Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Google halveert kosten Play Store voor kleine ontwikkelaars

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Drie Nederlandse datacentra in handen van investeerder uit Singapore

datacentrum
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Cory Doctorow

Ascendas Reit uit Singapore neemt 11 datacentra in Europa over van de Amerikaanse eigenaar Digital Realty Trust. Drie van die datacentra staan in Nederland.

Digital Realty Trust heeft de afgelopen jaren een portfolio opgebouwd van datacentra die onafhankelijk zijn van telecomaanbieders. Drie daarvan staan in Amsterdam, drie in Londen, drie in Parijs, een in Manchester en een in Geneve. De ruimte wordt verhuurd aan klanten om daar hun eigen servers te plaatsen.

De 11 datacentra hebben een beschikbaar oppervlak van 61.637 vierkante meter en hebben nu een bezettingsgraad van 97,9%. De klanten komen uit een breed scala aan industrieën variërend van financiële dienstverlening, telecommunicatie, IT-dienstverlening en supermarkten tot onderwijsinstellingen. Gezamenlijk verbruiken de 11 datacentra ongeveer 1383 MW aan energie.

Ascenda Reit neemt de datacentra over voor een bedrag van 599,5 miljoen euro (960 miljoen Singaporese dollar)

 


 

Universiteiten, KPN en andere bedrijven bezorgd over Zuid-Holland

KPN HQ by night
© KPN

Veel succesvolle bedrijven dreigen uit de provincie Zuid-Holland te verdwijnen als er niet tijdig in de regio wordt geïnvesteerd. Een plan om hier structureel iets aan te doen is ondertekend door de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam, telecomprovider KPN, de regionale netbeheerder Stedin, olie- en gasconcern Shell, vliegtuigbouwer Airbus, het Havenbedrijf Rotterdam, plus grote gemeenten als Den Haag en Dordrecht.

De waarschuwing voor wegtrekkende bedrijven komt van Edith Schippers, president van DSM Nederland. Volgens de voormalig minister van Volksgezondheid moet de overheid daarom in actie komen. "Bedrijven groeien zo hard dat we moeten oppassen dat die productie niet gaat verdwijnen. Daar maak ik me enorm zorgen over."

Schippers zei dit dinsdag bij de presentatie van de zogeheten Groeiagenda Zuid-Holland. Dat is een groot economisch plan van lokale overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de provincie om sterker uit de coronacrisis te komen. Volgens de Groeiagenda kampt de provincie onder meer met achterblijvende economische prestaties ten opzichte van andere regio's, zoals bijvoorbeeld Eindhoven, en een relatief hoge werkloosheid. Daarnaast moeten er veel woningen bijgebouwd worden.

Om de problemen op te lossen investeren regionale partijen de komende tien jaar 1,4 miljard euro per jaar in de Groeiagenda. De investeringen moeten zo structurele economische groei van 12 procent opleveren met 120.000 nieuwe banen. Van het Rijk willen de partijen graag nog 1 miljard euro. Hiervoor ligt een aanvraag ligt bij het Nationaal Groeifonds.

De plannen kunnen op goedkeuring rekenen van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Voorzitter Ingrid Thijssen vindt dat de Groeiagenda perfect aansluit bij de ambities die de werkgevers hebben op het gebied van economische groei, duurzaamheid en een inclusieve samenleving. Wel vraagt ze zich af hoe versnippering van kennis en innovatie voorkomen kan worden. "Alle twaalf provincies hebben hun 'ports' en 'valleys', maar excellentie overschrijdt de provinciegrens." Thijssen wil verder weten wie wat financiert, wat bedrijven ervoor op tafel moeten leggen en naar welke projecten de 1,4 miljard euro gaat.

 


 

Europese Commissie presenteert voorstel voor digitale 'coronapas'

Ursula Von der Leyen
Ursula von der Leyen © Shutterstock - Alexandros Michailidis

Een digitaal certificaat als bewijs dat de eigenaar tegen Covid-19 is ingeënt, of recent negatief is getest, of antilichamen heeft vanwege een eerdere coronabesmetting moet het mogelijk maken om deze zomer vrijer door de EU te kunnen reizen. De Europese Commissie komt woensdag met een voorstel voor een ‘coronapas’, dat moet worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.

Het uniforme, gestandaardiseerde digitale ‘vaccinatiepaspoort’ moet door alle EU-landen worden erkend en dezelfde informatie bevatten. Vooral de traditionele zuidelijke vakantielanden hopen dat het EU-certificaat snel kan worden ingevoerd zodat zij weer zonder poespas toeristen kunnen ontvangen. Die zijn cruciaal voor hun economie.

Demissionair premier Mark Rutte zei vorige maand nog het "te vroeg" te vinden voor besluiten over een coronapaspoort. Maar Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een inentingsbewijs waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei hij toen.

Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet de EU nu beginnen met het opzetten van een digitaal systeem voor een reispas om te voorkomen dat in de zomer een groot deel van de bevolking is ingeënt maar de EU technisch en politiek niet in staat is om de deuren open te gooien. Tegelijk zijn er nog veel vragen, bijvoorbeeld of mensen na vaccinatie nog besmettelijk kunnen zijn. Dan zou alleen een bewijs van inenting mogelijk onvoldoende zijn. Von der Leyen rekent er echter op dat veel duidelijk wordt de komende drie of vier maanden, ook of er wel voldoende vaccins worden geleverd. (ANP)

 


 

Google halveert kosten Play Store voor kleine ontwikkelaars

Google Play Store
© Google

Google gaat het percentage dat het ontwikkelaars rekent over de verkoop van apps in de Google Play Store halveren. Per 1 juli betalen de bedrijven elk jaar een vergoeding van 15 procent over de eerste miljoen dollar aan inkomsten. Voor elke dollar daarboven blijft de zoekgigant 30 procent commissie rekenen.

Volgens Google wordt daarmee voor 99 procent van de ontwikkelaars het percentage commissie dat ze moeten betalen gehalveerd. Apple nam eerder al een soortgelijke beslissing. Het enige verschil is dat de maker van de iPhone het lagere percentage alleen rekent voor bedrijven met een omzet tot een miljoen dollar.

Over het percentage dat Apple en Google rekenen op verkopen in hun appwinkels is veel te doen. Ontwikkelaar Epic Games stapte naar de rechter omdat de spelletjesmaker vindt dat Apple en Google een illegaal monopolie beheren en zich schuldig maken aan machtsmisbruik.

Apple staat niet toe dat apps beschikbaar worden gesteld via eigen websites. Google staat dat wel toe, maar maakt dat "ontstellend moeilijk", aldus Epic Games. De reeks rechtszaken van Epic Games tegen Apple en Google volgde op de verwijdering van Fortnite uit hun downloadwinkels nadat Epic de confrontatie had gezocht door bewust de regels van de downloadwinkels te schenden. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.