Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Gates uit bestuur Microsoft wegens relatie met medewerkster'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'Gates uit bestuur Microsoft wegens relatie met medewerkster'

Gates lacht
Bill Gates © Microsoft

Bestuursleden van Microsoft zouden vorig jaar hebben besloten dat Bill Gates zich moest terugtrekken uit het bestuur. Hiertoe werd besloten nadat een affaire van Gates met een vrouwelijke medewerkster van het bedrijf aan het licht was gekomen, schrijft de Wall Street Journal. Volgens bronnen ging het om een ongepaste, romantische relatie.

Gates maakte vorig jaar bekend uit het bestuur van het door hem opgerichte bedrijf te stappen. Naar eigen zeggen deed hij dat om meer tijd te hebben voor filantropie. Wel bleef hij betrokken als adviseur van de bestuursvoorzitter.

De bestuursleden huurden in 2019 een advocatenkantoor in om de relatie te onderzoeken, nadat een andere medewerker van Microsoft in een brief beweerde dat Gates en de vrouw jarenlang een seksuele relatie hadden gehad.

Gedurende het onderzoek zouden sommige leden hebben besloten dat het niet langer gepast was voor Gates om aan te blijven als bestuurslid. De Microsoft-oprichter zou zijn opgestapt voordat het onderzoek was afgerond.

Een woordvoerder van Microsoft bevestigt aan de krant dat in de tweede helft van 2019 melding is gemaakt van een intieme relatie die Gates in het jaar 2000 zou hebben geïnitieerd met een medewerkster van het bedrijf. Een bestuurscomité heeft de melding vervolgens met behulp van een extern advocatenkantoor onderzocht.

De woordvoerder van Gates bevestigt aan de Amerikaanse krant dat de multimiljardair bijna twintig jaar geleden een affaire zou hebben gehad. Zijn beslissing om zich terug te trekken uit het bestuur zou daar echter volledig los van staan.

Gates en zijn vrouw Melinda lieten eerder deze maand weten na een huwelijk van 27 jaar te gaan scheiden. (ANP)

 


 

Wolters Kluwer betaalt ruim 90 miljoen euro voor Amerikaanse Vanguard Software

Wolters Kluwer hoofdkantoor
© Wolters Kluwer

Informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer neemt het Amerikaanse Vanguard Software over. Het in Amsterdam beursgenoteerde fonds betaalt omgerekend dik 90 miljoen euro in contanten voor het softwarebedrijf dat vooral gespecialiseerd is in op de cloud gebaseerde planningsoplossingen.

Vanguard heeft verschillende zakelijke klanten in meer dan 60 landen. Het bedrijf helpt hen onder meer bij het optimaliseren van het voorraadbeheer, ook om kosten omlaag te krijgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie, algoritmische modellering en procesautomatisering.

Vanguard was vorig jaar goed voor een omzet van 7,2 miljoen dollar. Daarvan kwam het grootste deel vanuit de Verenigde Staten. Wolters Kluwer verwacht dat de overname binnen 3 tot 5 jaar zal renderen. (ANP)

 


 

Ierse toezichthouder mag onderzoek naar Facebook voortzetten

Facebook logo
© Facebook

De Ierse datatoezichthouder mag zijn onderzoek naar datastromen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Facebook hervatten. Een poging van het techconcern om het onderzoek te blokkeren werd vrijdag door het Ierse hooggerechtshof verworpen. Facebook waarschuwt dat het stopzetten van trans-Atlantische gegevensoverdracht een verwoestende impact kan hebben op het bedrijf.

De Ierse gegevenswaakhond DPC was eerder onderzoeken begonnen naar het socialemediabedrijf vanwege het mogelijk schenden van privacyregels. De Europese Unie is bezorgd dat het toezicht van de Amerikaanse overheid niet in overeenstemming is met de privacyrechten van EU-burgers, als de gegevens voor commercieel gebruik naar de VS worden gestuurd.

De Ierse Data Protection Commissioner (DPC), de belangrijkste toezichthouder van Facebook in de Europese Unie, stelde in augustus een onderzoek in. Na de uitspraak volgde een voorlopig bevel van de DPC. Daarin werd Facebook verteld dat het niet langer standaard contractuele clausules mag gebruiken om te voldoen aan de privacyregels bij het verzenden van gegevens naar de VS.

