Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Hoodie-koordje is Googles nieuwste interface

Kort IT-nieuws van dinsdag 19 mei 2020.

Kort IT-nieuws van dinsdag 19 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 19 mei 2020:

 

 


FBI en Justitie VS kwaad op Apple om iPhone moordenaar

De FBI heeft na maanden de iPhone van de schutter die in december op een luchtmachtbasis in Florida 3 militairen doodde en 8 anderen verwondde, kunnen ontgrendelen. Apple heeft daarbij niet geholpen. Daarover zijn minister van Justitie William Barr en FBI-directeur Christopher Wray bijzonder verontwaardigd.

De encryptie bleek erg moeilijk te breken. Barr zegt nadrukkelijk dat Apple “niet wordt bedankt” en dat het de belastingbetaler nu veel geld heeft gekost om de iPhone te ontsleutelen. Apple geeft aan dat het de FBI heeft voorzien van iCloud-data van het account van de schutter, Mohammed Saeed Alshamrani. Ook zou het bedrijf andere technische bijstand hebben geboden. Dat was echter niet genoeg om de bestanden op de iPhone te ontsleutelen, waardoor het de FBI weken heeft gekost om toch toegang te krijgen tot de data op het toestel. Volgens Barr gaat het om maanden. “Het besluit van Apple heeft gevaarlijke consequenties for de openbare en nationale veiligheid en is, volgens mij, onacceptabel.” Hij pleitte voor een backdoor, maar Apple is daar een groot tegenstander van. Het techbedrijf is er van overtuigd dat het niet mogelijk is een backdoor te creëren zonder de beveiliging van alle iPhones te verzwakken.(TDV)

 

 


Amsterdamse techbedrijven zoeken nog volop naar techtalent

Veel bedrijven nemen vanwege het coronavirus noodgedwongen afscheid van werknemers, maar Nederlandse techbedrijven blijven ook crisistijd op grote schaal mensen werven. Dat meldt het FD.

Op ‘Silicon Island’, zoals het Amsterdamse Oostersdokeiland in techkringen heet, staan er honderden vacatures open. Volgens de krant vechten de gevestigde bedrijven TomTom, Adyen en TakeAway nog altijd om schaars techtalent. Maaltijdbezorger TakeAway heeft met 60 à 70 recruiters de jacht geopend op ‘enkele honderden mensen’. 

 Bij Adyen zijn in de eerste drie maanden 169 nieuwe mensen aan de slag gegaan. Niet eerder nam het bedrijf zoveel personeel in één kwartaal aan, aldus de krant. (SH)


WhatsApp verboden voor Duitse overheid

De Duitse federale overheid mag geen gebruik meer maken van WhatsApp. Dat geldt voor communicatie binnen de organisatie èn met burgers. Dat heeft de Duitse commissaris voor databescherming Ulrich Kelber meegedeeld.

Net als in Nederland werken veel ambtenaren nu thuis. Als zij vanaf hun zakelijke systemen willen communiceren, mag dat dus niet met WhatsApp. Kelber waarschuwt dat het versturen van berichten metadata oplevert bij WhatsApp, die het vrijwel zeker direct doorgeeft aan Facebook. Volgens het Duitse PC Welt heeft Kelber hierover een brief gestuurd aan overheidsorganisaties in Duitsland, waaronder alle ministeries.

Het verbod is het gevolg van klachten van burgers over overheidsorganisaties die WhatsApp gebruiken.

WhatsApp heeft overigens laten weten aan PC Welt dat het geen metadata uitwisselt met Facebook waarmee gebruikersprofielen gemaakt zouden kunnen worden. (TDV)

 

 


Hoodie-koordje is Googles nieuwste interface

Google gaat een stap verder met het concept van elektronische mode met de introductie van een interactief hoodie-koordje.

Met Googles koordje kun je een aantal acties op elektronische apparatuur uitvoeren. Het koordje herkent zes bewegingen, draaien, knijpen, tikken, vegen, kloppen en vastgrijpen. Omdat sommige bewegingen met verschillende snelheden en in verschillende richtingen kunnen worden uitgevoerd, is er in feite een heel scala aan opdrachten aan het elektronische apparaat waarmee het koordje is geassocieerd.

In tegenstelling tot andere pogingen te komen tot 'slim' textiel is er geen sprake van koperdraden die in het textiel zijn geweven. Volgens het team van Google zijn het de textieldraden zelf die deze eigenschappen mogelijk maken. Er zitten 8 verschillende typen sensordraden in die elk hun eigen elektrische veld opwekken. Door de aanraking met de hand verandert dit, wat door de sensor wordt opgepikt.

Googles AI-team heeft prototypes gemaakt met een groep van 12 deelnemers die samen 864 bewegingen hebben geregistreerd waarmee het algoritme dat de bewegingen moet herkennen, is getraind. Volgens het team is nu een nauwkeurigheid van 94 procent bereikt. Google is al langer met interacties met textiel bezig. In 2015 introduceerde het bedrijf project Jacquard samen met jeansfabrikant Levis. (TDO)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.