Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Grote storing bij Amazon Webservices gisterenavond

Kort IT-nieuws van vandaag.

8 december 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'Chinese chiptechnologie vormt veiligheidsrisico voor EU'

silicon wafer
chipproductie © Shutterstock

De snelle vooruitgang van China op het gebied van halfgeleidertechnologie vormt een veiligheidsrisico voor Europa. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat woensdag in Berlijn wordt gepresenteerd. Volgens het rapport moeten de Europese overheden ingrijpende wijzigingen doorvoeren in hun plannen om de chipindustrie verder uit te bouwen.

China maakt flinke stappen op het gebied van chips met grote Chinese technologiebedrijven als Alibaba, Tencent en Baidu, die steeds vaker hun eigen chips ontwerpen voor onder meer kunstmatige intelligentie en cloud computing. Dat ontwerpvermogen van de Chinezen heeft volgens de onderzoekers gevolgen voor de nationale veiligheid, omdat het Chinese leger daardoor toegang krijgt tot potentieel krachtigere en efficiëntere chips, die gebruikt kunnen worden in supercomputers om rakettrajecten te simuleren.

Een belangrijk doel van de EU Chips Act, die medio 2022 moet worden opgesteld, is dat het economische blok in 2030 20 procent van het wereldwijde marktaandeel van halfgeleiders voor zijn rekening neemt, onder meer door het ontwerpen en produceren van zijn eigen geavanceerde chips.

De huidige voorstellen van de Europese Unie om onder meer geavanceerde chipfabrieken te bouwen "zullen niet voldoende zijn", verklaarden de opstellers van het rapport Jan-Peter Kleinhans van denktank Stiftung Neue Verantwortung en John Lee, voormalig lid van het Mercator Instituut voor Chinastudies. De EU moet ook strategische partnerschappen aangaan met Oost-Aziatische economieën die een cruciale rol spelen in de chipketen, waaronder Taiwan en Zuid-Korea, maar ook Japan, Singapore of Maleisië, aldus de onderzoekers.

Kleinhans en Lee dringen er bij de EU op aan om meer te investeren in de hele toeleveringsketen, met de nadruk op assemblage, testen en verpakken, om meer grip te krijgen op de chipketen en verdere knelpunten en tekorten te voorkomen. Ook dient Europa "aanzienlijk te investeren" in het ontwerpen van chips, met name door het verbeteren van de voorwaarden voor lokale startups, kleine en middelgrote ondernemingen en spin-offs van onderzoeksinstellingen. Deze gebieden "worden verwaarloosd in de huidige debatten, maar zijn cruciaal voor het technologische concurrentievermogen en de veiligheid van Europa", aldus Kleinhans en Lee. (ANP/TDO)

 


 

Grote storing bij Amazon Webservices gisterenavond

Rekencentrum complexiteit
© Shutterstock - Arjuna Kodisinghe

Amazon Web Services kampte gisterenavond met een probleem in de US-EAST-1 region. Daardoor vielen verschillende diensten van Amazon zelf en van klanten van AWS uit of haperden. De problemen strekten zich wereldwijd uit. Om half twee vannacht gaf AWS aan dat de storing was opgelost.

De storing begon gisteren aan het begin van de avond Nederlandse tijd. AWS gaf direct aan dat ook een aantal van de monitoringdiensten door het probleem werden geraakt waardoor het lastig werd updates te geven van de gevolgen van de storing. Wel was gelijk de kern van het probleem geïdentificeerd in enkele netwerkapparaten in de datacentra in de US-EAST-1 region.

Daarop zijn verschillende routes gevolgd om de effecten van de storingen te verminderen. Die deden zich op dat moment onder meer voor in de AWS-diensten EC2, Connect, DynamoDB, Glue, Athena, Timestream en Chime. Ook was het voor klanten niet mogelijk in te loggen op hun eigen beheeromgeving. Om 11 uur 's avonds meldde AWS dat de hersteloperaties effect begonnen te krijgen. Toch duurde het nog tot half twee voordat alle diensten weer als vanouds functioneerden. Vooral SSO, Connect, API Gateway, ECS/Fargate en EventBridge hebben nog lang te maken gehad met storingen. (TDO)

 


 

Intel wil beursgang voor divisie zelfrijdende auto's Mobileye

Pat Gelsinger, IAA autoshow (München)
© Intel

De Amerikaanse chipmaker Intel is van plan om zijn divisie Mobileye, die zich richt op zelfrijdende auto's, medio 2022 naar de beurs in New York te brengen. Dat bevestigde het concern dinsdag na berichtgeving daarover in The Wall Street Journal.

