Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Freedom Internet wordt actief op netwerk T-Mobile

Kort nieuws van vandaag.

10 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

Amerikaanse stad verbiedt gebruik gezichtsherkenning door overheden

Gezichtsherkenning

De Amerikaanse stad Portland in de staat Oregon heeft een verbod uitgeschreven op het gebruik van gezichtsherkenning door overheden. De techniek mag bovendien ook niet meer op openbare gebieden gebruikt worden door private bedrijven. Daarmee heeft Portland het meest vergaande verbod op gezichtsherkenning van de gehele VS, schrijft ZDNet

"Portlanders verdienen gemoedsrust. Ze verdienen transparantie van private instituten, net als van publieke organisaties. Het is mijn hoop dat andere steden, groot en klein, in dit land en wereldwijd, ons voorbeeld volgen", zei burgemeester Ted Wheeler nadat het verbod van kracht werd.

In de VS zijn wel andere steden die gezichtsherkenning reguleren. Het is echter voor het eerst dat een stad niet alleen overheden verbiedt de techniek te gebruiken, maar ook private bedrijven verbiedt de techniek op openbare locaties te gebruiken. Het verbod komt echter in twee delen. Overheden mogen de techniek per direct niet meer gebruiken, de regels voor private bedrijven gelden vanaf 1 januari 2021. (EME)

 

 

'TikTok gaat Amerikaanse deadline waarschijnlijk niet halen'

TikTok

Het gaat de Chinese techreus ByteDance waarschijnlijk niet lukken om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen voor de deadline van 15 september die de Amerikaanse regering heeft gesteld. Nieuwe Chinese regelgeving heeft geleid tot vertraging bij de onderhandelingen over een overname. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De Chinese eigenaar ByteDance heeft nog een paar dagen om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen, heeft de Amerikaanse president Trump eerder gezegd. Daarna wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten. Volgens critici zou TikTok te veel gegevens van zijn gebruikers verzamelen en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen.

Eind augustus werd duidelijk dat de Chinese regering extra beperkingen had opgelegd aan de uitvoer van technologie met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI). Die nieuwe beperkingen omvatten ook het gebruik van technologie van TikTok, waardoor groen licht van de Chinese overheid noodzakelijk is bij een eventuele deal. Toen dat bekend werd vreesden ingewijden al voor vertraging van het verkoopproces.

Gesprekken over een overname worden volop gevoerd. De Amerikaanse tak van TikTok zou 20 tot 30 miljard dollar moeten opleveren. Supermarktconcern Walmart heeft zich achter Microsoft geschaard in de poging van het softwarebedrijf om het TikTok-onderdeel in te lijven. Ook softwareconcern Oracle zou een bod hebben gedaan op de Amerikaanse tak van TikTok.

The Wall Street Journal schreef woensdag op basis van ingewijden dat ByteDance probeert een verkoop van de Amerikaanse tak van de app te voorkomen. Daarover zouden al langer gesprekken worden gevoerd met de Amerikaanse overheid. (ANP)

 

 

IFTTT beperkt gratis abonnement en voegt Pro-optie toe

De dienst IFTTT (If This Then That) gaat zijn gratis abonnement beperken en voegt een betaalde optie toe. Dat meldt The Verge. IFTTT is een dienst waarmee gebruikers acties kunnen triggeren op basis van een eerder gestelde conditie. Bijvoorbeeld: als een smartwatch detecteert dat een gebruiker wakker wordt, gaan ook de slimme lichten in huis aan.

IFTTT werkt aan de hand van applets: een systeem waarmee twee of meer apps of apparaten aan elkaar gekoppeld worden. In het verleden konden gebruikers zoveel applets aanmaken als ze zelf wilden, al kon je hier maar één trigger en één actie mee instellen. Het vernieuwde IFTTT kan via een enkele applet meerdere acties ondernemen. 

