Beheer

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Huawei laat games Tencent weer toe in zijn appstore

Kort IT-nieuws van vandaag.

4 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

'Alibaba-topman Jack Ma al maanden zoek'

Alibaba-oprichter Jack Ma
Jack Ma © Alibaba Group

De hoogste baas van de Chinese internetreus Alibaba lijkt te zijn verdwenen. Topman Jack Ma heeft eerder kritiek geuit op de Chinese regering, waarna plots de grote beursgang van zijn fintech-bedrijf Ant Group van de baan was. Nu ontbreekt Ma in het publieke leven, inclusief optreden als jurylid in de finale van Ma's businesstalentshow voor Afrikaanse ondernemers.

De Chinese miljardair zou al twee maanden niet meer zijn gezien, wat geruchten voedt over een harde aanpak door de Chinese regering. Ma heeft eind oktober kritiek geuit op de communistische partij en kampt sindsdien met tegenslagen voor zijn bedrijven. Naast het plotse schrappen van toestemming voor de beursgang van Alibaba's fintech-dochter Ant Group dreigt er een antitrustonderzoek naar moederbedrijf Alibaba. Laatstgenoemde is net voor de kerst aangekondigd, terwijl de afgeblazen IPO van Ant de maand ervoor Ma al miljarden heeft gekost.

In diezelfde maand (november) was de opname van de finale voor 'Africa’s Business Heroes', een door Jack Ma opgezette businesstalentshow waar hij ineens was vervangen in de jury. Alibaba-topvrouw Lucy Peng nam zijn plaats in, meldt onder meer The Financial Times. Volgens een officiële verklaring van het bedrijf kon Ma niet meedoen vanwege een conflict in zijn (tijds)schema. De topman ontbreekt nu echter ook als jurylid op de website van het tv-programma en in een promovideo voor de show. De uitzending van de finale is uitgesteld naar de lente. (JBA)

 

 

Nieuwjaarswensen zorgen voor datarecord op mobiel netwerk KPN

girl cellphone
© CC0 - Pexels.com - Brett Sayles

De periode rond de jaarwisseling betekende traditiegetrouw topdrukte op mobiele netwerken. KPN meldde een datarecord op het eigen mobiele netwerk in de periode tussen 22.00 en 04.00 uur. Ook was het op het vaste netwerk drukker dan normaal, omdat mensen meer dan ooit vanuit huis oud en nieuw hebben gevierd.

Tussen 22.00 uur en 04.00 uur werd door KPN een recordgebruik van ruim 248 terabytes op het mobiele netwerk gemeten. Dit is de hoogste toename sinds 10 jaar en fors meer dan vorig jaar, toen het aantal terabytes op 196 bleef steken. Het piekmoment lag kort na middernacht.

Ook was er meer dataverkeer op het vaste netwerk met een piek om 16.00 uur. Toen werd er veel geïnternet en video’s op populaire streamingdiensten bekeken. Kort na middernacht was er sprake van een verdubbeling in dataverkeer op het vaste netwerk.

Een sms versturen met een nieuwjaarswens bleek ook dit jaar weer aan populariteit in te boeten. Tussen 22.00 en 04.00 uur zo’n 1,8 miljoen sms’jes verstuurd tegen 2,4 miljoen een jaar eerder. Het aantal telefoontjes daalde licht in vergelijking met vorige jaren tot ruim 3,8 miljoen.

Volgens KPN hebben de netwerken het "vrolijke terabyte-bombardement" goed doorstaan. Door de coronapandemie en het thuiswerken is het in 2020 dit jaar fors drukker geweest op de netwerken van de provider. De verwachting is dat deze trend zich door het nieuwe werken en verdere groei in dataverkeer zal doorzetten. (ANP)

 

 

Huawei laat games Tencent weer toe in zijn appstore

Tencent Holding
© CC BY-SA 2.0 - Flickr - Chris Yunker

De Chinese techreus Huawei heeft games van het eveneens Chinese Tencent weer toegelaten in zijn appstore. Eerder werden de games verwijderd vanwege onenigheid over samenwerking tussen de bedrijven. De twee bedrijven hebben inmiddels een overeenkomst bereikt.

"We zullen blijven samenwerken om een betere ervaring en dienst te bieden aan de game-gemeenschap van Tencent", liet Tencent vrijdag weten. De games werden verwijderd nadat Tencent op 31 december een "grote wijziging" had aangebracht in de voorwaarden, aldus Huawei. Het concern liet in het midden wat die wijziging precies inhield.

De meeste smartphones in China draaien op Android van Google. Evengoed is de Play Store van Google niet beschikbaar in China. Apps in het land worden door Chinese ontwikkelaars en anderen verkocht. De smartphones van Huawei hadden tot en met het derde kwartaal van vorig jaar een marktaandeel van 43 procent in China, aldus onderzoek van Counterpoint Research.

Uit een steekproef in de appstore van Huawei bleek dat Tencent-games zoals de Chinese versie van Arena of Valor niet meer beschikbaar waren. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.