Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Ierland legt Facebook-eigenaar boete van 17 miljoen euro op

Kort IT-nieuws van vandaag.

16 maart 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Foxconn profiteert van sterke vraag naar iPhones

iPhone factory China
iPhone eindcontrole © Apple

Het Taiwanese elektronicabedrijf Foxconn heeft in het slotkwartaal van vorig jaar meer winst geboekt dan verwacht. De onderneming, die vooral bekend is als producent van de iPhone van Apple, profiteerde van de sterke vraag naar die smartphone in het feestdagenkwartaal. Ook wist het bedrijf de chipproblemen in de elektronicasector redelijk te omzeilen.

Foxconn, dat voluit Hon Hai Precision Industry heet, had al eerder bekendgemaakt dat de omzet uit was gekomen op 1,9 biljoen Taiwanese dollar, omgerekend ongeveer 60 miljard euro. De werkzaamheden voor Apple zijn goed voor ongeveer de helft van die omzet. Foxconn haalde een winst van omgerekend 1,4 miljard euro.

Verder maakte het bedrijf bekend de fabrieken in het Chinese Shenzhen weer deels te hebben opgestart. Die lagen stil omdat de stad in het zuiden van China in lockdown is vanwege een uitbraak van het coronavirus. Foxconn kreeg echter toch toestemming om de productie te hervatten door een bubbel te creëren waardoor werknemers die op het terrein van de fabrieken wonen geen fysiek contact hebben met de buitenwereld. (ANP)

 


 

Ierland legt Facebook-eigenaar boete van 17 miljoen euro op

Meta

Meta, het moederbedrijf van Facebook, moet van de Ierse toezichthouder voor privacy een boete van 17 miljoen euro betalen wegens twaalf datalekken bij het socialmediaconcern. Volgens de Ierse Data Protection Commission was het bedrijf zowel op technologisch als organisatorisch gebied nalatig bij de bescherming van persoonsgegevens. Bij één van die technische problemen hadden software-ontwikkelaars buiten het bedrijf de mogelijkheid om foto's van miljoenen gebruikers te zien.

De Ieren openden in 2018 een onderzoek naar Facebook na meldingen dat het bedrijf de toen pas ingevoerde regels voor gegevensbescherming binnen de Europese Unie overtrad. Omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland staat was de toezichthouder in dit EU-land de aangewezen partij om het onderzoek uit te voeren.

Meta stelt in een reactie dat de boete om puur administratieve tekortkomingen uit 2018 gaat die vervolgens zijn verholpen. Bij de bescherming van persoonsgegevens stelt het bedrijf niet in de fout te zijn gegaan.

Het is niet de eerste keer dat Meta een Ierse miljoenenboete krijgt. Vorig jaar kreeg dochterbedrijf WhatsApp van de Data Protection Commission een geldstraf van 225 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf was een tijdlang te vaag over de manier waarop het met persoonlijke gegevens van gebruikers omging, oordeelde de toezichthouder. Aanvankelijk wilden de Ierse autoriteiten een lagere boete opleggen maar na druk van andere Europese toezichthouders verhoogde de Data Protection Commission het bedrag. (ANP)

 


 

Amazon mag filmstudio MGM overnemen van Europese Commissie

James Bond
James Bond © Shutterstock - Kraft74

Techconcern Amazon heeft groen licht gekregen van de Europese Commissie voor de overname van filmstudio MGM, bekend van bijvoorbeeld de James Bond-films. De mededingingswaakhond bepaalde dat er door de overname geen gevaar voor minder concurrentie op de Europese markt is.

Eind mei vorig jaar maakte Amazon bekend MGM te kopen voor 8,5 miljard dollar. Volgens het techconcern kan het bijna honderd jaar oude MGM een belangrijke rol spelen bij de grote vraag naar streamingcontent. Het webwinkelconcern heeft met Prime Video al een eigen videostreamingdienst.

In de Verenigde Staten heeft Amazon nog geen goedkeuring gekregen. De Federal Trade Commission (FTC) moet deze maand een beslissing nemen over de overname. Er is veel aandacht voor de overnames van kleinere bedrijven door grote techconcerns, met name als ze daardoor potentiële concurrentie uitschakelen of zich op nieuwe markten begeven. De afgelopen jaren is er namelijk veel te doen geweest om de macht die bedrijven als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Meta Platforms hebben. Die laatste onderneming is het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.