Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Jeff Bezos vertrekt als topman techbedrijf Amazon

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

China breidt cyberonderzoek onlineplatforms verder uit

China-president Xi Jinping
© White House

De Chinese autoriteiten gaan hun onderzoek naar de cyberveiligheid van onlineplatforms verder uitbreiden, nadat eerder al taxi-app Didi Global onder de loep werd genomen. Cyberwaakhond CAC kijkt nu naar de app voor vrachtwagendiensten Full Truck Alliance en onlinerecruiter Boss Zhipin van het bedrijf Kanzhun.

Full Truck Alliance is ontstaan door de fusie van de onlineplatforms Huochebang en Yunmanman en maakte recent zijn debuut op de beurzen in New York. Tot de aandeelhouders behoren het Chinese technologieconcern Tencent en het Japanse SoftBank. Ook Kanzhun ging onlangs naar Wall Street. Net als bij Didi mogen zij van de Chinese autoriteiten geen nieuwe klanten meer aannemen zolang het onderzoek loopt.

China beticht Didi ervan illegaal persoonsgegevens van zijn gebruikers te verzamelen en de CAC heeft nu Chinese appstores bevolen de app van Didi te verwijderen. Didi is de grootste speler op de taximarkt in China. De cyberautoriteit wil naar eigen zeggen niet alleen zaken als de nationale veiligheid beschermen, maar ook het algemene belang.

Didi ging vorige week naar de Amerikaanse aandelenbeurs en haalde daarmee 4,4 miljard dollar op. Onlangs werd nog gemeld dat de Chinese kartelautoriteiten onderzoek doen naar Didi om te zien of het bedrijf concurrentieregels heeft geschonden. De autoriteiten zouden onder meer onderzoeken of Didi oneerlijke manieren heeft gebruikt om kleinere rivalen uit de markt te drukken. (ANP)

 


 

Jeff Bezos vertrekt als topman techbedrijf Amazon

Jeff Bezos
Jeff Bezos © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Steve Jurvetson

Amazon-topman Jeff Bezos zwaait af als directeur van het techbedrijf dat hij exact 27 jaar eerder oprichtte. Met een lening van zijn ouders begon de toen 30-jarige Bezos een onlineboekwinkel. Inmiddels verkoopt Amazon vrijwel alles wat je kunt bedenken, verzorgt het zelf de distributie daarvoor, levert het clouddiensten, biedt het streamingdiensten voor muziek en video en maakt het een eigen slimme assistent met bijbehorende slimme speakers. Daarbij is Bezos ook de rijkste man ter wereld.

Helemaal weg bij Amazon gaat de miljardair niet. Hij wordt voorzitter, een rol vergelijkbaar met die van voorzitter van de raad van commissarissen. De 53-jarige Andy Jassy, nu nog het hoofd van clouddienst Amazon Web Services, krijgt de dagelijkse leiding in handen. Hij werkt al twee decennia bij het techbedrijf.

Bezos heeft Amazon laten groeien tot een enorm bedrijf, maar dat leverde ook veel kritiek op. Zo zou het bedrijf werknemers in distributiecentra en bezorgers veel te hard laten werken voor te weinig loon. Nu er ook vanuit de politiek steeds meer aandacht komt voor grote techbedrijven liet de scheidend topman nog snel weten dat Amazon nu ook de beste werkgever moet worden en meer aandacht moet schenken aan het welzijn van zijn personeel.

Jassy zal daarmee aan de slag moeten, maar heeft al eerder laten zien meer begaan te zijn met de maatschappij buiten Amazon dan de als monomaan bekendstaande Bezos. Zo begon hij tijdens een presentatie van Amazon Web Services eind vorig jaar eerst over Black Lives Matter en het Amerikaanse slavernijverleden.

Het is verder niet direct duidelijk hoe Jassy anders te werk zal gaan dan de oprichter. Dat zal hij de komende tijd moeten laten zien. Dat Bezos hem niet continu op de vingers zal kijken, blijkt wel uit zijn plannen. Hij laat zich over twee weken met een raket van zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin de ruimte in schieten. (ANP)

 


 

ACM: EU-regels moeten Apple dwingen betaaldiensten toe te laten

iPhone
© CCO / Pixabay

De EU moet nieuwe regels opstellen waardoor fabrikanten van mobiele telefoons worden gedwongen de aanwezige NFC-chips open te stellen voor andere diensten. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zonder die toegang steken bijvoorbeeld banken minder geld in de ontwikkeling van betaaldiensten. Met name Apple staat erom bekend de toegang tot de NFC-chip van de iPhone te beperken.

De huidige Europese regels zijn niet geschikt om toegang tot de chips waarmee draadloos betalen mogelijk is, af te dwingen. Dat kan namelijk alleen als er een keuze is tussen verschillende betaalapps, maar die is er in Nederland niet. Apple-gebruikers kunnen met hun telefoon wel gebruikmaken van Apple Pay, mensen met een Android-telefoon kunnen Google Pay gebruiken.

De toezichthouder concludeert dat er een kip-eiprobleem is. Een extra betaalapp wordt pas ontwikkeld als die de NFC-chip kan benutten, terwijl zo'n extra app nodig is om die toegang af te dwingen.

De ACM noemt Apple overigens niet bij naam, maar er lopen Europese onderzoeken naar het Amerikaanse techbedrijf. Ook in andere landen zoals Australië klagen banken al geruime tijd dat ze niets met de NFC-chip van de iPhone en de Apple Watch mogen doen. (ANP)

 


 

'Deutsche Telekom start verkoopproces T-Mobile Nederland'

Deutsche Telekom heeft dochterbedrijf T-Mobile Nederland nu echt in de verkoop gezet. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Onlangs werd al bekend dat het Duitse moederbedrijf een verkoop van zijn Nederlandse activiteiten aan het onderzoeken was.

Het concern heeft informatie over T-Mobile Nederland naar potentiële bieders gestuurd. Die zouden deze maand een eerste bod kunnen uitbrengen. Tot de geïnteresseerde partijen behoren volgens Bloomberg de investeerders Apax Partners, Apollo Global Management, BC Partners, Providence Equity Partners en Warburg Pincus. Maar of zij echt gaan bieden is nog niet duidelijk. Geen van de partijen wilde op het bericht reageren, of ze waren niet bereikbaar voor commentaar.

Deutsche Telekom overwoog onlangs al een verkoop omdat het onderdeel bij andere eigenaren mogelijk meer waard kan worden. De Duitsers hebben een belang van 75 procent in het Nederlandse dochterbedrijf. Het overige kwart is in handen van Tele2, dat in 2019 zijn Nederlandse activiteiten samenvoegde met die van T-Mobile Nederland.

Door overnames en de werving van nieuwe klanten behoort T-Mobile Nederland tot de top 3 op de Nederlandse telecommarkt. Vorig jaar nam het bedrijf nog Simpel over, waardoor het in één klap 1 miljoen nieuwe mobiele klanten binnenhaalde en de grootste speler op de mobiele markt werd. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.