Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Franse corona-app al miljoen keer gedownload

Kort IT-nieuws van maandag 8 juni 2020.

Kort IT-nieuws van maandag 8 juni 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 5 juni 2020:

 

 


Tech-universiteiten pleiten voor innovatie op overheidsagenda

TU/e

De coronacrisis vraagt veerkracht van de maatschappij, vinden de vier technische universiteiten van Nederland; Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. Voor die benodigde veerkracht moet de overheid structureel aandacht geven aan technologische innovatie. Dat kan alleen als dat onderwerp structureel in de overheidsagenda wordt opgenomen, zo bepleiten de vier TU's.

En voor het opnemen van innovatie in de overheidsagenda vragen de universiteiten, verenigd in de TU4.Federatie in samenwerking met kennisinstellingen en het bedrijfsleven, aandacht voor hun Techrede. De Techrede is het technische equivalent van de Troonrede en zal op 1 oktober 2020 in de vorm van een digitaal evenement worden gegeven. Op dit event zullen diverse thema’s als voedsel, klimaat en gezondheid worden uitgelicht die allemaal betrekking hebben op de transitie naar een veerkrachtige, veilige en duurzame toekomst.

Het appèl op de agenda van politiek Den Haag pleit voor een maatschappelijk debat, gevoed door de technische universiteiten, zo stelt Louise O. Fresco, voorzitter van 4TU en bestuursvoorzitter Wageningen University en Research. “De Covid-19 crisis maakt een aantal zaken helder. Om redenen van gezondheid, klimaat en schaarse grondstoffen moeten we kennis, technologie en innovatie inzetten voor een leefbare en duurzame samenleving.”

Het initiatief van de universiteiten wordt gedragen door innovators uit het bedrijfsleven, wetenschappers en jongeren. Met het evenement willen ze het grote publiek bereiken en de relevantie van innovatie overbrengen.


 

 


Politie vindt cybervrijwilligers bij techsite Tweakers

cybercrime

De politie gaat bij digitale opsporingsonderzoeken gebruik maken van de kennis en informatie van leden van het technologieplatform Tweakers.

Onder de naam Blueweb wordt in eerste instantie met een kleine en besloten groep onderzoeksvragen gedeeld, die bij onderzoeken naar internetmisdaad naar voren komen. "We vragen communityleden van technologieplatform Tweakers mee te denken in cybercrime-onderzoeken. Daarmee willen we misdrijven proberen op te lossen", zegt Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de politie.

Volgens de politie is het inschakelen van het technologieplatform te vergelijken met de manier waarop de hulp van het grote publiek via Opsporing Verzocht wordt gevraagd. "Het publiek betrekken bij opsporingsonderzoeken is essentieel voor het oplossen van misdrijven", verduidelijkt Klarenbeek. "Om die reden hebben we als politie ook de bevoegdheid om - met toestemming van het Openbaar Ministerie - het publiek te betrekken bij de opsporing. De meest succesvolle manier waarop we dit al tientallen jaren doen, is het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht."

Blueweb begint met het onderzoek ‘26Ramsey’, waarin criminelen via factuurfraude honderdduizenden euro's hebben buitgemaakt bij bedrijven. Digitaal rechercheurs hebben zeer intensief onderzoek gedaan, maar het is nog niet tot aanhoudingen gekomen. De politie verwacht dat de communityleden van Tweakers het onderzoek verder kunnen brengen, "net zoals de kijkers van Opsporing Verzocht dat doen". (ANP)

 

 


Franse corona-app al miljoen keer gedownload

corona-app
© CC0/Pixabay License

De Franse coronaviruswaarschuwingsapp StopCovid is volgens de regering al ruim een miljoen keer gedownload. "De applicatie is in vier dagen een miljoen keer geactiveerd", schrijft de staatssecretaris Cédric O zaterdag op Twitter. De regering had eerder verklaard dat de app alleen effectief kan zijn als deze door enkele miljoenen Fransen wordt gebruikt.

Fransen kunnen de gratis app, die bedoeld is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sinds dinsdag downloaden op hun smartphones. StopCovid gebruikt Bluetooth-technologie waarmee smartphones op korte afstand verbinding met elkaar kunnen maken. Gebruikers krijgen een waarschuwing als ze meer dan vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

Frankrijk is zwaar getroffen door de Covid 19-pandemie. Tot nu toe zijn er meer dan 29.000 mensen gestorven.

 

 


RIVM-website Infectieradar tijdelijk offline na datalek

Bij de website Infectieradar, waarmee het RIVM informatie verzamelt over gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona, is sprake geweest van een datalek. Daardoor waren persoonlijke gegevens in te zien, zo bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de NOS.

De database is voorlopig offline en het lek is of wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus de woordvoerder. Het gat in de beveiliging kon ontstaan door een fout in de software. De leverancier daarvan heeft een oplossing voorhanden. Die wordt nu extra goed getest.

Via Infectieradar kunnen mensen sinds de introductie op 17 maart melden of ze klachten hebben zoals koorts, niezen of hoesten. Er doen nu zo'n 60.000 mensen aan mee. Zij vullen elke week een vragenlijst in. Het RIVM volgt daarmee de verspreiding van het virus. Alle deelnemers krijgen een mailtje over het datalek.

De vragenformulieren worden elke dag leeggemaakt. Maar wie het lek al meteen in de gaten had, zou sindsdien elke dag gegevens hebben kunnen inzien. Of dat is gebeurd is nog niet bekend. De afgelopen dagen is twee keer in de database gegluurd, een keer door de tipgever van de NOS en een keer door de deskundige die de omroep heeft ingeschakeld, aldus de RIVM-woordvoerder.

Op termijn wil het RIVM dat er 100.000 mensen meedoen aan de Infectieradar. (ANP)

 

 


Vijf verdachten vast na ruim 200 aangiften cybercriminaliteit

In een omvangrijk onderzoek naar cybercriminaliteit met meer dan 200 aangiften door veelal oudere slachtoffers en diefstal van ruim 4 miljoen euro, zijn de afgelopen weken vijf personen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. Het gaat om twee mannen van 30 en 23 uit Veendam, een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum en een 21-jarige man uit Amersfoort.

De verdachten benaderden bewust oudere mensen. Zij deden alsof ze medewerkers van de bank waren. Ze adviseerden de slachtoffers hun geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen. De bedragen die zo werden gestolen, varieerden van 10.000 tot 100.000 euro.

Bij de doorzoekingen in woningen van een aantal verdachten werden grote geldbedragen, dure merkkleding en auto’s, sim-kaarten, telefoons en computers in beslag genomen. Alle vijf zitten nu in voorarrest en moeten zich naar verwachting eind dit jaar voor de rechter verantwoorden. Het onderzoek is nog niet afgerond, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus het OM. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.