Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Glasvezeldiensten via KPN-net samen 200 miljoen goedkoper

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Glasvezeldiensten via KPN-net samen 200 miljoen goedkoper

glasvezel patchkast
glasvezel patchkast © KPN

De belofte van KPN en Glaspoort om de tarieven te verlagen voor andere partijen die via hun glasvezelnetwerk internetdiensten aan willen bieden, zorgt voor een besparing voor huishoudens tot wel 200 miljoen euro. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

KPN en Glaspoort, een samenwerkingsverband tussen KPN en pensioeninvesteerder APG dat met name op het platteland glasvezelaansluitingen realiseert, beloofden begin april de tarieven te verlagen. Die gaan wat hun betreft voor de komende acht jaar 10 tot 30 procent omlaag.

De ACM begon in 2020 aan een onderzoek of er regulering nodig is van de vaste netwerken in Nederland. De waakhond concludeerde dat KPN en Glaspoort mogelijk met mededingingsproblemen te maken krijgen. Zowel KPN als Glaspoort kwam daarop met voorstellen voor lagere tarieven. Ook andere voorwaarden worden verbeterd voor internetaanbieders zonder eigen glasvezelnetwerk.

Volgens de ACM kunnen de toezeggingen een significant effect hebben op de markt voor vaste internettoegang. Dat leidt tot meer concurrentie op prijs en snelheid, waardoor het voor huishoudens aantrekkelijker wordt om voor sneller internet te kiezen. (ANP)

 


 

Nieuwe feature in WhatsApp: gemeenschappen

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg © Shutterstock

Chatplatform WhatsApp wordt uitgebreid. Gebruikers kunnen zich binnenkort ook aansluiten bij zogenoemde Communities. Daarin kunnen meerdere appgroepen van bijvoorbeeld een school, een restaurant of een sportclub aan elkaar worden gekoppeld.

Meta, het moederbedrijf van WhatsApp en Facebook, heeft de plannen donderdag naar buiten gebracht. Het is nog niet bekend wanneer de Communities worden gelanceerd en in welke landen. "We gaan dit langzaam uitvoeren", meldt oprichter en topman Mark Zuckerberg.

Het worden geen officiële, gecontroleerde groepen, meldt Meta. Het bedrijf zal dus ook niet vooraf checken of iemand die zich voordoet als een bedrijf of vereniging ook echt namens die organisatie een community opzet. Gebruikers kunnen vermoedens van misbruik wel doorgeven.

Het is niet mogelijk om via WhatsApp te zoeken naar Communities. Mensen kunnen alleen in een Community komen wanneer ze door anderen worden toegevoegd, zoals nu ook bij appgroepen gebeurt. Dat moet misbruik tegengaan.

Ook de chats in WhatsApp gaan op de schop. Zo wordt het mogelijk om berichten van anderen te liken met een emoji. In bijvoorbeeld Messenger van Facebook kan dat al. Als mensen willen bellen met anderen in een groep, kunnen voortaan 32 mensen deelnemen aan dat gesprek, in plaats van de acht van nu. (ANP)

 


 

Twitter verliest aan waarde na overnamebod Elon Musk

NYSE
© CC BY 2.0 - Flickr.com - Christine Puccio

Twitter heeft donderdag uiteindelijk aan beurswaarde verloren op Wall Street. Het socialemediabedrijf begon de handelsdag nog met een flinke plus na een overnamebod van Elon Musk. De Amerikaanse aandelenbeurzen gingen met verliezen het lange paasweekend in. Op tweede paasdag wordt in de Verenigde Staten gehandeld.

Een paar uur nadat Musk zijn overnamebod bekendmaakte zei hij te betwijfelen of zijn overnamepoging van Twitter gaat slagen. De rijkste man ter wereld zei dat hij een plan B heeft als Twitter zijn aanbod afwijst. Daar trad hij niet over in detail. Musk biedt 54,20 dollar per aandeel. Evengoed daalde de waarde van Twitter met 1,7 procent tot 45,08 dollar per aandeel. De steenrijke Saudische prins Al-Waleed bin Talal, die zo'n 4,4 procent van de aandelen van Twitter bezit, heeft het bod van Musk al afgewezen.

Om de overname te bekostigen zou Musk onder meer een deel van zijn aandelen in Tesla kunnen verkopen. Dat zou de waarde van de elektrische autobouwer wel negatief kunnen beïnvloeden. Tesla verloor 3,7 procent. (ANP)

 


 

Elon Musk twijfelt of overname Twitter slaagt

Elon Musk
Elon Musk © Shutterstock

Elon Musk twijfelt of zijn overnamepoging van Twitter gaat slagen. Dat zei de topman van Tesla op een evenement in Vancouver. De opmerkingen volgen uren nadat de rijkste persoon ter wereld zijn bod op het socialemediabedrijf openbaarde.

Musk zei dat hij een plan B heeft als Twitter zijn aanbod afwijst. Daarover trad hij niet in detail. Musk biedt 54,20 dollar per aandeel, wat neerkomt op een prijs van ruim 43 miljard dollar (39 miljard euro) voor het hele bedrijf.

Om dat te bekostigen zou hij onder meer een deel van zijn aandelen in Tesla kunnen verkopen. Dat zou de waarde van de elektrische autobouwer wel negatief kunnen beïnvloeden.

Eerder werd al bekend dat Musk zich voor 9 procent had ingekocht in Twitter, waardoor hij al de grootste aandeelhouder van het bedrijf is geworden. Musk gebruikt Twitter vaak en heeft 81 miljoen volgers. Daarmee staat hij op de achtste plaats van meest gevolgde twitteraars. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.