Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Google haalt uit naar Microsoft in mediadiscussie

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

PWC: Topbestuurders bezorgd over cyberaanvallen

Directeur, werken

Nederlandse topbestuurders maken zich het meest zorgen over cyberaanvallen en overregulering door de overheid. Verder zijn ze optimistisch over zowel de internationale economie in het lopende jaar als over de groei van hun eigen bedrijf. Dat komt naar voren uit onderzoek van accountantskantoor PwC onder Nederlandse topbestuurders.

Cyberaanvallen zijn een groeiende zorg van topbestuurders, omdat steeds meer processen digitaal verlopen. Het is inmiddels een even grote zorg als overregulatie door de overheid, die al jaren op nummer één staat.

Verder staat digitalisering hoog op de agenda als gevolg van de coronacrisis. Ruim een derde van de directeuren wil het budget voor digitalisering aanzienlijk verhogen en bijna een kwart wil de investeringen in cyberveiligheid en digitale privacy verhogen.

Nederlandse bestuurders zijn optimistisch over de internationale economie. Ruim 70 procent gelooft dat de wereldwijde economie in 2021 zal groeien. Ze hebben ook vertrouwen in hun eigen bedrijf; 65 procent van de Nederlandse directeuren denkt dat hun bedrijf zal groeien dit jaar. (ANP)

 


 

Google haalt uit naar Microsoft in mediadiscussie

Kent Walker
Kent Walker © Google

Google heeft uitgehaald naar Microsoft in de discussie rond het al dan niet betalen voor nieuws dat op verschillende platforms wordt geplaatst. Microsoft zou mediapartijen die onderhandelen over de voorwaarden met "naakt bedrijfsopportunisme" tegen techbedrijven opzetten, aldus Google.

Google, dat onderdeel is van Alphabet, stelde in een blogpost dat Microsoft uitgevers van nieuws meer macht zou geven in de onderhandelingen. Het softwarebedrijf pleitte in het Amerikaanse Congres voor een krachtenbundeling door mediabedrijven in de onderhandelingen met bijvoorbeeld Google en Facebook.

"Ze grijpen terug op hun vertrouwde werkwijze waarbij ze concurrenten aanvallen en lobbyen voor regelgeving die hun eigen belangen dient," schreef Kent Walker, hoofd juridische zaken van Google. "Ze doen nu beweringen over zichzelf en zijn zelfs bereid om de manier waarop het open web werkt af te breken in een poging om een concurrent te ondermijnen."

De verklaring van Google kwam voorafgaand aan een hoorzitting door het antitrustpanel van het Huis van Afgevaardigden op vrijdag waar voorstellen worden besproken om uitgevers te helpen. Een van de aanwezigen daarbij is Microsoft-voorzitter Brad Smith.

Microsoft dringt er wereldwijd bij beleidsmakers op aan maatregelen goed te keuren om de tech-platforms te dwingen te betalen voor het plaatsen van nieuws. De softwaremaker steunde eerder publiekelijk een wet in Australië die Facebook er vorige maand toe aanzette een nieuwsstop op te leggen op zijn platforms. Microsoft riep ook op tot een soortgelijke maatregel in Europa. (ANP)

 


 

'Aantal Chinese techbedrijven bedreigt veiligheid VS'

Chinese vlag

Een vijftal Chinese bedrijven is door de Amerikaanse telecom- en mediawaakhond FCC bestempeld als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat gebeurde onder de wet uit 2019, die is bedoeld om Amerikaanse communicatienetwerken te beschermen.

Volgens de FCC staat onder andere Huawei Technologies op de lijst. Huawei staat bekend om zijn smartphones en netwerkapparatuur. Huawei wordt al langer door de VS van spionage beschuldigd. Dit wordt overigens met klem door het bedrijf zelf tegengesproken.

Verder worden smartphonemaker ZTE en radioproducent Hytera door de FCC genoemd. De overige twee bedrijven zijn Hikvision en Dahua, die wereldwijd de meeste videobewakingscamera's verkopen.

De veiligheidswet uit 2019 vereist dat de FCC bedrijven identificeert die telecommunicatieapparatuur en -diensten produceren waarvan is vastgesteld dat ze een "onaanvaardbaar risico vormen" voor de nationale veiligheid van de VS en die van Amerikanen. Vorig jaar bestempelde de FCC Huawei en ZTE al als een bedreiging voor de nationale veiligheid van communicatienetwerken. Daarmee werd het voor Amerikaanse bedrijven onmogelijk om een overheidsfonds van 8,3 miljard dollar aan te spreken voor de aankoop van apparatuur van de Chinese bedrijven.

Eerder werden luchtvaartmaatschappijen al verplicht apparatuur van ZTE en Huawei te vervangen. Daarvoor werd 1,9 miljard dollar beschikbaar gesteld. Ook begon de FCC eind vorig jaar met het intrekken van de vergunning van China Telecom om in de VS actief te zijn. Ook die stap is ingegeven om de rol van China op het gebied van telecommunicatie in de VS te verkleinen. (ANP)

 


 

Rechter VS heft handelsbeperkingen tegen Chinese Xiaomi op

Rechtspraak
© Pixabay License - Hermann

Een rechter in Washington heeft de Amerikaanse handelsbeperkingen tegen de Chinese smartphonemaker Xiaomi tijdelijk opgeheven.

De regering van president Donald Trump zette Xiaomi, samen met een groep andere Chinese bedrijven, vlak voor het aantreden van Joe Biden op een zwarte lijst. Het bedrijf zou banden met het Chinese leger hebben, hoewel Xiaomi dit stellig ontkent. Door de ingreep werd het Amerikanen verboden aandelen in het bedrijf te bezitten.

Xiaomi, de op twee na grootste maker van smartphones ter wereld, begon daarop een rechtszaak tegen het besluit. Dat was volgens het technologiebedrijf namelijk ongrondwettelijk en schadelijk.

De rechter zei dat onvoldoende hard is gemaakt dat Xiaomi op de zwarte lijst hoort en dat het bedrijf een gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten vormt. De handelsbeperkingen zouden volgende week van kracht worden. Xiaomi wil nu definitief worden verwijderd van de zwarte lijst.

Onlangs werd nog bekend dat Xiaomi verdwijnt uit internationale beursgraadmeters van FTSE Russell. Het bedrijf achter veel toonaangevende beursindices verklaarde deze stap te moeten nemen vanwege de zwarte lijst. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.