Intel kocht het Israëlische Mobileye in 2017 voor ruim 15 miljard dollar. Mobileye is een specialist op het gebied van software en sensoren voor zelfrijdende auto's en systemen die het autorijden vergemakkelijken en veiliger maken. Met de aankoop ging Intel de concurrentie aan met rivalen als Nvidia en Qualcomm om systemen te ontwikkelen voor zelfrijdende voertuigen voor autofabrikanten.

Autofabrikanten als General Motors, Ford en Toyota haasten zich om over te schakelen van benzinemotoren naar volledig elektrische aandrijvingen en hebben aanzienlijk geïnvesteerd in modellen met functies zoals rijhulptechnologie en zelfrijdende systemen.

Intel is niet van plan om een meerderheidsbelang in Mobileye af te stoten, zei het bedrijf in een verklaring. Ook zal het bedrijf technische middelen blijven leveren aan Mobileye. Bij de beursgang zullen nieuwe aandelen Mobileye worden uitgegeven. De waardering van Mobileye kan bij een beursgang volgens bronnen van The Wall Street Journal oplopen tot 50 miljard dollar.

Intel onder druk

CEO Pat Gelsinger van Intel stelt samen met Amnon Shashua, de baas van Mobileye, te hebben vastgesteld dat een beursgang "de beste kans biedt om voort te bouwen op de sterke reputatie van Mobileye op het gebied van innovatie en om waarde te creëren voor aandeelhouders". Een definitief besluit over de beursintroductie en de timing is volgens Intel wel afhankelijk van de marktomstandigheden.

Intel ligt onder vuur van de activistische aandeelhouder Daniel Loeb. Eind vorige jaar meldde Third Point, de investeringsmaatschappij van Loeb, een aanzienlijk belang te hebben opgebouwd in het concern. De investeerder vindt dat de chipmaker teleurstellend presteert in vergelijking met branchegenoten en wil dat het concern strategische alternatieven bekijkt, waaronder een opsplitsing en de verkoop van onderdelen. (ANP)

 


 

Brussel kijkt scherper naar Nuance-aankoop Microsoft

Vestager (dec 2020)
© EC

De mededingingsautoriteit van de Europese Unie wil meer informatie over de overname van Nuance Communications door Microsoft. Brussel heeft klanten en concurrenten van de twee bedrijven gevraagd om een lijst van zorgen over de deal op te stellen, meldt persbureau Reuters dat de vragenlijst heeft ingezien.

Het informatieverzoek van Brussel is het meest uitgebreide onderzoek naar de deal tussen Nuance en Microsoft sinds de aankondiging in april dit jaar. De overname van het Amerikaanse Nuance, dat actief is op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie, is met een prijskaartje van 16 miljard dollar (ruim 13 miljard euro) de op één na grootste aankoop door Microsoft ooit. Met de overname wil het technologieconcern volgens kenners meer stappen zetten op het gebied van software voor de gezondheidszorg.

De overname werd in juni dit jaar al goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder, na een minimale beoordeling van de deal. In oktober kregen de bedrijven groen licht van de Australische concurrentiewaakhond. In november hebben Microsoft en Nuance goedkeuring aangevraagd bij het mededingingsbureau van de Europese Commissie en de toezichthouder heeft tot 21 december de tijd om de deal goed te keuren of een groter onderzoek te openen.

De bedrijven hadden verwacht de deal tegen het einde van dit jaar te kunnen afronden, maar zeiden vorige maand al dat de afronding zou kunnen verschuiven naar begin volgend jaar.

Marktverstoring?

In de vragenlijst wordt onder meer gevraagd of Microsoft en Nuance concurrenten zijn en of een samenwerking gevolgen kan hebben voor klanten en rivalen. Ook wil Brussel weten of Microsoft Nuance zou kunnen bevoordelen boven concurrerende diensten.

Nuance biedt onder meer oplossingen voor de communicatie van zorginstellingen met patiënten en het vastleggen van die communicatie in medische dossiers. Het bedrijf verkoopt voornamelijk transcriptietechnologie die populair is bij artsen die gesproken aantekeningen willen automatiseren. Nuance bedient naar eigen zeggen 77 procent van de Amerikaanse ziekenhuizen. Andere aanbieders van dit soort technologieën zijn onder meer 3M en Philips. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.