Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Google bestrijdt misinformatie met context bij zoekresultaten

Kort IT-nieuws van vandaag.

30 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Rusland arresteert topman cybersecuritybedrijf

Ilja Satsjkov
Ilja Satsjkov © CC BY2.0 - Flickr.com - ITU/J.M. Planche

De Russische autoriteiten hebben de topman van het vooraanstaande cybersecuritybedrijf Group IB aangehouden op verdenking van landverraad. Volgens een rechtbank in Moskou wordt topman Ilja Satsjkov twee maanden in hechtenis gehouden.

Wat de aanklacht precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Het Russische persbureau TASS meldt op basis van een veiligheidsbron dat Satsjkov ervan wordt verdacht informatie te hebben gegeven aan buitenlandse inlichtingendiensten. De 35-jarige directeur zou de beschuldigingen hebben ontkend.

Volgens Group IB zijn kantoren in Moskou dinsdag doorzocht door de autoriteiten. Op de aanhouding van Satsjkov heeft het bedrijf nog niet gereageerd. Wel liet het weten dat alle diensten "doorgaan als normaal" en dat de data van cliënten veilig zijn.

Group IB spitst zich toe op onderzoek naar grote cybercrimezaken en onlinefraude. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft klanten in onder meer de banken-, energie- en telecomsector. Ook de internationale politieorganisatie Interpol is een klant van de Russische firma.

Meerdere Russische wetenschappers, militairen en overheidsfunctionarissen zijn de afgelopen jaren beschuldigd van verraad, meestal omdat ze informatie zouden hebben doorgespeeld aan het buitenland. Details van dergelijke zaken komen zelden volledig naar buiten, omdat die volgens de autoriteiten geheime informatie bevatten.

Op verraad staat in Rusland een gevangenisstraf tot twintig jaar. In 2019 werd Roeslan Stojanov, een voormalig manager van de Russische cyberbeveiliger Kaspersky, tot veertien jaar cel veroordeeld. Sergej Michailov, een oud-medewerker van de Russische geheime dienst FSB, kreeg 22 jaar gevangenisstraf. De twee zouden regelmatig informatie over Russische hackers hebben gedeeld met Amerikaanse beveiligers. (ANP)

 


 

WeChat blokkeert klagers over Evergrande

censuur
© CC BY 2.0 - Flickr.com - Camilla Baier

Het Chinese techconcern Tencent heeft een aantal chatgroepen op het sociale mediakanaal WeChat geblokkeerd. Het gaat vooral om groepen waarin mensen klagen over Evergrande en het geld dat zij nog tegoed hebben van de financieel geplaagde projectontwikkelaar. Door de blokkade is het niet mogelijk zijn om protesten te organiseren en claims te bespreken.

Acht gebruikers in tenminste acht verschillende chatgroepen, met elk 200 tot 500 mensen, zeiden dat ze dinsdag geen nieuwe berichten meer naar de chatgroep konden sturen. Tencent weigerde tegen persbureau Reuters op de kwestie te reageren en de Chinese autoriteit die over cyberveiligheid gaat reageerde niet op verzoeken om commentaar.

De crisis bij Evergrande, dat gebukt gaat onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro en midden in een betalingscrisis zit, stelt de regering voor hoofdbrekens. Beijing wil dat het concern aan zijn verplichtingen voldoet, maar moet ondertussen ook rekening houden met een ineenstorting van Evergrande en de daarmee gepaard gaande onrust onder investeerders, huizenkopers en leveranciers.

Boze huizenkopers en kleine beleggers protesteerden de afgelopen weken in verschillende steden. Velen maakten daarbij gebruik van sociale media om hun beklag te doen, zoals WeChat, de populairste berichtenapp van het land.

De problemen van Evergrande, waaronder het missen van een betalingsdeadline voor een obligatie vorige week, brachten de financiële markten in beroering. In China kregen ze nauwelijks aandacht in de officiële media. Ook Beijing liet zich publiekelijk weinig uit over de situatie.

Chinese socialemediabedrijven moeten zich houden aan strenge wetten. Zo moeten ze verplicht inhoud censureren als deze zorgt voor "ondermijning van de sociale stabiliteit". Ook kritiek op de centrale regering is niet toegestaan. De controles zijn onder president Xi Jinping onlangs verscherpt. (ANP)


 

Google bestrijdt misinformatie met context bij zoekresultaten

Google
© CC0 - Unsplash.com - Mitchell Luo

Google gaat details en context toevoegen bij onderwerpen en bronnen van zijn zoekmachineresultaten. Met die stap wil het concern Amerikaanse gebruikers helpen meer kennis te krijgen over de oorsprong van digitale informatie. Ook wil het bedrijf voorkomen dat misinformatie wordt verspreid.

Google zal in eigen woorden beschrijvingen over websites toevoegen. Ook zal het beoordelingen van sites van anderen toetsten net als informatie die komt van derden, meldt het concern tijdens zijn Search On-event. De details zullen te vinden zijn in de bestaande 'about this result', dat door Engelstalige gebruikers in de VS gevonden kan worden door op de drie puntjes naast de zoekopdracht te klikken.

Google, dat miljarden zoekopdrachten per dag verwerkt, zocht naar manieren om online onwaarheden te bestrijden. Vooral in een tijd waarin Covid-19, gepolariseerde Amerikaanse politiek en desinformatiecampagnes de publieke opinie beïnvloeden.

Het Google-algoritme geeft al voorrang aan websites die bekend staan als gezaghebbend en feitelijk. De afgelopen maanden voerde het bedrijf zijn inspanningen op om gebruikers meer informatie te geven over de context van de resultaten die ze te zien krijgen. Het bedrijf lanceerde het paneel 'about this result' in juli. Of de dienst ook in Nederland of andere landen beschikbaar komt, is nog niet bekend. Google zei eerder eerst feedback van gebruikers af te wachten voordat het de dienst gaat uitbreiden. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.