Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Google Rusland vraagt faillissement aan

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chinese lockdown zorgt voor unieke omzetdaling Tencent

Tencent Hoofdkantoor © Shutterstock - katjen
Tencent Hoofdkantoor © Shutterstock - katjen

De Chinese techgigant Tencent heeft zijn allereerste kwartaalomzetverlies ooit in de boeken moeten schrijven. Aandeelhouders kregen te horen dat het bedrijf 'met plezier' verliesmakende klanten de deur heeft gewezen. Verder zijn projecten met hoge kosten en grote afhankelijkheid van onderaannemers afgebouwd.

De strateeg van Tencent James Mitchell legde uit dat het bedrijf een nieuwe koers wil uitzetten. In tegenstelling tot westerse cloudbedrijven is het merendeel van de lokale cloudcontracten afhankelijk van andere internetdienstverleners. De overige klanten zijn vaak bedrijven die offline zijn ontstaan. zoals financiële dienstverleners, maakindustrie en overheden. In het westen worden die klanten in de watten gelegd door IT-consultancybedrijven.

Tencent wil zich nu toeleggen op platform software en industriegerichte toepassingen om offline bedrijven naar de cloud te lokken en daarmee een belangrijk deel van de inkomsten veilig te stellen. Het overige deel moet komen van infrastructuurdiensten. De Covid 19-pandemie zit Tencent daarbij dwars. Er is weliswaar meer belangstelling voor online samenwerking, maar klanten hebben veel voorgenomen projecten afgeblazen.

Hoewel de Chienese overheid heeft toegezegd techbedrijven tegemoet te komen, waarschuwde Mitchell de investeerders daar niet te veel hoop op te vestigen, zeker niet op de korte termijn. De jaaromzet bedroeg 135,47 miljard renminbi (ca 20 miljard euro) ongeveer evenveel als een jaar eerder. De kwartaalomzet daalde 6%.  (TDO)

 


 

Google Rusland vraagt faillissement aan

Google
© CC0 - Unsplash.com - Mitchell Luo

De Russische dochteronderneming van Google is van plan faillissement aan te vragen. De lokale divisie van het Amerikaanse techconcern neemt die stap omdat Russische autoriteiten de bankrekening van het bedrijf in beslag hebben genomen.

Door de inbeslagname van de bankrekening kan het Russische onderdeel van Google leveranciers en werknemers niet meer betalen, meldt een woordvoerder. Het bedrijf hield al sinds 22 maart rekening met een bankroet, staat in een door Google gepubliceerd document in een Russisch register.

Google staat in Rusland al langere tijd onder grote druk van de autoriteiten. Aan de ene kant eist de Russische overheid dat het bedrijf advertenties, video's, foto's of berichten over de oorlog in Oekraïne verwijdert die "illegale" informatie zouden bevatten. Rusland hanteert censuur op berichten over de oorlog in Oekraïne.

Tegelijkertijd verplichtte een Russische rechtbank Google om een geblokkeerde tv-zender op zijn videoplatform YouTube weer toe te laten. Die zender is in handen van een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin die op sanctielijsten staat. Na weigering door Google werd al beslag gelegd op een deel van de banktegoeden van Google in Rusland.

Na de Russische inval in Oekraïne vertrokken al veel Google-medewerkers uit Rusland, maar er waren nog enkele personeelsleden actief. Google verkoopt geen advertentieruimte in Rusland meer als reactie op de oorlog. Volgens het bedrijf blijven de gratis diensten van het techbedrijf, zoals Maps, Android en Gmail, nog wel beschikbaar voor Russen.

Al voor de oorlog legde de Russische mediawaakhond Google boetes op omdat het bedrijf weigerde bepaalde informatie te verwijderen. Die boetes zijn opgelopen tot omgerekend 7,5 miljoen euro, blijkt uit gegevens van een Russische register voor gerechtsdeurwaarders. In het verleden klaagden Russische autoriteiten ook over platforms als Twitter omdat die berichten van de oppositie in Rusland niet wilden verwijderen.  (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.