Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. IT-storing vertraagt veiling 500 kg zwaar Banksy-kunstwerk

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

IT-storing vertraagt veiling 500 kg zwaar Banksy-kunstwerk

Banksy White House Rat
Banksy's White House Rat - CC-BY-SA 2.0 - Flickr.com - Paul Stevenson

De veiling van een grote muurschildering van 3 bij 3,5 meter van de Britse kunstenaar Banksy dinsdagavond is verzet naar woensdagavond. Er zijn technische problemen en daardoor kon niet iedereen (online) bieden. De schildering, de White House Rat, is in 2004 gemaakt voor de Liverpool Biennial en wordt geveild bij veilinghuis Hessink's in Zwolle.

Hessink's meldt dinsdagavond dat de problemen te maken hebben met "een automatische safety check" op de website, waardoor de ondersteuning van één van de internationale biedsystemen uitviel. Om iedere geïnteresseerde potentiële bieder een eerlijke kans te geven, heeft de directie van Hessink’s veilingen besloten de veiling te verplaatsen naar woensdag om 19.00 uur. "Uiteraard betreuren wij dit ten zeerste en bieden hiervoor onze oprechte excuses aan", aldus het veilinghuis.

Het werk kwam begin april aan in Nederland, in Hoek van Holland, waarna het gevaarte van 500 kilo per vrachtwagen werd overgebracht naar Staphorst, waar het even werd opgeslagen. Daarna werd het kunstwerk overgebracht naar het veilinghuis in Zwolle. Hessink's zetelt in de watertoren de Koperen Hoogte. Daar kon het kunstwerk niet zomaar naar binnen. Een kraanverhuurbedrijf moest eraan te pas komen om het gevaarte over het gebouw heen te tillen zodat het via de achterzijde van het gebouw naar binnen kon.

Het oorspronkelijke werk was nog groter, maar alleen het bovenlijf van de rat kon worden losgehaald. Hessink's verkocht al eerder enkele stukken straatkunst van Banksy voor eigenaren van huizen waarop de artiest had geschilderd. (ANP)

 

 


 

Duits mededingingsonderzoek naar Google

onderzoek
CC0 Public Domain - loufre

Duitsland onderzoekt of Google zijn dominante positie op de markt misbruikt. De Duitse toezichthouder gaat ook bekijken of het Amerikaanse bedrijf consumenten voldoende keuze biedt in het gebruik van hun data. Het Bundeskartellamt maakt gebruik van een nieuwe wet die de toezichthouder meer macht geeft om grote techbedrijven aan te pakken.

Volgens de Duitse mededingingswaakhond heeft Google een groot voordeel ten opzichte van andere bedrijven doordat het zoveel informatie verzameld. Ook is het moeilijk voor andere bedrijven om de techgigant uit te dagen omdat de digitale diensten die het aanbiedt, zoals de zoekmachine, YouTube en de Chrome-browser, vaak van groot belang zijn voor de concurrentie. De Duitse toezichthouder doet ook onderzoek naar Facebook en Amazon.

Eerder deze maand kreeg Google in Italië nog een boete van 100 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens de Italiaanse karteltoezichthouder sloot Google een rivaliserende app uit voor diensten bij het opladen van elektrische auto's. Op die manier trok Google zijn eigen functionaliteit voor en daarmee werd de keuzevrijheid van concurrenten ondermijnd. (ANP)

 


 

'Amazon misbruikt machtspositie'

Karl Racine
Karl Racine - CC0 - Wikimedia

Washington D.C. klaagt Amazon aan om beleid dat het bedrijf voert voor onafhankelijke verkopers. Daarmee zou het technologiebedrijf de concurrentie dwarsbomen. Volgens de openbaar aanklager van de Amerikaanse hoofdstad, Karl Racine, zorgt de webwinkelgigant er daarmee voor dat consumenten hogere prijzen moeten betalen.

Het technologiebedrijf verbiedt externe verkopers op Amazon hun producten op rivaliserende websites te verkopen tegen lagere prijzen, stelt de aanklager. Dat heeft geleid tot een kunstmatige verhoging van de prijzen voor consumenten en heeft Amazon een monopoliepositie gegeven. "Amazon verhoogt zijn dominante marktpositie en verlaagt op illegale wijze de mogelijkheden van andere platformen om mee te dingen naar een marktaandeel", zei Racine in een verklaring aan journalisten over de zaak.

In 2019 vertelden verkopers op Amazon al aan persbureau Bloomberg dat de praktijken van de webwinkel hen dwong de prijzen bij andere websites zoals supermarktketen Walmart omhoog te gooien. Amazon maakte de producten van de verkopers onvindbaar op de eigen site als deze artikelen op andere sites voor lagere prijzen werden aangeboden. Juist uit die zoekresultaten op de site van Amazon haalden de verkopers de meeste omzet.

Volgens Amazon heeft de openbaar aanklager het helemaal bij het verkeerde eind. "Verkopers bepalen hun eigen prijzen voor de producten die ze aanbieden in onze winkel", zei een woordvoerder van Amazon.

"Amazon is er trots op dat we lage prijzen aanbieden over een brede linie, en net zoals elke andere winkel mogen we ervoor kiezen om aanbiedingen die niet scherp geprijsd zijn niet aan klanten te laten zien."

Het is de zesde concurrentiezaak tegen een groot techbedrijf door federale en lokale overheden van het afgelopen jaar. Het ministerie van Justitie spande samen met een aantal andere staten ook al een zaak aan tegen Alphabet, het moederbedrijf van Google. Dat zou te dominant zijn in zoekresultaten. Google kreeg ook al te maken met twee andere zaken, over de zoekfunctie en digitale advertenties. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.