Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'FSF kan niet zonder Stallman'

Kort IT-nieuws van vandaag.

13 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Philips verliest weer patentzaak tegen Garmin en Fitbit

fitnesstracker
© Fitbit

Philips heeft weer een patentzaak die het had aangespannen tegen navigatiebedrijf Garmin en smartwatchmaker Fitbit verloren. De International Trade Commission (ITC) in de Verenigde Staten bevestigde eerdere bevindingen van de rechter dat de Amerikaanse bedrijven geen inbreuk hebben gemaakt op octrooien van het zorgtechnologiebedrijf.

Philips wilde een algemeen importverbod op apparatuur van Garmin en Fitbit omdat inbreuk zou worden gemaakt op door Philips bedachte technologie voor het monitoren van gezondheid en alarmeringsfuncties. Philips ontwikkelde de technologie naar eigen zeggen voor zijn gezondheidsproducten Lifeline, Biosensor en Sleep Diagnostic.

Het Nederlandse bedrijf wilde bij de ITC onder meer afdwingen dat Garmin en Fitbit alsnog een licentie moesten kopen voor de patenten. Het is de tweede keer dat het ITC Philips in het ongelijk stelt. Philips zegt kennis te hebben genomen van de beslissing van de ITC en gaat de uitspraak bestuderen. Mogelijk dat er grond is voor een beroep. Philips benadrukt dat er meerdere zaken door elkaar lopen rond vermeende patentbreuk door Fitbit en Garmin.

Op het gebied van intellectueel eigendom is Philips het actiefste Nederlandse bedrijf. Het medisch-technologische bedrijf vroeg de laatste jaren ruim 1500 patenten per jaar aan. Als het gaat om het schenden van patentrechten lost Philips de meeste zaken zelf, buiten de rechtbank, op. Soms loopt het uit op een conflict, zoals met Garmin en Fitbit, en dan vindt Philips een gang naar de rechter noodzakelijk.

 


 

IBM stoot services af in Kyndryl

Kyndryl

IBM heeft de naam bekendgemaakt voor het services bedrijfsonderdeel dat eind dit jaar zelfstandig verder gaat. Het nieuwe bedrijf heet Kyndryl en krijgt een hoofdkantoor in New York City.

Het voornemen het bedrijfsonderdeel Global Technology Services af te stoten, heeft IBM al in oktober vorig jaar aangekondigd. Eind 2021 moet de scheiding een feit zijn.

Kyndryl is - zo verklaart IBM - een moderne adaptatie van twee woorden die centraal staan in de identiteit en de missie van het nieuwe bedrijf. Kyn is afgeleid van kinship (verwantschap) en komt van de overtuiging dat de relatie met mensen zoals werknemers, klanten en partners - centraal staan in de strategie en dat langdurige relaties moeten worden gebouwd en gekoesterd. Dryl is afgeleid van tendril (rank) en vertegenwoordigt het streven dat het bedrijf samen met alle betrokkenen werkt aan menselijke vooruitgang.

Martin Schroeter - voorheen vice-president Global Markets bij IBM - krijgt de leiding over Kyndryl. Hij zegt tegen de 4600 klanten die het nieuwe bedrijf als bruidsschat meekrijgt van IBM dat zij Kyndryl zullen zien als het merk dat de bedrijfssystemen laat draaien die van vitaal belang zijn voor de vooruitgang. (TDO)

 


 

'FSF kan niet zonder Stallman'

Richard Stallman
Richard Stallman © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Paulo Henrique

De Free Software Foundation heeft in een verklaring spijt betuigd voor de manier waarop de terugkeer van de omstreden oprichter Richard Stallman is verlopen. De organisatie blijft er echter bij dat zijn bijdragen onmisbaar zijn.

Stallman verscheen eind maart compleet onverwacht weer ten tonele als bestuurder van FSF tijdens de online conferentie LibrePlanet. Het zorgde voor veel ophef omdat Stallman anderhalf jaar eerder was opgestapt vanwege zeer controversiële uitspraken en ongepaste handelingen in het verleden. Verschillende andere bestuurders maar ook sponsors van FSF stapten op naar aanleiding van de rehabilitatie van Stallman.

De FSF verontschuldigt zich nu voor de manier waarop de rentree van Stallman heeft plaatsgevonden. "De FSF-staf had eerst geïnformeerd en geconsulteerd moeten worden. Tegelijk verklaart Stallman zijn gedrag en biedt zijn excuses aan. Hij zegt een eurologische afwijking te hebben die overeenkomt met de diagnose borderline autistisch die hij eerder over zichzelf stelde.

Daardoor heeft hij geen antenne voor sociale signalen en heeft hij de neiging mensen te beledigen, vooral vrouwen, stelt hij zelf.

De FSF stelt dat Stallman wel een groot gevoel heeft voor de manieren waarop technologie kan bijdragen aan zowel de versterking als aantasting van basale mensenrechten. De organisatie vindt dat Stallman essentieel is voor de missie van de stichting, ondanks het feit dat zijn persoonlijke stijl een probleem vormt voor sommigen. (TDO)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.