Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Groningen wil high-tech lokken door de Eemshaven uit te breiden

Kort IT-nieuws van vandaag.

14 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Toshiba ineens populair in overnamestrijd

pijl omhoog

Het aandeel Toshiba ging woensdag verder omhoog op de Japanse beurs nu er een overnamestrijd lijkt te zijn losgebarsten rond het bedrijf. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat KKR ook interesse heeft in het Japanse technologieconcern en dat de investeerder een hoger bod heeft uitgebracht dan CVC Capital Partners. Onlangs werd al bekend dat CVC een bod heeft gedaan van naar verluidt 20 miljard dollar op Toshiba.

Toshiba dikte ruim 5 procent aan. Naast KKR en CVC zou volgens de Britse zakenkrant Financial Times ook vermogensbeheerder Brookfield Asset Management zich willen mengen in de overnamestrijd. Toshiba zelf kondigde aan dat topman Nobuaki Kurumatani is opgestapt. Het bedrijf gaf geen reden voor het ontslag, maar zijn positie kwam onder vuur te liggen na het overnamebod van CVC, de voormalige werkgever van Kurumatani. Toshiba-voorzitter Satoshi Tsunakawa zal hem vervangen.

 


 

Groningen wil high-tech lokken door de Eemshaven uit te breiden

KPN 5G

De provincie Groningen heeft plannen gepresenteerd om de Eemshaven met 600 hectare uit te breiden. Die stap moet het gebied aantrekkelijker maken voor bedrijven in waterstof, high-tech, de auto-industrie, windenergie en batterijen.

Volgens de provincie, die het masterplan voor de uitbreiding samen met de naburige gemeente Het Hogeland bekendmaakte, stijgt de vraag naar grote lappen grond bij bedrijven die zich in Noordoost-Groningen willen vestigen. De akkers ten zuiden van de Eemshaven zouden daarom een logische uitbreiding van het industriegebied zijn. Dit levert de regio ook meer banen op voor alle opleidingsniveaus, verwachten de gemeente en het provinciebestuur.

Onder inwoners van nabijgelegen dorpen klinkt kritiek, zo meldt Dagblad van het Noorden. Zo vrezen ze landschapsvervuiling door de geplande windmolens en de komst van kolossale bedrijfsgebouwen. Ook hekelen ze tegenover de krant de in hun ogen overhaaste besluitvorming, waardoor ze voor een voldongen feit zouden staan.

Groningen en de gemeente Het Hogeland beloven dat de woonfunctie van dorpen als Koningsoord, Oudeschip en Nooitgedacht zoveel mogelijk behouden blijft. Zo komen er onder andere buffers tussen bedrijventerreinen en woonwijken met water en groen. (ANP)

 


 

TomTom voelt gevolgen chiptekort in autosector

TomTom Webfleet
© CC BY 2.0 - Flickr

Navigatiespecialist TomTom heeft afgelopen kwartaal fors meer navigatiesystemen aan automakers verkocht. Dat kwam onder meer door het nieuwe kaartensysteem dat het bedrijf introduceerde. Tegelijkertijd merkte het bedrijf de gevolgen van het chiptekort in de sector. Daardoor werden minder auto's dan verwacht gebouwd.

Het afgelopen jaar ontstond door de grote vraag naar producten als computers en mobiele telefoons voor thuiswerkers, servers voor datacenters en spelcomputers voor mensen die tijdens een lockdown op zoek waren naar vertier de vraag naar chips aanzienlijk. Dat leidde ertoe dat de makers van de chips de vraag niet aankonden en automakers waren daarvan dit jaar als eerste de dupe. Verscheidene fabrikanten moesten hun productie al gedeeltelijk stilleggen vanwege het chiptekort

TomTom verwacht nu het merendeel van de omzet pas in de tweede jaarhelft te behalen. Het bedrijf past zijn verwachtingen voor de omzet niet aan en rekent nog steeds op verkopen van tussen de 520 miljoen en 570 miljoen euro.

De omzet in het eerste kwartaal was 131,2 miljoen euro, gelijk aan de eerste drie maanden van vorig jaar. De zakelijke tak, die navigatiediensten levert aan automakers en diensten aan vlootbeheerders, groeide daarbij. De consumententak werd minder groot en was nog maar goed voor zo'n vijfde van de omzet. Dat was een jaar eerder nog haast een derde. TomTom wijst daarvoor naar coronamaatregelen waardoor mensen minder mogen reizen, maar ook niet naar de winkel kunnen om de TomTom-systemen in het echt te zien.

De afname van het aandeel van de consumententak was niet alleen maar slecht nieuws. Op de zakelijke producten verdient TomTom meer. Daarnaast sneed het bedrijf in de kosten. Die waren echter nog altijd hoger dan de omzet, waardoor onder de streep een verlies van 11,5 miljoen euro resteerde. Vorig jaar was dat in het eerste kwartaal nog 62,8 miljoen euro.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.