Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Hacker rommelt met kwaliteit drinkwater

Kort IT-nieuws van vandaag.

9 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Eurocommissaris mengt zich in conflict tussen Apple en Facebook

antitrustcommissaris Vestager
Margrethe Vestager @ EC

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) heeft Apple gewaarschuwd dat het alle apps op zijn platform gelijk moet behandelen. Met die opmerking mengt de Europese concurrentietoezichthouder zich in een conflict tussen Apple en Facebook.

Facebook klaagde recent dat een komende update van Apples mobiele besturingssysteem iOS wel eens nadelig kan uitpakken voor het socialemediabedrijf. De iPhonemaker wil gebruikers binnenkort gaan verplichten om toestemming te geven aan apps als die gerichte reclame willen aanbieden op basis van persoonlijke gegevens. Dit kan de inkomsten van Facebook, dat het juist van deze zeer specifieke advertenties moet hebben, hard raken.

Volgens Vestager lijkt dit in de eerste plaats een privacygerelateerde kwestie. Maar als Apple straks het speelveld verandert, kan de concurrentie in het geding komen. Dat zou gebeuren als wordt aangetoond dat Apple zijn eigen apps niet op dezelfde manier behandelt, heeft de Deense gezegd in een interview met persbureau Reuters. In Brussel zijn hierover nog geen klachten binnengekomen.

Facebook niet de enige die protesteert

Ook andere partijen zijn bang dat ze straks benadeeld worden door Apple's update. Maar Facebook is het meest mondig in zijn kritiek. Facebook-baas Mark Zuckerberg zou zelfs een aanklacht wegens machtsmisbruik tegen Apple overwegen.

De topman van Apple, Tim Cook, liet onlangs ook van zich horen. Hij haalde hard uit naar grote socialmediabedrijven die hun geld verdienen met het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens. Deze bedrijven, die hij niet bij naam noemde, maken zich volgens hem schuldig aan misleiding en het versterken van tegenstellingen in de maatschappij.

Apple wordt al vanwege andere kwesties onder de loep genomen door de Europese Commissie. Er lopen momenteel onderzoeken naar mobiele betalingssysteem Apple Pay en naar de App Store. (ANP)

 


 

Hacker rommelt met kwaliteit drinkwater

Badkraan
© Pixabay licence

Een hacker is er in geslaagd te rommelen met het systeem van de drinkwatervoorziening in de stad Oldsmar in de Amerikaanse staat Florida. Hij heeft de toevoeging van chemicaliën aan het water tot gevaarlijke niveaus opgeschroefd.

Het voorval vond afgelopen vrijdag plaats. De hacker drong twee keer het systeem binnen. Een keer heel kort aan het begin van de ochtend. Waarschijnlijk nadat hij of zij besefte welke mogelijkheden er open lagen, volgde later in de middag nog een actie die enkele minuten duurde. In die tijd kon de hacker het toevoegen van natriumhydroxide (natronloog ook wel gebruikt als gootsteenontstopper) opschroeven van 100 parts per million naar 11.100 parts per million.

De operator van dienst zag de cursor over zijn scherm bewegen als gevolg van de acties van de hacker en kon voorkomen dat gevaarlijk water in de drinkwaterleidingen terecht kwam. Hij kon ook direct de toevoegingen terug zetten naar de normale waarden.

Natrium hydroxide wordt in dat gebied toegevoegd aan het leidingwater om de zuurgraad van het water te stabiliseren en sommige metalen uit het water te verwijderen.

Het is niet de eerste keer dat een drinkwaterbedrijf te maken kreeg met een digitale binnensluiper. In 2016 werd een vergelijkbaar incident gerapporteerd bij een verder niet bij naam genoemd drinkwaterbedrijf, meldt ZDNet. Ook uit Israël kwamen afgelopen jaar berichten van een hack op drinkwatersystemen. (TDO)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.