Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Johnson wil rol Huawei in Brits 5G-netwerk reduceren'

Kort IT-nieuws van maandag 25 mei 2020.

Kort IT-nieuws van maandag 25 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 25 mei 2020:

 

 


Dieselgategeld voor Duitse Volkswagen-rijders

VW dieselmotor

Volkswagen moet eigenaren van een sjoemeldiesel in Duitsland een schadevergoeding betalen. Dat heeft het Bundesgerichtshof in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank, bepaald. Hoeveel geld mensen krijgen, hangt echter af van het aantal kilometers dat auto's gereden hebben.

De rechters deden uitspraak in de zaak van de koper van een tweedehands Volkswagen Sharan. Die kocht die auto in 2014 voor net geen 31.500 euro en wilde het volledige aankoopbedrag terug. Volkswagen meende echter dat de auto steeds gewoon had gefunctioneerd en wilde helemaal niets betalen. Uiteindelijk kreeg de VW-bezitter 25.600 euro terug. Daarbovenop komt ook nog rente.

De uitspraak heeft gevolgen voor nog eens 60.000 zaken die autobezitters tegen Volkswagen hebben aangespannen en die nog lopen. Een aantal van die zaken komt ook nog bij het Bundesgerichtshof terecht. In juli behandelen de rechters daar nog drie zaken. (ANP)

 

 


Preventiecampagne van start tegen digitaal kinderlokken

iPad op school

Vandaag start AMBER Alert een voorlichtingscampagne tegen online-grooming, het lokken van kinderen via internet. De campagne moet tieners bewust maken van de gevaarlijke gevolgen die internethandelingen met zich mee kunnen brengen. "Hoe onschuldig die ook lijken", aldus de initiatiefnemers.

De campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, bestaat uit een preventiefilmpje waarin tips wordt gegeven hoe tieners zichzelf kunnen beschermen tegen groomers. "Het is belangrijk dat kinderen leren om alert te zijn", zegt Lidewijde van Lier, zedenspecialist van de politie. "Zo’n groomer gaat soms zo geslepen te werk, dat het moeilijk is hen te herkennen. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen."

De aanleiding voor het lanceren van de campagne is de Dag van het Vermiste Kind. De Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP) werken mee aan de voorlichting. Online grooming leidt zelden tot een vermissing, maar vorig jaar werd nog een AMBER Alert verspreid vanwege een vermist meisje van twaalf. Zij was slachtoffer van digitaal kinderlokken.

"Op het internet kan iedereen zich anders voordoen, ook personen met verkeerde bedoelingen", stelt Van Lier. "Vaak doen ze zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Dit gebeurt via sociale netwerksites of chatprogramma’s, maar ook via online games." (ANP)

 

 


Rechter doet uitspraak over invoering 5G-netwerk

Antenne mobiel netwerk
©CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Mike Mozart

De rechtbank in Den Haag doet maandag uitspraak in het kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De stichting was naar de rechter gestapt om de uitrol van 5G te stoppen, omdat de straling volgens hen gezondheidsrisico's oplevert.

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen. De stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. "De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico's uit te sluiten zijn", zei de advocaat van Stop5GNL tijdens de zitting eerder deze maand.

Volgens de advocaten van de Staat houdt Nederland zich in het belang van de volksgezondheid ruimschoots aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving. Anders dan de stichting beweert, zegt de overheid dat er geen wetenschappelijke basis is voor de stelling dat 5G-frequenties gezondheidsschade opleveren.

Volgens het Agentschap Telecom, dat toeziet op de handhaving van de limieten waar telecomproviders zich aan moeten houden, is er geen reden tot zorg. Het Agentschap organiseert 150 metingen per jaar op publieke plekken waarbij de signalen van alle antennes in de buurt worden gemeten. Als er sprake is van te veel straling, wordt er gehandhaafd. (ANP)

 

 


'Johnson wil rol Huawei in Brits 5G-netwerk reduceren'

Boris Johnson
Boris Johnson ©CC BY-SA 2.0 Flickr.com - Annika Haas

De Britse premier Boris Johnson wil Huaweis betrokkenheid bij het 5G-netwerk in het land verminderen na de uitbraak van het coronavirus. Dat schrijft The Daily Telegraph. Johnson heeft ambtenaren opgedragen plannen op te stellen waarmee de betrokkenheid van China bij de Britse infrastructuur in 2023 tot nul wordt gereduceerd.

De minister-president reist volgende maand mogelijk naar de VS voor een G7-top, zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de coronacrisis. Johnson heeft opgeroepen het Verenigd Koninkrijk meer zelfvoorzienend te maken en minder afhankelijk te laten zijn van Chinese goederen. Naar verwachting worden de handelsbesprekingen met de VS opgevoerd, aangezien de brexit-onderhandelingen met de EU steeds moeizamer verlopen.

De heroverweging van de Huawei-deal volgt op toenemend verzet binnen zijn eigen Conservatieve Partij tegen Chinese investeringen na de coronapandemie, die begon in de Chinese stad Wuhan. De communistische staat wordt ervan beschuldigd de omvang van de uitbraak te hebben verdoezeld, terwijl Chinese hackers ervan worden verdacht in te breken in Amerikaans Covid-19-onderzoek. Een recente cyberaanval waarbij de gegevens van ongeveer 9 miljoen klanten van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet op straat kwamen te liggen is ook terug te herleiden naar Peking.

Er zijn steeds meer vermoedens dat de Chinese overheid economisch voordeel probeert te halen uit de pandemie. Insiders hebben tegen de The Daily Telegraph gezegd dat Johnson altijd 'ernstige zorgen' had over de 5G-overeenkomst, die werd opgesteld door de regering van Theresa May, maar in januari dit jaar werd ondertekend door haar opvolger. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.