Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Hogere omzet Apple ondanks pandemie

Kort IT-nieuws van vrijdag 1 mei 2020.

Kort IT-nieuws van vrijdag 1 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 1 mei 2020:

 

 


KPN en T-Mobile gaan 5G niet op dezelfde frequentie als 4G aanbieden

5G-logo

KPN en T-Mobile zijn niet voornemens om 5G uit te rollen op dezelfde frequentie als 4G. Concurrent Vodafone maakte eerder deze week bekend dat wel te doen en op die manier 5G beschikbaar te maken voor de helft van Nederland. Eind juli moet heel Nederland voorzien zijn van 5G-dekking via de 4G-frequentiebanden.

KPN zegt tegenover Tweakers bewust te kiezen "voor een andere route naar 5G, waarbij we gebruik willen maken van nog te veilen spectrum". Vermoedelijk bedoelt de provider daarmee de 700 MHz-band die de overheid dit voorjaar veilt.

T-Mobile liet gisteren tegenover Tweakers weten niet te geloven in het delen van dezelfde frequentieband tussen 4G en 5G. "Voor ons betekent een state-of-the-art 5g-netwerk dat het landelijk dekkend is en er een toegewijde band beschikbaar is voor 5g, zodat we nieuwe 5g-klanten de optimale kwaliteit kunnen bieden die men van ons gewend is, zonder dat dit ten koste gaat van de service die we bieden aan bestaande 4g-klanten", aldus een woordvoerder tegenover de site. 

Vodafone benadrukte eerder deze week dat met de uitrol van 5G via het 4G-netwerk nog niet alle voordelen van de nieuwe mobiele internetstandaard ingezet kunnen worden. Wel wordt de dataoverdracht gemiddeld 10 procent sneller en daalt de latency met gemiddeld 30 procent. (EM)

 

 


Hof vernietigt vier inktcartridge-octrooien HP/Samsung

In twee bodemprocedures in een octrooienstrijd tussen de printerdivisie van Samsung - die twee jaar geleden is overgenomen door HP - en 123inkt - maker van alternatieve cartidges - heeft de rechter de laatste in het gelijk gesteld.

De strijd tussen 123inkt en verschillende printerproducenten loopt al vele jaren. De printerproducenten willen hun apparatuur goedkoop aan de man brengen om die vervolgens aan zich te binden met de verkoop van dure inktpatronen. Ze proberen zich makers van alternatieve, goedkopere cartidges van het lijf te houden met claims dat deze octrooien en 'gemeenschapsmodellen' schenden.

Het geschil tussen Samsung en 123inkt speelt als sinds 2013 en werd uitgevochten in twee zaken. In het geval van een zaak rond twee octrooien en twee gemeenschapsmodellen stelde de rechter in 2016 Samsung nog in het gelijk. In een bodemprocedure vernietigde het Hof vorige week dit vonnis. Een octrooi en twee gemeenschapsmodellen werden nietig verklaard. Ook moet Samsung de eerder vergoede proceskosten terug te betalen.

In een tweede bodemprocedure probeerde HP/Samsung op basis van drie octrooien op de positie van chips op de cartidges 123inkt te dwarsbomen. In 2018 stelde de rechter 123inkt al in het gelijk en eind februari bevestigde het Hof Den Haag deze uitspraak. Daarmee zijn de octrooien definitief vernietigd. (TDO)

 

 


Google verwijderde tientallen miljoenen coronareclames

Google heeft in de afgelopen maanden tientallen miljoenen advertenties over het coronavirus verwijderd. De mensen achter de reclame probeerden producten voor te hoge prijzen te verkopen, maakten misleidende claims over geneesmiddelen en riepen mensen op tot fraude. Sommigen wilden spullen verkopen zonder ze ooit te leveren, aldus het Amerikaanse techbedrijf.

Google heeft donderdag cijfers over schadelijke reclames ('bad ads') naar buiten gebracht. In heel 2019 blokkeerde en verwijderde het bedrijf 2,7 miljard advertenties. Dat komt neer op ruim 5000 advertenties per minuut. Het ging bijvoorbeeld om 35 miljoen phishingadvertenties. De makers daarvan probeerden stiekem de persoonsgegevens van nietsvermoedende mensen in handen te krijgen. Verder ontdekte Google 19 miljoen zogeheten trick-to-click-advertenties.

Bijna een miljoen adverteerders werden geschorst. Verder werden 21 miljoen sites geblokkeerd. Zij konden geen advertenties via Google meer aan hun lezers laten zien en verdienden daar dus geen geld meer aan.(ANP)

 

 


Hogere omzet Apple ondanks verstoringen door virus

Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf ontkwam daarmee aan grote negatieve gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in eerst China en later in de periode in Europa en de Verenigde Staten. De winst daalde wel licht.

De diensten-tak, waaronder onder meer iCloud, Apple Music en Apple TV+ vallen, en de wearables-tak, die zaken als de Apple Watch en de AirPods-oordopjes omvat, waren volgens topman Tim Cook goed voor records. Aan de iPhone, nog altijd met afstand het belangrijkste product van Apple, de iPad en Mac-computers werd minder verdiend dan een jaar eerder.

De totale omzet van Apple in de meetperiode bedroeg 58,3 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan de 58 miljard uit het tweede kwartaal van vorig boekjaar. De nettowinst kwam uit 11,2 miljard dollar. Dat was een jaar geleden nog 11,6 miljard dollar.

 

Volgens Cook draait de toeleveringsketen van Apple sinds eind maart weer op volle toeren. Die kreeg een flinke klap toen China wekenlang op slot ging door de virusuitbraak. Dat hinderde ook de verkopen in dat land, maar die gingen volgens de topman in maart alweer omhoog. In het lopende kwartaal zette het herstel zich verder voort.

Wereldwijd ziet Apple ook alweer wat verbetering optreden in de verkopen in de tweede helft van april. Dat heeft mogelijk te maken met de nieuwe goedkopere iPhone SE die het bedrijf eind deze maand op de markt bracht.

Apple heeft geen verwachting uitgesproken voor het derde kwartaal. Wel betaalt het bedrijf gewoon dividend, van 0,82 dollar per aandeel. Ook geeft Apple de komende maanden 50 miljard dollar uit aan het opkopen van aandelen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.