Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Hackers braken in bij uitzender Randstad

Kort IT-nieuws van vandaag.

4 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

ACM onderzoekt contactloos betalen met smartphones

pinautomaat
© Diebold Nixdorf

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar contactloos betalen met smartphones, omdat er sprake zou zijn verminderde keuzevrijheid voor gebruikers. Volgens persbureau Bloomberg richt het onderzoek zich op Apple, omdat op de iPhone alleen contactloos betaald kan worden met Apple Pay.

De ACM wil desgevraagd geen namen noemen, maar heeft eerder al in een marktstudie geschreven dat grote techbedrijven zoals Apple, Facebook, Amazon en Ant Group (Alibaba) ervoor moeten zorgen dat hun platform of apparaat geschikt is voor verschillende aanbieders van betaaldiensten.

Het onderzoek van de ACM richt zich op de toegang voor betaalapps tot zogeheten NFC-communicatie (Near Field Communication) in smartphones. Die biedt de mogelijkheid om in een winkel contactloos met een mobiel te betalen. "De software van sommige smartphones laat alleen de betaalapp van de ontwikkelaar van de software toe tot NFC-communicatie", schrijft de ACM. Dat kan de innovatie op het gebied van betaalapps belemmeren en de keuzevrijheid verminderen, aldus de toezichthouder.

Banken en andere partijen hebben geklaagd dat zij ook de functie voor contactloos betalen willen hebben voor hun betaalapps op iPhones en de Apple Watch, maar dat Apple hen weigert toegang te geven tot NFC-communicatie. De Europese Commissie zou ook werken aan wetgeving om Apple te dwingen die functie te bieden aan concurrenten.

Als de ACM een overtreding vindt kan dat leiden tot een sanctie zoals een boete. De toezichthouder kan ook tot de conclusie komen dat de regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek. (ANP)

 

 

Hackers braken in bij uitzender Randstad

Hack
© CCO / Pixabay

Uitzender Randstad is het slachtoffer geworden van hackers. Die zijn de systemen van het bedrijf binnengedrongen en hebben in ieder geval gegevens over de activiteiten van Randstad in de Verenigde Staten, Polen, Italië en Frankrijk in handen gekregen. Een onderzoek naar de volle omgang van de hack loopt nog.

Randstad bemerkte de hack onlangs en schakelde cyberveiligheidsexperts en forensische onderzoekers in. Hun onderzoek heeft uitgewezen dat een hackersgroep met de naam Egregor achter de cyberaanval zat. Die groep publiceerde inmiddels een deel van de buitgemaakte gegevens.

Ondanks de hack heeft Randstad gewoon door kunnen werken. Het bedrijf heeft de hack bij toezichthouders en opsporingsdiensten gemeld. (ANP)

 

 

 

Justitie VS: Facebook discrimineerde Amerikanen

De Amerikaanse justitie klaagt Facebook aan vanwege het discrimineren van Amerikanen. Volgens de aanklacht weigerde het bedrijf achter de sociale netwerken Facebook en Instagram en chatapp WhatsApp voor veel banen Amerikanen aan te nemen.

In plaats daarvan hield het die posities beschikbaar voor buitenlanders met een tijdelijk visum die het steunde bij het krijgen van een werkvergunning. Volgens de aanklagers overtrad Facebook daarmee moedwillig de wet. Facebook zou bij de invulling van ruim 2600 banen hebben gediscrimineerd. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.