Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Geen 5G bij Amerikaanse luchthavens

Geen 5G bij Amerikaanse luchthavens

4 januari 2022

Geen 5G bij Amerikaanse luchthavens

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Brand legt Duitse vestiging chipmachinefabrikant ASML deels plat

Feuerwehr
© Shutterstock - Cineberg

Bij een vestiging van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML in Berlijn heeft brand gewoed. De brand ontstond in een van de productiehallen van de fabriek in de Duitse hoofdstad. De brand werd in de nacht naar maandag geblust. Niemand is gewond geraakt. Het is nog niet duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan. ASML zoekt nog uit of de brand gevolgen zal hebben voor zijn productieplannen voor dit jaar.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de precieze schade is en er wordt enkele dagen onderzoek gedaan, schrijft het bedrijf in een verklaring. "We kunnen er nog niet bij, dus we weten nog niet wat de schade is", laat een woordvoerster weten. Volgens haar ontdekte de nachtploeg de brand. De brandweer was er vervolgens snel bij. Volgens een verklaring van de lokale brandweer op Twitter zou een automatisch reinigingssysteem in de brand zijn gevlogen. Het deel van de fabriek waar de brand was, is nu dicht. De rest van de fabriek, waar ook kantoren bij horen, draait gewoon.

In de fabriek worden specialistische onderdelen voor chipmachines gemaakt van glas. Die zijn nodig in het verdere maakproces van de chipmachines. ASML nam het bedrijf waar de fabriek onderdeel van is, Berliner Glas, over in 2020. Er werken ongeveer 1200 mensen.

ASML behoorde maandag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam vanwege de brand. Beleggers zetten het aandeel daarop lager. ASML, een zwaargewicht bij de Amsterdamse hoofdfondsen, sloot 0,7 procent in de min. Begin van de handelsdag, voordat het bedrijf met een verklaring kwam over de brand, stond het aandeel nog op winst. (ANP)

 


 

Apple als eerste beursbedrijf meer dan 3000 miljard dollar waard

NYSE
Wall Street © CC BY 2.0 - Flickr.com - Christine Puccio

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft maandag op Wall Street als eerste bedrijf een marktwaarde van 3000 miljard dollar bereikt. Dat is 3 biljoen dollar en komt omgerekend neer op meer dan 2650 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis is Apple alleen al 200 procent meer waard geworden op de beurs.

De grens van 3 biljoen werd geslecht toen de koers van het aandeel 182,86 dollar bereikte. Dat gebeurde rond 19.45 uur Nederlandse tijd. Toen stond het aandeel even op een koers van 182,88 dollar. Kort daarop zakte de beurswaarde weer iets onder de 3000 miljard dollar.

Apple is een voorbeeld van een bedrijf dat profiteert van de crisis. Wereldwijd werden lockdownmaatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Daardoor zaten mensen meer thuis. Voor werk, school en ontspanning waren mensen aangewezen op technologie, waaronder apparaten en gadgets van Apple.

Beleggers zijn de laatste tijd daarom steeds enthousiaster geworden over de vooruitzichten voor het concern uit Cupertino. In de week tussen kerst en oud en nieuw zat de beurswaarde van Apple ook al heel dicht tegen de mijlpaal aan. Maar in de laatste dagen van 2021, waarin de handel erg dun was, stagneerde de opmars van de beurskoers.

Dat Apple nu alsnog door de grens van 3000 miljard is gegaan, is mede te danken aan het algehele sentiment op de aandelenbeurzen. Beleggers bleven maandag optimistisch na het sterke beursjaar 2021 en schoven de zorgen over de mogelijke impact van de omikronvariant op het economische herstel aan de kant.

In 2018, ver voor de crisis, ging Apple al als eerste door de grens van 1 biljoen dollar heen en in 2020 werd het bedrijf als eerste meer dan 2 biljoen dollar waard. Die groei dankt het bedrijf onder andere aan de aanhoudende populariteit van de iPhone, apps uit de Apple Store, de iPad en de Mac. Apple is volgens persbureau Bloomberg nu meer waard dan alle bedrijven op de Duitse beurs of de gehele Britse economie. (ANP)

 


 

5G-gebruik in buurt van Amerikaanse luchthavens uitgesteld

Boeing 737 MAX (test fleet)
© Boeing

Telecomaanbieders Verizon en AT&T gaan akkoord met het verzoek om de uitrol van nieuwe 5G-telecomdiensten in de buurt van luchthavens in de Verenigde Staten met twee weken uit te stellen. De brancheorganisatie van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen had hiervoor een noodverzoek ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC). Volgens de luchtvaartmaatschappijen kan 5G vluchten verstoren. Ook het Witte Huis drong aan op uitstel.

"Wij hebben ingestemd met uitstel van twee weken waarbij we met zekerheid beloven dat we dit land in januari nog ons baanbrekende 5G-netwerk kunnen brengen", verklaarde Verizon na afloop van urenlang overleg met onder andere de FCC. AT&T liet weten in te stemmen op verzoek van de Amerikaanse minister van Transport, Pete Buttigieg.

De FCC had de telecomaanbieders toestemming gegeven om vanaf woensdag te beginnen met het aanbieden van 5G-diensten in de VS. De nieuwe draadloze signalen dreigen volgens Airlines for America, die de tien grote Amerikaanse luchtmaatschappijen vertegenwoordigt, echter de apparatuur in vliegtuigen en helikopters die de hoogte van toestellen volgen, te verstoren. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken. Airlines for America vreest dat de problemen rond 5G zullen leiden tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar aan vluchtverstoringen.

Verizon en AT&T beweren dat de 5G-signalen voldoende zijn gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt. Brancheorganisatie CTIA, waar de telecomaanbieders bij aangesloten zijn, stelt dat 5G in bijna veertig landen veilig werkt en geen schadelijke storingen veroorzaakt voor de luchtvaartactiviteiten in deze landen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.