Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Ierse publieke gezondheidsdienst slachtoffer cyberaanval

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Ierse publieke gezondheidsdienst slachtoffer cyberaanval

Het communicatiesysteem van de Ierse publieke gezondheidsdienst HSE (Health Service Executive) is uitgeschakeld in antwoord op "een aanzienlijke cyberaanval". Het systeem wordt tijdelijk stilgelegd om het te beschermen tegen een aanval met gijzelsoftware, waarmee hackers systemen gijzelen om geld af te persen.

Ziekenhuizen hebben volgens de omroep RTE gewaarschuwd dat veel afspraken komen te vervallen. Voor mensen die dringend hulp nodig hebben, zijn ze uiteraard open en ook de coronavaccinaties gaan door zoals gepland. (ANP)

 


 

'Oliepijplijnenbedrijf VS betaalde toch miljoenen aan hackers'

Het Amerikaanse oliepijplijnenbedrijf Colonial Pipeline heeft toch losgeld betaald aan cybercriminelen om weer toegang te krijgen tot platgelegde computersystemen. Twee ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat het gaat om een bedrag van bijna 5 miljoen dollar (ongeveer 4 miljoen euro) dat in ontraceerbare cryptomunten is overgemaakt.

De cyberaanval op Colonial Pipeline had deze maand grote gevolgen. Het bedrijf zag zich genoodzaakt om zijn pijplijnen stil te leggen. Dat leidde tot brandstoftekorten in delen van de Verenigde Staten. Ook schoot de brandstofprijs omhoog. Bronnen zeggen dat het bedrijf al na enkele uren miljoenen betaalde aan de daders, die computersystemen met gijzelsoftware hadden platgelegd.

De cybercriminelen zouden vervolgens een programma beschikbaar hebben gesteld dat het bedrijf weer toegang moest geven tot het computernetwerk. Dat programma zou echter zo traag zijn geweest dat Colonial ook de eigen backups gebruikte om het systeem te herstellen. De Amerikaanse autoriteiten wisten naar verluidt dat losgeld was betaald.

Politiedienst FBI zegt dat gijzelsoftware is gebruikt van de groep DarkSide. Die hackers specialiseren zich in digitale afpersing en zitten mogelijk in Oost-Europa of Rusland. De FBI ziet liever niet dat bedrijven die worden aangevallen met gijzelsoftware vervolgens losgeld betalen. Dat zou ook andere potentiële cybercriminelen op het idee kunnen brengen om bedrijven af te persen. (ANP)

 


 

'Autosector loopt 110 miljard dollar mis door chiptekort'

De wereldwijde autosector loopt dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort waar autofabrikanten mee worstelen. Dat is bijna verdubbeling van een eerdere raming van onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners. Begin dit jaar werd de impact van het chiptekort in de auto-industrie op 61 miljard dollar ingeschat door het bureau.

AlixPartners denkt dat autoproducenten dit jaar 3,9 miljoen voertuigen minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. Eerder werd hier nog gerekend op een productieverlies van 2,2 miljoen auto's. Verschillende grote autobedrijven hebben al fabrieken of productielijnen moeten stilleggen vanwege een gebrek aan chips. Het gaat bijvoorbeeld om Ford Motor, General Motors (GM), Volkswagen, Toyota en Daimler. Meerdere fabrikanten hebben al aangegeven dat de productie dit jaar flink lager zal uitvallen.

Chipbedrijven hebben vanwege de grote vraag naar chips voor bijvoorbeeld laptops en smartphones voor het vele thuiswerken en ook spelcomputers, moeite om aan de vraag vanuit de auto-industrie te voldoen. De onderzoekers van AlixPartners denken dat de problemen voor de autosector rond chips nog wel enige tijd zullen voortduren.(ANP)

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.