Facebook had zowel het onderzoek als het voorlopige ontwerpbesluit aangevochten en zei dat deze "verwoestende" en "onomkeerbare" gevolgen dreigden te hebben voor zijn bedrijf. Facebook is namelijk afhankelijk van de verwerking van gebruikersgegevens om gerichte onlineadvertenties aan te kunnen bieden. Volgens het bedrijf heeft de uitspraak ook gevolgen voor de 410 miljoen actieve gebruikers in Europa.

Het beroep werd echter verworpen. Volgens de Ierse rechter zijn er door Facebook geen geldige redenen aangevoerd om de beslissing van de toezichthouder te betwisten. Ook met de werkwijze van de toezichthouder was volgens de rechter niets mis.

De Ierse toezichthouder is ook voor veel andere Amerikaanse techreuzen die hun Europese basis in Ierland hebben zoals Apple en Google de belangrijkste privacywaakhond. Dat betekent dat de uiteindelijke beslissing ook de koers kan bepalen voor gegevensoverdrachten voor veel andere bedrijven die onder het Ierse toezicht vallen.

Als de Ierse toezichthouder het voorlopige bevel uitvoert, komt er een einde aan de geprivilegieerde toegang die bedrijven in de Verenigde Staten hebben tot persoonsgegevens uit Europa. Daarmee worden ze op gelijke voet gesteld met bedrijven in andere landen buiten het landenblok.

Het mechanisme dat door de Ierse regelgever in twijfel wordt getrokken, de standaardcontractclausule (SCC), is door het Europese Hof van Justitie in een arrest van juli geldig bevonden. Dat hof oordeelde ook dat privacywaakhonden op grond van de SCC's het uitwisselen van gegevens buiten de EU moeten opschorten of verbieden als de bescherming ervan in andere landen niet kan worden gewaarborgd. (ANP)

 


 

Verdachten van aanval op Colonial Pipeline staken hun cybercrime-acties

hacker scada

De hackersgroep die wordt verdacht van de cyberaanval op Colonial Pipeline heeft zijn activiteiten gestaakt. De groep DarkSide meldde op het zogeheten dark web dat de toegang tot bepaalde servers is verbroken, stellen cyberbeveiligers FireEye en Recorded Future. Daardoor kon de hackersgroep niet meer bij buitgemaakt losgeld en zijn blog.

DarkSide verklaarde op het dark web dat er ook cryptogeld, ontvangen als losgeld, was verdwenen van zijn servers. Wie de servers van de hackers heeft uitgeschakeld, meldde de groep niet. Experts houden er ook rekening mee dat DarkSide zichzelf uit eigen beweging opheft om binnenkort onder een andere naam terug te keren.

Autoriteiten in de VS verdenken DarkSide ervan Colonial Pipeline te hebben aangevallen met gijzelsoftware. Daarbij worden documenten van het bedrijf versleuteld en pas weer vrijgegeven na betaling van losgeld. De aanval had grote gevolgen, want een van de grootste pijpleidingen voor brandstof in de VS kwam daardoor stil te liggen. Hoewel de pijplijn weer in bedrijf is, is er bij veel tankstations nog steeds schaarste aan benzine.

DarkSide publiceert net zoals andere hackersgroepen geregeld gestolen documenten op het dark web, een moeilijk toegankelijk deel van internet waar gebruikers anoniem opereren. Dit om de getroffen bedrijven onder druk te zetten met geld over de brug te komen. Maar de site van DarkSide werkt nu niet meer.

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is Rusland voor een deel verantwoordelijk voor de aanval op Colonial Pipeline. Volgens hem is er bewijs dat de hackers of hun software uit Rusland komen. Volgens beveiligingsexperts communiceerde de groep ook in het Russisch.

DarkSide toonde onlangs berouw en hintte er op dat de aanval op de Amerikaanse pijpleiding niet door de groep zelf is uitgevoerd, maar door "partners" die tegen betaling de gijzelsoftware gebruiken. "We zijn a-politiek en doen niet aan geopolitiek", zo luidde een bericht. " Ons doel is geld verdienen, niet het creëren van problemen voor de maatschappij. Vanaf nu checken we elk bedrijf dat onze partners willen versleutelen om maatschappelijke gevolgen te voorkomen."  (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.