De gratis versie van de dienst wordt echter wel beperkt. Voortaan kunnen gratis gebruikers maar drie applets aanmaken. Pro-gebruikers kunnen er zoveel maken als ze zelf willen. Uiteindelijk gaan Pro-abonnees 9,99 dollar per maand betalen. Gebruikers die voor 7 oktober een betaald abonnement afsluiten, mogen in het eerste jaar echter zelf de prijs betalen, mits het meer is dan 1,99 dollar per maand. (EME)

 

 

'Russische hackers vielen adviseurs campagne Biden aan'

Joe Biden
Joe Biden © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Gage Skidmore

Een adviesbureau dat voor de campagne van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden werkt, is aangevallen door hackers die mogelijk in opdracht van de Russische overheid werken. Microsoft heeft het adviesbureau daarvan op de hoogte gesteld, zeggen drie ingewijde bronnen tegen het Britse persbureau Reuters.

Doelwit van de hackaanvallen waren medewerkers van SKDKnickerbocker, een campagne- en communicatiebureau in Washington, dat de laatste twee maanden voor Biden en andere prominente Democraten werkt. Ingewijden zeggen dat de hackers er niet in zijn geslaagd om in te breken bij het bedrijf.

Een bestuurder van het bedrijf wilde geen commentaar geven. Een woordvoerder van Biden reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Meerdere inlichtingendiensten in de VS hebben gewaarschuwd voor onder meer Russische pogingen om de presidentsverkiezingen in november te beïnvloeden. Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat Rusland de verkiezingen in 2016 heeft beïnvloed. (ANP)

 

 

Freedom Internet wordt actief op netwerk T-Mobile

Plan B voor XS4ALL
© Freedom Internet

Internetprovider Freedom Internet gaat gebruikmaken van de diensten van T-Mobile. De provider die door oud-medewerkers van XS4ALL is opgericht, wordt vanaf begin volgend jaar via het glasnetwerk van T-Mobile actief.

Freedom Internet werd opgericht nadat KPN besloot het merk XS4ALL te schrappen. De medewerkers wilden de provider behouden, maar de Ondernemingskamer besliste dat het KPN vrij stond het merk te schrappen. Daarop werd het alternatief Freedom Internet in het leven geroepen.

Volgens Freedom Internet-topman Anco Scholte ter Horst is het netwerk van T-Mobile een aantrekkelijk alternatief voor bestaande infrastructuren. "Kleinere partijen kunnen hierdoor beter concurreren en sneller groeien", is hij van mening. "Het model van T-Mobile geeft ons ook de vrijheid onze dienstverlening hoogwaardig en naar eigen wens in te richten."

XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. De internetprovider profileerde zich altijd met activisme voor onlineprivacy en vrije toegang tot internet voor iedereen. Mede daarom viel de voorgenomen opheffing van XS4ALL slecht. Later maakte KPN bekend het merk te zullen behouden. Medewerkers en contracten van klanten werden echter wel overgeheveld naar KPN. (ANP)

 

 

'TikTok-moeder wil verkoop activiteiten VS voorkomen'

TikTok
© CC0 - Unsplash.com - Kon Karampelas

Het Chinese ByteDance probeert een verkoop van zijn Amerikaanse tak van filmpjesapp TikTok te voorkomen. Daarvoor zou het bedrijf momenteel gesprekken voeren met de Amerikaanse overheid, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen zijn gesprekken over een alternatief plan al maanden aan de gang. Die onderhandelingen kwamen extra onder druk te staan nadat de Chinese overheid stappen zette om de verkoop te bemoeilijken. De deadline die de Amerikaanse president Donald Trump eerder stelde, zorgde al voor extra stress. ByteDance heeft tot 15 september om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Daarna wordt de filmpjesapp verboden.

Als mogelijke uitkomst wordt een herstructurering van TikTok in de VS genoemd. De app zou volgens critici te veel gegevens van zijn gebruikers verzamelen en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen. Ligt het aan de VS, dan worden de gegevens buiten het bereik van Peking gehouden.

Volgens de Amerikaanse overheid wordt momenteel alleen aan een verkoop gewerkt, zo werd in een verklaring gemeld. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.