Beheer

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Garmin GPS-diensten kampen nog steeds met uitval

Kort IT-nieuws van maandag 27 juli 2020

Kort IT-nieuws van maandag 27 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag: 

 

 


'Garmin start diensten op na dagenlange storing'

smartwatches, locatiebepaling, Spotify
Garmin smartwatches © Garmin

De diensten van navigatiespecialist Garmin die waren getroffen door een grote storing, lijken langzaam weer te gaan werken. Dat laten meerdere gebruikers weten op sociale media. Ook een Nederlandse werknemer van Garmin schrijft op Twitter dat de diensten weer worden opgestart.

Navigatiespecialist Garmin wordt sinds donderdag getroffen door een grote storing. Daardoor werkten sommige apparaten niet goed die verbinding maken met servers van het bedrijf, zoals smartwatches. Ook de website en helpdesk van Garmin waren niet of nauwelijks bereikbaar.

Zie ook:

Garmin GPS-diensten kampen nog steeds met uitval
Grote storing bij Garmin, werknemers speculeren over ransomware-aanval

 

 


Internationale roaming KPN neemt duikvlucht

Farwerck, KPN
Joost Farwerck © KPN

KPN had in het tweede kwartaal te maken met een stevige daling van de inkomsten uit internationale roaming. Dat kwam volgens het telecombedrijf omdat er vanwege de coronacrisis nauwelijks nog zakelijke reizen buiten Europa werden ondernomen. In eigen land zag KPN het gebruik van bepaalde diensten juist oplopen, waardoor de totale impact van de coronacrisis beperkt bleef. KPN houdt voorlopig vast aan zijn eerder gestelde financiële verwachtingen en keert binnenkort gewoon een interim-dividend uit aan de aandeelhouders.

Topman Joost Farwerck stelt dat veel Nederlandse klanten aan het begin van de coronacrisis buiten hun bundel gingen met hun datagebruik. Maar dat verschijnsel was slechts tijdelijk. Verder was er door het vele thuiswerken sprake van een toename van het internetgebruik door mensen thuis. Ook ging het goed met de aanwas van klanten, ondanks de aanhoudende concurrentie op de markt. Farwerck geeft aan dat KPN afgelopen periode vooral wist te profiteren van al eerder ingezette kostenbesparingen. Een extra ingreep als gevolg van de coronacrisis acht het bedrijf dan ook niet nodig.

De totale kwartaalopbrengsten zakten met bijna 5 procent vergeleken met een jaar terug, tot 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging daarbij met 1,5 procent naar beneden. Maar als gecorrigeerd wordt voor de verkoop van onderdelen dan kwam dit winstcijfer net iets hoger uit. Onder de streep bleef 135 miljoen euro over. De nettowinst bedroeg een jaar geleden nog 128 miljoen euro.

KPN rekent er nog altijd op om in heel 2020 het bedrijfsresultaat stabiel te kunnen houden of licht op te voeren. Daarbij wordt uitgegaan van een stevige toename van de vrije kasstroom. Het bedrijf meldde verder dat aan de aandeelhouders in augustus een interim-dividend zal worden uitgekeerd. Volgens KPN onderstreept de crisis het belang van de eigen inspanningen om de kwaliteit van de digitale infrastructuur van Nederland te verbeteren door middel van grootschalige investeringen. "Wij geloven dat digitalisering een katalysator kan zijn voor het economisch herstel van ons land en tegelijkertijd helpt om de ecologische en sociale uitdagingen van de post-Covid-wereld aan te pakken", aldus het bedrijf.

Glasvezel is katalysator

KPN heeft afgelopen kwartaal weer 76.000 extra huishoudens aangesloten op glasvezel. Daar plukt het bedrijf ook de vruchten van. "We zien dat per gebruiker een glasvezelklant 40 tot 50 procent meer uitgeeft aan extra diensten en dat de omzet uit glasvezeldiensten in het tweede kwartaal met 6 procent is gestegen."

Vorige week werd bekend dat KPN dinsdag zijn 5G-netwerk aanzet, net als rivaal T-Mobile. In het grootste deel van de Randstad en Eindhoven kunnen KPN-klanten met een geschikt toestel vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet. Het telecombedrijf wil de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden. Het gaat om een mega-operatie die naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar is afgerond. Branchegenoot Vodafone begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte Vodafone gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. (ANP)

 

 


'Europese 5G-netwerken nog te afhankelijk van Huawei'

Vodafone 5G antenneopstelpunt
Werk aan een 5G antenne ©Vodafone

Europese landen moeten meer doen om sneller technologie van bedrijven zoals Huawei te weren uit hun 5G-netwerk. Dat concludeert de Europese Commissie in een rapport. De naam van telecom- en technologiegigant Huawei wordt in het rapport niet specifiek genoemd, maar het Chinese bedrijf vormt wel de grootste zorg.

In het rapport van de Europese Commissie staat niet welke landen het goed of slecht doen om hun afhankelijkheid van risicovolle producenten van 5G-apparatuur te beperken. Vorige week werd bekend dat de Britse regering eist dat telecombedrijven de betrokkenheid van Huawei bij het Britse 5G-netwerk afbouwen. De Verenigde Staten zetten het Chinese bedrijf eerder al op een zwarte lijst, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn.

Europese bedrijven als Nokia en Ericsson zouden van de ban kunnen profiteren. Ericsson gaf onlangs nog aan dat het in het gat kan stappen dat Huawei achterlaat als meer Europese landen het voorbeeld van de Britten zouden volgen. Dan wil Ericsson de eigen productie en leveringen van apparatuur gaan opvoeren.

De Chinese overheid zou overwegen met vergeldingsmaatregelen te komen richting Nokia en Ericsson als meer Europese landen besluiten om apparatuur van Huawei in de ban te doen. Dat meldde The Wall Street Journal eerder deze week op basis van ingewijden. (ANP)

 

 


Garmin GPS-diensten kampen nog steeds met uitval

Garmin outage 27-07-20

Gebruikers van navigatieapparatuur van Garmin hadden het hele weekend te maken met storing in het functioneren van hun apparatuur. Garmin moest de servers offline halen. Ook de callcenters en andere diensten waren onbereikbaar.

Op Twitter regende het klachten van gefrustreerde gebruikers die hun sportprestaties niet konden vastleggen. Of mensen ook in gevaar zijn gekomen door de uitval van de positioneringsdienstverlening bijvoorbeeld in de bergen of op zee is niet bekend. Garmin heeft zijn excuses aangeboden en zegt nog steeds te werken aan een oplossing. Het Amerikaanse bedrijf heeft te maken met een aanval door hackers, mogelijk met gijzelsoftware. In laatstgenoemde geval kan het nog wel even duren voordat de dienstverlening weer helemaal is hersteld.

Volgens Tweakers - dat bronnen van BleepingComputer aanhaalt - is inmiddels duidelijk dat het gaat om de ransomware WasterLocker. Garmin zou de servers donderdagavond hebben uitgezet om te voorkomen dat de gijzelsoftware zich zou verspreiden. Garmin houdt het vooralsnog op een storing. Het bedrijf zegt niet te weten of persoonlijke informatie is gelekt. (TDO)

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.