Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Google steekt 1 miljard dollar in verbetering internet in Afrika

Kort IT-nieuws van vandaag.

6 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chiptekort veroorzaakt leveringsproblemen Duitse industrie

Intel op IAA over chips in auto's (bron McKinsey)
© Intel

De Duitse industrie heeft flink te lijden onder de leveringsproblemen zoals het tekort aan chips voor de auto-industrie. De industriële productie van de grootste economie van Europa daalde in augustus met 4 procent, in vergelijking met een maand eerder, hetgeen veel meer was dan waar kenners rekening mee hadden gehouden. Die gingen in doorsnee uit van een 0,5 procent lagere productie.

De cijfers van het Duitse statistiekbureau tonen aan dat de problemen met de toelevering een groter bedreiging voor de industrie vormen dan de coronapandemie, aldus ING in een reactie op de cijfers. Op jaarbasis was sprake van een toename van de industrie met "slechts" 1,7 procent, waar dat een maand eerder nog 6 procent was.

De Duitse industrie ligt op koers om het derde kwartaal van dit jaar af te sluiten met een krimp. Dat zal ook negatief doorwerken op de economie als geheel, is de verwachting. Ook omdat bedrijven kampen met oplopende personeelstekorten. De orderportefeuilles van de bedrijven zijn nog altijd goed gevuld. (ANP)

 


 

Google steekt 1 miljard dollar in verbetering internet in Afrika

man achter computer in Ghana
© Shutterstock

Google gaat de komende vijf jaar 1 miljard dollar, omgerekend 866 miljoen euro, investeren in verbetering van de internettoegang in Afrika. Er zal onder meer een nieuwe kabel worden aangelegd die Afrika verbindt met Europa om zo sneller en ook goedkoper internet mogelijk te maken op het continent.

Betrouwbaarheid en toegang tot internet zijn een groot probleem in Afrika. Volgens de Wereldbank heeft minder dan een derde van de 1,3 miljard mensen in Afrika toegang tot breedbandinternet. Maar Afrika wordt vanwege zijn jonge bevolking wel gezien als een belangrijke groeimarkt voor internetbedrijven.

Topman Sundar Pichai van Google-moeder Alphabet zegt dat er de afgelopen jaren al veel vooruitgang is geboekt met internet in Afrika, maar dat meer werk nodig is om "internet toegankelijk, betaalbaar en nuttig te laten zijn voor iedere Afrikaan". Google wil nu een onderzeese kabel voor snel internet gaan aanleggen die loopt via Zuid-Afrika, Namibië, Nigeria en het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan en een verbinding krijgt met Europa.

Daarnaast is Google een samenwerking aangegaan met het Keniaanse telecombedrijf Safaricom om betaalbare Android-smartphones aan te bieden. Later zal ook met andere Afrikaanse aanbieders samengewerkt gaan worden. Ook dit moet helpen om mensen beter toegang te bieden tot internet, aldus Google. Het techbedrijf beloofde vier jaar geleden al om miljoenen jonge Afrikanen en kleine bedrijven te gaan helpen met digitale vaardigheden. (ANP)

Lees meer over
1
Reacties
Bop 05 november 2021 13:40

Het eufemisme 'jonge bevolking' betekent doorgefokte demografische tijdbommen die staan te springen om naar Europa te exploderen.
Liefst als 'asielzoeker', want alle gratis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.