met andere gegevens.

Verder heeft Brussel voor in ieder geval de komende tien jaar eisen gesteld ten aanzien van Googles mobiele besturingssysteem Android. Google moet er voor waken dat andere aanbieders van zogeheten wearables hun fitnesstrackers straks ook nog kunnen verbinden met smartphones, en dat ze niet opeens door Google op achterstand gezet worden.

De Europese Commissie houdt Google al langer scherp in de gaten. Onder leiding van EU-commissaris Margrethe Vestager legde de Europese waakhond het concern eerder al drie boetes op voor marktverstorend gedrag bij het mobiele besturingssysteem Android, resultaten van Google Shopping en advertentiedienst AdSense. (ANP)

 

 

Kabinet houdt begin 2022 tweede veiling 5G-frequenties

5G op chippatroon
©KPN

De regering verwacht dat het zeker een jaar duurt voordat ze voor de tweede keer frequenties voor 5G-verbindingen zal veilen. Het kabinet verwacht de veiling begin 2022 te organiseren. De te veilen frequentieband komt in de maand september van dat jaar beschikbaar voor het aanbieden van de snelle vorm van mobiel internet.

Nederland veilde afgelopen zomer voor het eerst frequenties voor 5G-internet. Telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile telden samen ruim 1,2 miljard euro neer om gebruik te mogen maken van de drie aangewezen frequentiebanden. Inmiddels bieden deze telecombedrijven nu ook al 5G-internet aan voor klanten met een daarvoor geschikte telefoon.

Bij de tweede veiling wordt de zeer gewilde 3,5 gigahertz-band geveild. Volgens deskundigen zijn die frequenties geschikter voor het behalen van de hoge snelheden die bij 5G worden beloofd. (ANP)

 

 

Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik

Google heeft zijn derde Amerikaanse mededingingszaak in twee maanden tijd binnen. Openbaar aanklagers van 38 Amerikaanse staten klagen het Amerikaanse bedrijf aan wegens vermeend marktmisbruik. Ze beschuldigen de zoekmachinegigant ervan concurrenten op ongeoorloofde wijze buitenspel te hebben gezet.

De aanklacht wordt aangevoerd door de staten Iowa en Colorado. Het nieuws komt kort na de aankondiging dat tien staten onder leiding van het Openbaar Ministerie van Texas een rechtszaak tegen Google zijn begonnen wegens oneerlijke handelspraktijken.

In de nieuwe aanklacht wordt Google ervan beticht deals te sluiten met klanten of partners die ertoe leiden dat consumenten minder snel naar concurrerende zoekmachines gaan. Ook zou het techbedrijf met bepaalde marketingsoftware de eigen zoekmachine voortrekken, terwijl klanten wordt voorgehouden dat Google geen voorkeursbehandeling krijgt.

Volgens de openbaar aanklager van Iowa past Google op het vlak van opkomende technologieën dezelfde uitsluitingstactieken toe. Zo zou het concern ook met zijn spraakgestuurde assistent vooral de eigen zoekfuncties voor internet bevoordelen. Daarnaast zou Google gespecialiseerde zoeksites voor bijvoorbeeld reizen, klussen aan het huis of bedrijven in de buurt de toegang ontzeggen tot de prominentste plekken op zijn zoeksite. Het gaat bijvoorbeeld om sites als Expedia of Yelp.

Eerdere aanklachten

In oktober beschuldigde het federale ministerie van Justitie Google er al van misbruik te maken van zijn dominante marktpositie. Woensdag betichtten tien staten de Alphabet-dochter er in een andere zaak van oneerlijk afspraken met Facebook te hebben gemaakt. Door een samenwerking tussen de twee internetbedrijven werden adverteerders op Facebook voorgetrokken op Google. Ook zouden ze prijsafspraken hebben gemaakt.

Google stelt in een reactie dat de nieuwste aanklacht neerkomt op het terugdraaien van verbeteringen aan zijn zoekmachine, die daardoor slechter zou gaan functioneren. Dit zou volgens de techgigant Amerikaanse consumenten alleen maar benadelen. In reactie op eerdere mededingingsklachten stelde Google dat deals met bijvoorbeeld Apple om de eigen diensten te promoten niet wezenlijk anders zijn dan praktijken van andere bedrijven. "Het is net als cornflakesmerken die supermarkten betalen om hun producten op een schap op ooghoogte te plaatsen." (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.