Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Grote pensioenfondsen gaan samenwerken op IT-gebied

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

China richt z'n wetenschap en tech-ontwikkeling op meer zelfredzaamheid

De Chinese president Xi Jinping roept z'n land op tot versnelde inspanningen om China tot leider in wetenschap en technologie te maken. Daarbij zijn zelfredzaamheid en eigen versterking van de positie van het land speerpunten.

Het staatshoofd van de Aziatische grootmacht heeft zijn oproep gedaan in een toespraak afgelopen vrijdag. Jinping sprak leden toe van de Chinese Academy of Sciences, de Academy of Engineering, en het nationale congres van de Chinese Association for Science and Technology.

Wetenschappelijke en technologische mogelijkheden om minder of zelfs niet langer op buitenlandse ontwikkelingen en technologie te steunen, zijn van strategisch belang. De Chinese president heeft daarbij de nationale ontwikkeling voor ogen. Hij roemt het enorme potentieel van onafhankelijke innovatie in China. Wetenschappers en techneuten kunnen daarbij veel bereiken, roemde Jinping die mensen. Gister (30 mei) was de vijfde keer dat China de National Science and Technology Workers' Day vierde. (JBA)

 


 

'NSA spioneerde via Deens internetknooppunten'

NSA logo
© NSA

De NSA (National Security Agency) heeft gespioneerd in Europa via internetknooppunten waarvan een aantal belangrijke liggen in Denemarken. Hiervoor heeft de Amerikaanse inlichtingendienst samengewerkt met de Deense inlichtingendienst om onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere Europese hoogwaardigheidsbekleders te bespioneren. Dat schrijft de Deense publieke omroep DR op basis van een nog niet gepubliceerd intern onderzoek van de Deense inlichtingendienst.

In Denemarken liggen meerdere belangrijke stations voor onderzeese internetkabels, die onder meer van en naar Duitsland, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland lopen. Via deze kabels konden de inlichtingendiensten sms-berichten, telefoongesprekken en bijvoorbeeld internetgebruik zoals zoekgeschiedenis bekijken. In ieder geval van 2012 tot 2014 zouden Denemarken en de Verenigde Staten dit netwerk hebben afgetapt. Niet alleen werd hiermee informatie over Angela Merkel verzameld. Ook hoogwaardigheidsbekleders in Frankrijk, Noorwegen en Zweden zouden zijn bespied door de NSA. Bovendien zou ook de voormalig Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zijn bespioneerd.

De ontdekking van spionage door de NSA in samenwerking met Denemarken werd vorig jaar al beschreven door de omroep DR. De Deense minister van Defensie, die in juni 2019 deze functie op zich nam, werd in augustus 2020 ingelicht over de spionagepraktijken. Zij vond dit "onacceptabel". De NSA en de Deense inlichtingendienst hebben nog niet gereageerd op de beweringen. De Noorse en Zweedse ministers van Defensie zeggen in lokale media de onthullingen serieus te nemen en meer informatie te eisen.

Het hoofd van de Deense intelligentiedienst werd in augustus 2020 geschorst, evenals drie andere medewerkers, wegens serieuze misstanden. Deze misstanden werden geconcludeerd door een onafhankelijk onderzoek. In reactie startte de Deense overheid een onderzoek dat eind dit jaar afgerond moet zijn. (ANP)

 


 

Grote pensioenfondsen gaan samenwerken op IT-gebied

Oudere handen op laptop
© CC0 - Pixabay Licence - Stevepb

Pensioenuitvoerders PGGM en MN gaan gebruikmaken van hetzelfde IT-platform voor de pensioenadministratie. Daarmee willen de organisaties, die respectievelijk de pensioenfondsen PFZW en PMT als grootste klant hebben, hun kosten omlaag brengen. Door het aankomende nieuwe pensioenstelsel zal er veel veranderen en moeten ook IT-systemen de komende tijd worden aangepast.

PGGM ontwikkelde zijn eigen softwarepakket en dat gaat MN nu ook gebruiken. De samenwerking geldt in eerste instantie voor twee jaar waarin het systeem bij MN goed werkend moet worden gekregen. Daarna wordt geëvalueerd.

Als de samenwerking bevalt gaan de twee partijen samen de software verder ontwikkelen.

Topman Norbert Hoogers van MN ziet in de samenwerking meer dan alleen een bundeling van kennis en een mogelijkheid om kosten te besparen. Volgens hem "bereidt het initiatief ons beter voor op de implementatie van het nieuwe pensioencontract en het kan een opmaat zijn naar meer sectorale samenwerking".  (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.