Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Grote ingreep bij IBM Nederland kost honderden banen

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

AWS krijgt nieuwe CEO: Adam Selipsky

Andy Jassy wordt CEO van Amazon © AWS

Cloudgigant Amazon Web Services heeft een vervanger gevonden voor CEO Andy Jassy. In een brief aan de werknemers stelt Jassy Adam Selipsky voor als de nieuwe CEO van AWS

Selipsky werkte van 2005 tot 2016 voor AWS en vertrok toen naar Tableau waar hij CEO werd. Volgens Jassy groeide Tableau sterk onder Selipsky. En was het mede aan hem te danken dat Tableau in 2019 voor 15,7 miljard dollar werd verkocht aan Salesforce.com.

"Adam brengt een sterk beoordelingsvermogen, klantfocus, teambuilding, vraaggestuurd denken en CEO-ervaring naar een reeds zeer sterk AWS-leiderschapsteam. En omdat hij al 11 jaar zo'n senior rol bij AWS bekleedde, kent hij onze cultuur en ons bedrijf goed," schrijft Jassy.

Vorige maand kondigde Amazon-ceo en oprichter Jeff Bezos aan dat hij zijn taken neerlegt en aanblijft als voorzitter van de raad van bestuur. Jassy, nu CEO van AWS, neemt zijn rol als Amazon-CEO over en daarom kwam er een vacature vrij.

 


 

Chipbedrijf Intel steekt miljarden in uitbreiding productie

Pat Gelsinger
Pat Gelsinger © Shutterstock - drserg

Het Amerikaanse chipconcern Intel gaat 20 miljard dollar investeren om zijn productiecapaciteit te vergroten. Daarbij worden onder meer nieuwe fabrieken gebouwd in de Amerikaanse staat Arizona.

Het plan komt uit de koker van de nieuwe topman Pat Gelsinger en moet Intel helpen om beter de concurrentie aan te gaan met rivalen als het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung Technologies. De laatste jaren heeft Intel het juist moeilijk gehad na verschillende technologische tegenslagen.

Door de nieuwe fabrieken in Arizona op een bestaande locatie van Intel komen daar 3000 banen bij. Intel gaat ook werken aan nieuwe locaties in de Verenigde Staten en Europa, aldus Gelsinger, die in februari aantrad als topman van het bedrijf. (ANPP

 


 

Brancheclub DDA boos over onjuiste cijfers watergebruik datacentra

Nimble datacentrum Google in Middenmeer
Nimble datacentrum van Google in Middenmeer © AG Connect

Recente berichtgeving over het waterverbruik van datacentra klopt niet en heeft een ernstige negatieve impact op het imago van de datacenterbranche, stelt DDA in een verklaring. Waterbedrijf PWN voegt daaraan toe dat er weliswaar een stijging is in het verbruik door datacentra, maar dat geen sprake is van dreigende watertekorten voor huishoudens.

De cijfers uit een rapport waar De Telegraaf en het Noord-Hollands Dagblad over schreven zijn verkeerd geïnterpreteerd. Het CBS heeft weliswaar berekend dat datacentra goed zijn voor 0,088% van het waterverbruik in Nederland. Dat komt echter neer op 1 miljoen kubieke meter water in plaats van 4,6 kuub die werd vermeld in de media. Bovendien is die 1 miljoen kuub het verbruik van alle datacentra in Nederland, niet alleen de hyperscalers van Google en Microsoft in Middenmeer in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon.

Microsoft voegt daar nog aan toe dat de koeling van diens datacentrum in Middenmeer zelfs vrijwel volledig op luchtkoeling is gebaseerd. Alleen op de allerwarmste dagen wordt daar verdampt water aan toegevoegd.

Waterbedrijf PWN ontkracht verder de conclusie dat huishoudens in de problemen zouden komen, omdat wettelijk is geregeld dat huishoudens voorrang krijgen op industrieel waterverbruik als er sprake mocht zijn van krapte. (TDO)

 


 

Grote ingreep bij IBM Nederland kost honderden banen

IBM Nederland
IBM Nederland © Shutterstock

IBM schrapt in Nederland bijna de helft van de 2200 banen. Voor 560 personeelsleden zou geen plaats meer zijn in de organisatie. Daarnaast worden nog eens 430 man 'verschoven' naar een nieuwe afsplitsing van IBM, onder de naam 'NewCo'. Vakbond CNV was eerder al door IBM geïnformeerd over de ingrepen. Het leeuwendeel van de ingrepen moet voor de zomer zijn gerealiseerd.

Een woordvoerder van IBM wilde niet in detail reageren. In een verklaring zegt hij wel dat beslissingen over arbeidsplaatsen worden genomen om uiteindelijk klanten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Dit omdat geld dat wordt bespaard wordt geherinvesteerd. IBM benadrukt verder dat het "significante investeringen" zal doen in de opleiding en de ontwikkeling van personeel.

Voor een van de onderdelen van IBM wordt in eerste instantie een vrijwillige vertrekregeling opgetuigd, zo staat in een brief van de ondernemingsraad aan het personeel. Daarna zal het bedrijf tot gedwongen ontslagen overgaan. De ondernemingsraad van IBM Nederland heeft de leiding van het bedrijf nog op andere gedachten proberen te brengen als het gaat om gedwongen ontslagen. Dit omdat bij eerdere ingrepen personeelsreducties vrijwel altijd met vrijwillige vertrekregelingen werden gerealiseerd.

CNV vindt de reorganisatie te fors en erg triest voor de mensen die geraakt worden. Ook vindt de bond de aanpak van IBM dubieus. Het gaat volgens CNV dan vooral om één bepaalde passage uit het sociaal plan. Een werknemer krijgt van IBM namelijk veertien dagen de tijd om de vaststellingsovereenkomst van het ontslag te accepteren en daarmee van bepaalde 'voordelen'. Maar wie in beroep gaat tegen zijn ontslag, verliest per direct dat recht en dan vallen werknemers terug op de wettelijke transitievergoeding.

CNV noemt dit soort praktijken al jaren onacceptabel. Een werknemer behoort volgens de bond zonder consequenties in beroep te kunnen gaan.

IBM heeft ook in andere landen al stevig ingegrepen. In totaal verdwijnen in Europa 8000 tot 10.000 banen bij IBM. Met de ingrepen moeten de kosten worden verlaagd bij de langzaam groeiende IT-dienstentak. IBM telde eind vorig jaar wereldwijd in totaal 350.000 werknemers. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan zeventig landen, waaronder Nederland. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.